Положителна промяна: Ковид-19 върнал много българи да работят в родината

За последните 12 г. губим ежегодно половината от ръста на БВП по демографски причини
23 окт 2024 16:45, Анисия Иванова
35
Положителна промяна: Ковид-19 върнал много българи да работят в родината
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отрицателните демографски влияния върху икономическия растеж в България могат да бъдат позитивно повлияни през краткосрочни миграционни политики, като трябва да се подбират тези, които идват в страната, така че те да имат съответния принос в икономиката и нейната структура. От периода на Covid-19 досега имаме положителна промяна - имаме положително миграционно салдо, както от страна на български граждани, които се връщат в България, така и от граждани на ЕС и от трети страни, включително и за по-младите възрастови групи. Това каза доц. Стоянка Черкезова, Институт за изследване на населението и човека към БАН, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

За последните 10-12 години България губи ежегодно близо половината от ръста на БВП по демографски причини. Този процес не е от сега, но в последните 10 години този процес се интензифицира, защото структурата на населението е по-остаряла и тепърва ще става още по-остаряла, коментира гостенката.  

Загубените 0,9 процентни пункта годишно, които се дължат на демографските процеси, се компенсират частично от коефициента на заетост и неговото слабо нарастване, обясни доц. Черкезова. "Неговият принос е 0,5 процентни пункта годишно в плюс и когато се изчисли нетният ефект, действително се губят 45% от годишния темп на ръст при средногодишен растеж от 2% за този период".

Структурата на населението е с моментум или т.нар. инерционен ефект в продължение на 30-на години - горе-долу толкова, колкото е едно поколение, а дори и повече. Тоест, ние не можем да повлияем веднага и директно върху структурата на населението, добави събеседничката.

"Спадът от 27% на населението в период от 34 години не се случва равномерно по възрастови групи заради емиграцията в по-ранна възраст - до 50 години. В резултат в населението остават по-малко хора от по-млади поколения и съответно по-малко хора се вливат в работната сила, а това оказва влияние върху структурата на населението. Но естественият прираст е резултат и от демографското поведение, както и от самата структура, която е заложена от предишни поколения".

Една жена трябва да има средно 2,1 деца - това е теоретичният праг, който се поставя обичайно в изследванията, за да може да се възпроизвежда населението, посочи Черкезова. "При нас обаче, ако имахме нулева миграция през последните 10 години, този праг е 2,6 деца, за да можем да компенсираме това, че идват по-малко жени от по-младите поколения. А ако се отчита миграцията - трябва да са 3,4 деца, което е фактически невъзможно да се постигне при сегашните ценности. Това е нещо, върху което не можем да повлияем много съществено. Може би частично с пронаталистични политики, но съм скептична".

Когато говорим за търсене на решения и на демографски влияния върху икономическия растеж, можем да го направим през краткосрочни миграционни политики, като трябва да се подбират тези, които идват в страната, така че те да имат съответния принос в икономиката и нейната структура.

"От периода на Covid-19 досега имаме положителна промяна - все още не можем да кажем, че е тенденция, защото говорим за много кратък период. В последните две години имаме положително миграционно салдо, както от страна на български граждани, които се връщат в България, така и от граждани на ЕС и от трети страни. Ако до 2022 година това се наблюдаваше в групите над 55 годишна възраст, вече имаме положително миграционно салдо и за по-младите възрасти", обясни гостът.

Прилагането на правилна миграционна политика, която да повлиява позитивно на демографските процеси у нас, е свързана, както с привличането на хора, които могат да имат принос към икономиката на България, така и политики, свързани с ограничаване на изтичането на хора от страната, подчерта Черкезова.  

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Русия
Форумът на БРИКС в Русия показва, че Путин далеч не е изолиран
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
В чужбина ковид 19 ги уплащил и те неваксинирани останали живи българчета се завърнали в българия да онаследят имотите принадлежащи им от техните майки, бащи, дедовци и баби избити от ковидовата игла минала през българската земя.
31
0
 
0
 
! Отговори
Госпидина не е в час преди 43 минути
. . . като трябва да се подбират тези, които идват в страната, така че те да имат съответния принос в икономиката и нейната структура. . . Завръщат се тези, които западния пазар вече не желае! Обикновено, но не значи винаги, че е така, се връщат не много квалифицираните (т.е. без много опит или подходящо образование). Например физици какво ще работят в България, да броят складова наличност, ако преди това е програмирал пресмятане на аеродинамика на газови смеси за ДВГ? За коя индустрия говорим?
30
2
 
0
 
! Отговори
Лед Цепелин преди 48 минути
Надеждата ми е в Шиши,той ще оправи нещата.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Абе джорНагля,структурата на населението не може да бъде нито стара,нито млада,нито каквато и да е!Тя е просто структура,а друг е въпроса,че тя може да бъде с преобладаващо старо население!!! Я вземете си изяще дипломите!
28
1
 
3
 
! Отговори
Пепи преди 1 час
Много обясняват за пенсии от Германия които си ги харчат в България . Това са социални пенсии и е въпрос на време германците в Германия да почнат да протестират за тази практика . Взимаш ли социална пенсия - харчиш в Германия . Никой от 2007 година досега не е направил пълен стаж че да има нормална пенсия .
27
0
 
6
 
! Отговори
до21 преди 1 час
Ве те доходите рязко скочиха, ама цените още по рязко скочиха, та с рязко скочилата заплатка рязко купуваш 1/3 по малко.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дрън брън ерина
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дааа, някой вече се пенсионираха, и за там 800-1000е. пенсия си е ниска и трябва да продължаваш да работиш, а като я получи тука стават 1600лв + българската пенсия и си е прилично за пенсионер, а тук и квартира няма да плаща. На комшията м,а,й,ка му така направи.
24
0
 
4
 
! Отговори
Институт преди 1 час
за изследване населението и човека. Такава тптия само в бг може да съществува.
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Никой не се е върнал. Стига с тази пропаганда и дезинформация!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо пак неистини,какво ще работят връщащите се, тук има безработица ?
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Какъв КОВИД бе *** . Доходите рязко скочиха последните две години за това се върнаха . Колкото и да не ви се дават пари дори и от Шри ланка бягат от нашите псевдо бизнесмени
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Е така е, не бива да емигрират и други, в Бг кой ще остане, ако продължават да емигрират, само пенсиите, пък и те не се знае.:)) И от кои държави се върнаха.:))
19
1
 
7
 
! Отговори
Баба Гица преди 1 час
Не вЕрваме. А този, дето си мисли, че всички са като него да работят за наем и храна, ми не сме всички така. Работили сме и сме спестили и наемите на нас ни ги плащат в чужбината. Връщане само от време на време и за кратко. Не е за всеки таз родна идилия.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Който се е устроил, няма да се върне, тук какво ще прави, продавач или ....:)) то ромите не се връщат, та българите.:))
17
1
 
3
 
! Отговори
Дончо преди 1 час
Какви икономисти имахме преди... а сега...ъй
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
В БАН други причини освен възрастови не виждат ли за миграционния процес? Защо се стопи населението с 27% за 30 години? Твърде непълен и повърхностен анализ!
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Върнаха се, защото им се разбиха мечтите за живот като по филмите
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
ЕС не е това, което беше, но интересно какво работят.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Натресете още един ковид, пък може и всички българи, напуснали страната да се върнат. Ей, тези л ъ ж л и в и медии, правят-струват, ама все на някой г ъ з ъ лижат.