Отново арестуваха Грета Тунберг

Тя е против субсидиите за изкопаеми горива
6 окт 2024 09:55, Нели Христова
53
Отново арестуваха Грета Тунберг
Снимка: БГНЕС

Активистката Грета Тунберг беше арестувана от белгийската полиция в събота, докато демонстрира срещу субсидиите за изкопаеми горива от Европейския съюз.

Към шведската активистка се присъединиха десетки демонстранти от "Обединени за климатична справедливост" и "Бунт срещу изчезването", докато блокираха ключов път в Брюксел, само на няколко километра от сградите на Европейския парламент и Европейската комисия.

Протестиращите бяха заобиколени от полицията и няколко бяха арестувани, докато зрителите скандираха "не сте сами", докато бяха задържани.

Миналата седмица "Обединени за климатична справедливост" написа отворено писмо до Европейския съюз, както и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Фон дер Лайен призова бъдещия си екип в следващата Комисия да започне постепенно премахване на субсидиите за петрол и газ, но доклад, публикуван миналия октомври, показа, че ЕС все още изразходва повече от 100 милиарда евро годишно за субсидиране на индустрията.

В отвореното писмо United for Climate Justice излага трите си цели за определяне на график за постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива до 2025 г., приемане на цялостни методологични насоки за държавите-членки на ЕС, както и рамка за прозрачност и отчетност.

В изявление за Euronews говорителят на групата Анджела Хюстън Голд каза, че е демонстрирала, "защото климатичната криза е достигнала катастрофални и смъртоносни нива".

 

"Европейската комисия се ангажира да спре субсидирането на изкопаемите индустрии в 8-та EAP (Програма за действие за околната среда), но продължава да подкрепя петрола и газа със стотици милиарди евро субсидии всяка година. Нашето отворено писмо призовава Комисията да направи това, което е обещала, като започне с определяне на график и методология за постепенно премахване", казва тя.

Голд добави, че групата трябва да използва маршове, писма, съдебни дела и гражданско неподчинение, за да наруши и да привлече вниманието към климатичната криза, тъй като тя казва, че +знаем, че те (Европейската комисия) няма да ни чуят".

Групата планира да продължи и да разшири действията както в Европа, така и в Брюксел - като някои от присъстващите раздават стикери, рекламиращи по-нататъшни действия, които да бъдат предприети по-късно през октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от ЕС
Макрон призова да спрат доставките на оръжие за Израел
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Войводата преди 2 минути
1. Няма знак за луда статия2. Тази се изтърка отдавна 3. Тя още преди години предсказа че на северния полюс снега ще изчезне до 1000 години
41
0
 
0
 
! Отговори
Смешник преди 4 минути
Тази не е вред с всичкия си Защо не е въдворен в някоя психиатрия
40
0
 
0
 
! Отговори
това болно нещо преди 5 минути
да ходи да протестира на майка си в ...Китай е лидер във въглищните централи в цял свят.Бразилия гори от пожари в амаз. джунгла заради добив на дървесина,който се вижда от космоса.А защо не протестира срещу добива на кобалт в африка?!Ама в европа му е по- комфортно на да се прави на борец това нещо.Жалък лицемерен ***.
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Тази все повече започва да мяза на една мъпетка от Кукленото шоу, дето все гонеше Кермит. Мис Пигги.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Тази дама утре ще управлява зелена Европа.:))
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
тази няма ли да си намери приятел да я изплющи няколко пъти и след това редовно, та да миряса
36
0
 
7
 
! Отговори
Болно момиче преди 19 минути
Експлоатирани от родителите си за пари и влияние...деца здрави и не съвсем здрави.....в началото симпатична , но вече е даже противно....да я гледаш.
35
1
 
2
 
! Отговори
34 преди 29 минути
Ооо етоооо ... Виждам агент на злотооооо! Агемт на Грета! Вестител на смът и болка!
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Цяла Евопа се моли ... За гибелтанна Грета, както и пъкленото и дело, да дойде час по-скоро! Да бъде сразеномзшото, та да ина пак мир *** земята! Да бъде изгорена нанзешените живината, да бъдат премахнати с децата.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 38 минути
Абе вие от тоя сайт в коя година сте изостанали, на ниокй вече не му пука за тая
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
момичето си има кауза, добра или лоша, но вече не е малка, престана да бъде интересна
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
протестите и са против същото, а вече я арестуват
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 59 минути
до 26 И как да му намерим гадже на това уродливо създание бре? Това е мисия невъзможна.
29
1
 
2
 
! Отговори
иво преди 59 минути
тая няма ли да намери вече някой да и пъхне моркова у хралупата.
28
0
 
12
 
! Отговори
абе преди 1 час
тва девойче що не се запише за книгата на рекордите на Гинес за най много арести :)
27
2
 
21
 
! Отговори
Защо не преди 1 час
Протестира гола. Дрехите се правят от нефт
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
На колко години стана момето? Намерете му гадже, та да миряса!
25
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ефтина самореклама в борбата да ни измъкнат и последните стотинки от джобовете, преди парите да станат електронни. На това моме прадядо и се казва Лионел Ротшилд, и ако фамилията и само си мръдне пръстчето, арестувалите я + началниците им, заедно с цялата Швеция ще акостират на маа си у кътника. Всичко това е съгласувано, вероятно я потготвят за "някаква" когато порасне.
24
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Какви обсесии го прихващат това аспергерче, докато тати я вози с безоктановото еко био Х90 семейно Волво от протест на протест.
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Смислена е каузата, изпълнението е калпаво. По-скоро мязат на палестинските мyxльовци с прашките срещу израелските танкове. По-добре да се образоват, да влязат в тези институции и да участват в промяната... Но не, то е свикнало - Родител едноо, намажи ми филията СЕГААА!!!