Гласуването в Грузия – избор между Русия и Запада

Този ​​ден ще определи бъдещето, заяви президентът Зурабишвили
26 окт 2024 17:06, Гергана Попова
29
Гласуването в Грузия – избор между Русия и Запада
Снимка: БГНЕС/ EPA

Грузинците гласуваха в събота на парламентарни избори, представени и от двете страни като екзистенциална битка, която ще определи дали страната ще се интегрира тясно със Запада или ще се отклони назад към Русия, пише Ройтерс.

Още по темата
Гласуването противопоставя управляващата партия „Грузинска мечта“, която е на власт от 2012 г., срещу четири основни блока, представляващи прозападната опозиция. Избирателните секции бяха отворени в 04:00 GMT и ще затворят в 16:00 GMT, като около 3,5 милиона грузинци имат право да гласуват.

Бившият министър-председател Бидзина Иванишвили, каза, че изборите са били „много прост избор".
„Или ще изберем правителство, което служи на вас, грузинският народ или ще изберем агент на чужда държава, който ще изпълнява само задачите на чужда държава“, каза Иванишвили.

„Този ​​ден ще определи бъдещето на Грузия“, каза президентът Саломе Зурабишвили. „Тази вечер ще има победа и тази победа ще бъде на Грузия, на цяла Грузия."

Грузия, която загуби части от територията си от подкрепяните от Русия сепаратисти през 90-те години на миналия век и беше победена при кратко руско нахлуване през 2008 г., в продължение на десетилетия беше една от най-прозападните държави, произлезли от Съветския съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: избориЕвропаГрузия
Още от Русия
Четирима загинали и 20 ранени, включително деца, при руска атака срещу град Днипро
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
По-скоро избира е между войната и мира. Сакаашвили се оказа по-умен от Зеле, подписа договора за мир с руснаците и Грузия е сега процъфтяваща страна. А Зеле не подписа в Истанбул и Украйна е в руини и с над милион човешки загуби.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Не е баш тъй 26 - Ц! Русия влезе в Укропия 1-2 дена преди укропски войски да влезнат на нейни територии от типа на п-в Крим и други. Т.е удари първа по принципа "Конят духна пръв"... И - ако помниш - никой не видя това влизане в нощта 23-24.ФЕВ.22 защото руснаците си сложиха радио-чадър над всичките тия гори по границата с Кугансйа област, а и бяха заглушили некои спътници на янките у тая нощ ))) А в Киевско - беше десант и докато някой разбере какво става - русите беха на летището там )))
26
1
 
3
 
! Отговори
Не е баш тъй преди 4 часа
До Анонимен 23: Русия влезе в Донбас за да защити руското население в ДНР и ЛНР след осем години гражданска война в Украйна.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Грузия нахлу в Цхинвали и уби 10 руски миротворци, Русия се намеси и Грузия загуби Южна Осетия и Абхазия, от американците получи само хуманитарна помощ
24
0
 
3
 
! Отговори
Малко за политика преди 4 часа
Управляващите в Грузия вече признават, че Грузия е започнала войната с Южна Осетия, в която след това се намеси и Русия. Тогава президент беше Саакашвили, който сега е в затвора (или поне беше там доскоро).
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Тя 20 - Помниш, че Русия влезе в Укропиа на 24.2.2022 не по искане на жителите й точно да тази дата. Така че?!
22
0
 
6
 
! Отговори
Тя преди 4 часа
ЕС е авторитарна организация, там на думи имаш думата ,а в действителност трябва да се съгласяваш с тях ,щото виждате как мразят О рбан щото има мнение различно от диктата !
21
0
 
6
 
! Отговори
Тя преди 4 часа
Авторитета на ЕС се срина от както станаха протекторат на САЩ и под претекст за помощ дават оръжие да се избиват хора ,което им носи удоволетворение ,щото са фашисти и управляват ЕС !
20
1
 
7
 
! Отговори
Тя преди 4 часа
Русия няма да влезе в тия републики ,тя може да им помага ако потърсят помощтта й !
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Значи, какво - Русия да се готви да влезне и в Молдова и в Грузия преди да са ги навряли доброзорлем в ЕС
18
0
 
6
 
! Отговори
Президентът Саломе преди 5 часа
Зурабишвили е френска гражданка. Франкофония.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
ако не стане като в Молдова - със силно изкривяване на броенето в последния момент - грузинците ще трябва да поречпят )))
16
0
 
7
 
! Отговори
Бил съм в Грузия преди 5 часа
Прекосил съм я надлъж и на шир. Познавам добре грузинците. Прекрасни хора. Страхувам се, че ако победят избирателите на "Грузинска мечта", сатанистите още утре ще им спретнат майдан.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Ами те грузинците много добре виждат в Украйна как запада се отнася към приятелите си. Да си правят сметката ако изберат лицемерите дали няма да са втората Украйна или Армения
14
1
 
11
 
! Отговори
Факти преди 5 часа
В Молдова сащ се намесаи в изборите.Сега е същото и в Грузия.
13
1
 
16
 
! Отговори
А сега преди 5 часа
Преди два месеца сащ и ес опитаха да направят преврат и майдан в Грузия, но народа ги спря.
12
1
 
7
 
! Отговори
00-11 преди 5 часа
Мдаа...., странно "същество" е българския Сиромах, вместо да си гледа сиромашията, тръгнал да дава акъл на другите!!! -)))))) Еех..., Невольо, 35 години те викаме и търсим, и чакаме да дойдеш да ни спасиш, а ти все не идваш...?!
11
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Да си припомним, че най-големият убиец диктатор е Грузинец и след това да говорим за цивилизационен избор.
10
15
 
3
 
! Отговори
Елементарно преди 6 часа
Изборът е или част от русия или част от Цивилизацията!!!
9
1
 
13
 
! Отговори
Тя преди 6 часа
Грузинците все пак не са украинци ,те няма да умират за чужди интереси и ще си живеят мирно извън ЕСиНАТО ,ако им дават пари обаче много ще ги притискат !