Полша обмисля да затвори границите си за бежанци

Властите във Варшава преустановят даването на убежище
14 окт 2024 12:32, Инна Ангелова
22
Полша обмисля да затвори границите си за бежанци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвегия въвежда паспортни проверки по границите си, заради повишаване нивото на терористична заплаха. Страната не е в Европейския съюз, но е част от Шенгенското пространство. В същото време Полша обяви, че планира да затвори границите си за бежанци. Властите във Варшава временно преустановят даването на убежище.

Очаква се да се види и какво ще е реакцията на ЕК във връзка с решението на Полша. Тази седмица ще се състои и Съвет по външни работи, където външните министри на Европа ще обсъдят актуалната геополитическа обстановка.

“Полша прекратява предоставянето на убежище за мигранти заради инструментализирането на миграцията от страна на Беларус с помощта на Русия. Периодично се усилва натискът по границите, това лесно става в държави като Беларус. Има цели руски полети, които стоварват нелегални мигранти от Близкия изток”, коментира решението на Полша журналистът Момчил Инджов.

Пред NOVA NEWS той допълни, че Полша най-вероятно ще поиска разрешение от Европа, но “каквото и да бъде казано, те са решение да действат”.

Според журналиста олитиката на неотблъскване означава нелегалните мигранти да не бъдат връщани в държави, където има опасност да бъдат подлагани на изтезания или унизително отношение.  „Трудно е да се докаже, че юридически тези хора са докарвани на границата. Няма как да се докаже, че те не са заплашени от наказания в свободните страни”, посочи още Инджов.

Решението, което Полша взима крие риск от влошаване на отношенията ѝ с ЕС.

“Очаква се днес да бъде приет пакет от санкции срещу Иран заради снабдяването на Русия с балистични ракети, които да бъдат използвани във войната срещу Украйна. Досега България и Румъния не са настояли за санкции срещу йеменските хути, при положение, че има държани български заложници на борда на кораба Galaxy Leader в продължение на година”, добави Инджов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от ЕС
Европейският проект е в критична точка, изложен е на риск и е в опасност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 50 минути
Като им гледам цвета на мигрантите - живи руснаци и белурси са. Дааа... Да ви имам тАпите статии!
19
0
 
5
 
! Отговори
До Колев преди 50 минути
Човече, какъв "руски мир" те гони? Говори се забежанци, които изобщо нямат нищо общо с Русия, не са руснаци, нито са живели там. То бива посолственият тRолаж да не може да чете и да мисли, но орете, бе байно, дъното. Та писаругите на тъпотии да не говорим, че статиятаестрашна плява. Опитът да се въвлече Русия в това, че мигранти от "Близкия изток" влизат в Европа, че се ангажира и Белорус, е повече от жалък. Границите с Белорус са затворени без друго. Теда си гледат Шенгенския разграден двор.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 55 минути
Верно ли? А Шенген? А ЕКПЧ? Или само България да спазва всяка тъпотевина на ЕС и ООН и да бъде санкционирана затова,че кихнала без да иска, а при явни нарушения на всякакви конвенции от страна на Германия, Автрия, Полша и т.н. просто това да се декларира и приема? И що? Докогат наведенаците ни ще управляват държавата, а ние ще им плащаме скодоумията? Докога ще ги търпим?
17
0
 
5
 
! Отговори
Az преди 1 час
предлагам веднага и България да затвори границите си за всякакъв вид бежанци, няма значение от де идват.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Само не мога да разбера, що ЕС не си гледа вътрешните проблеми, които вече и от космосът се виждат, а се тика да решава граничният конфликт между Русия и Украйна. Русия решава 100 годишен проблем с украинският национализъм, от който поляците пострадаха най-много, не че не си го заслужаваха.
15
7
 
1
 
! Отговори
Колев преди 1 час
Не искат да останат в руският мир и бягат на Полша и Финландия,добре е нашите копейкини да емигрират от рашките сега е моментът
14
0
 
8
 
! Отговори
нормален преди 1 час
няма какво да мислят , да я затварят . въпроса е ние кога ше затворим нашата граница
13
0
 
8
 
! Отговори
иванова преди 1 час
ха сега да го видя молеца, ама сега мълчи, в дън земя потъна
12
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 час
Добре че беше Израел, да отвори очите на Европа! Да види къде и отиват парите за помощи и на какви хора предлага подслон! Сега "палестинците" нито пари ще видят, нито Европа! Най - накрая справедливост!
11
0
 
12
 
! Отговори
мак преди 2 часа
Закъсняло решение на лицемера туск, който прави това, което правеше пис. Беше готов да приеме меркелови гости, грачеше по пис, колко са нехуманни, а сега обърна палачинката, но не се страхува от приятелката си фоннещоси, защото и германия затваря врати за проблема, който натресе на целия ес.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
А у нас обратното строят бежански центрове за 500 000 криминални емигранти които да заселят в България
9
3
 
18
 
! Отговори
ъ преди 2 часа
Решението на Полша принципно е правилно. Е, вярно че са изкарали Путин виновен и за миграцията на тарамбуките, но то това си е в реда на нещата. Всички сме атлантици, все пак... А нашият Молец какво точно е подписал с австрийците, някой разбра ли?
8
0
 
15
 
! Отговори
вие си ги избрахте преди 2 часа
докъде стигна искането на Посолството за двата бежански лагера в центъра на софия?
7
1
 
15
 
! Отговори
българина преди 2 часа
само аз ли забелязвам, че Европа взе да стопля, след като израел започна да има големи проблеми? май на шапчиците не им стигат вече силите да се разправят едновременно с белия човек в европа и с арабите, и с руснаците и китайците.....
6
1
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 2 часа
Тука да минират границата с Турция отново, а? :))))))))))))))))))
5
1
 
16
 
! Отговори
Pen преди 2 часа
А добър ден ! Крайно време беше!
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Европа се събуджа от зимен сън! Джапанките няма къде да бягат вече! Да си седят в Азия, там им отива повече!
3
5
 
16
 
! Отговори
Полша обмисля да преди 2 часа
удари Санкт Петербург, а Медведев я посъветва да си спомни времето /1815-1915 гг/, когато в продължение на 100 г. е била дълбока провинция на Руската Империя.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Спомням си какво заяви Полша по времето, когато Меркел оказваше натиск и настояваше и останалите страни от ЕС да приемат гостите, които тя е поканила. Полша заяви, че ще приеме максимум 30 бежанци, но само при условие, че са християни с минимум средно образование и да са семейни, но с не повече от три деца. После не знам какво е станало и доколко са спазили този принцип.
1
2
 
27
 
! Отговори
И преди 2 часа
няма да е само Полша. И други държави членки на ЕС постепенно ще вземат подобни мерки. Само наш,те политици като ги изкомандват от Брюксел ще приемат всякакви навлеци тук. Не бих се учудил при евроатлантически натиск да започнат да ни гонят от домовете, за да ги настанят ония.