Срещата на върха във Ватикана възхвалява женското лидерство

Въпросът за жените дякони „остава открит“, се казва в документа
26 окт 2024 22:23, Гергана Попова
10
Срещата на върха във Ватикана възхвалява женското лидерство
Снимка: БГНЕС/ EPA

Голямата среща на върха на глобалните католически лидери във Ватикана приключи в събота с призив на жените да бъдат предоставени повече лидерски роли в Църквата, пише Ройтерс.

Още по темата

Събирането, което включваше кардинали, епископи и миряни от повече от 110 държави , също не взе позиция относно включването на ЛБГТИ общността.

Папа Франциск свика едномесечната среща на върха, известна като Синод на епископите, за да разгледа бъдещето на световната църква. Това беше второто от две събирания, проведени с разлика от една година, и включваше дискусии при закрити врати между 368 „членове“ с право на глас, включително близо 60 жени.
Защитниците на по-голямата роля на жените в Църквата се надяваха Синодът да призове жени да служат като дякони. В окончателния си текст синодът не придвижи напред тази възможност, но каза, че „няма причина или пречка, която да попречи на жените да изпълняват ръководни роли в Църквата“.
Въпросът за жените дякони, се казва в документа, "остава отворен".

Католическата църква има духовенство, съставено изцяло от мъже, а папа Йоан Павел II обяви, че няма власт да ръкополага жени за свещеници. Но църковните историци казват, че има доказателства, че в по-ранните векове жените са служили като дякони - ръкоположени служители, които, за разлика от свещениците, не могат да отслужват литургия.

Въпросът е една от 10-те теми в дискусиите на Синода, които той е възложил за допълнително проучване на групи, които трябва да му докладват до следващия юни.
Окончателният документ на Синода, текст от 52 страници, одобрен от събранието в късния съботен следобед, също призовава миряните католици да получат по-голям глас при избора на епископи.
Текстът от 155 параграфа всеки изисква две трети от гласовете за одобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от ЕС
Проливни дъждове наводниха Тоскана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
3
 
! Отговори
Теди преди 1 час
Господ е тук всеки ден
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Където поемат нещата жените следва разруха.Историята на не една империя и особено римската, византийската , руската, британската... виждате и какво става в САЩ и ЕС.Потоп.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ходих на католическа Църква , защото там намирах някаква свобода от налагащия се нов тоталитарен режим.Уви, явно и там ще нахълтат глобалистите.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Да ама не. Какво казват на пресата е друго
6
1
 
2
 
! Отговори
:-) преди 1 час
и в България, и в чужбина най-феминизираните сектори са образованието, администрацията, медиите. Е, доволни ли сте от работата на тези сектори?
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
При дървосекачите също има голямо неравенство. Когато някоя *** си заплюе скъпоплатена позиция винаги се позовава на неравенството, не знам защо няма наплив при сондьорите, миньорите, трактористите. Там няма седене пред комп и човъркане на маникюр цял ден ли? Никой не иска да оправя неравенството а да се назначават некадърни фусти на високи позиции, виждаме *** нен какво направи с икономиката на ЕС.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
21 век мъжете вече сме роби на жените.НЕ ГО ЛИ ВИЖДАТЕ?
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Дяволската католическа секта пак се опитва да играе с глобалистите, които дъжат за намаляване на населението. Затова искат жените да са кариеристки и като се замислят за деца на 40-45г, да не могат да раждат.Всъщност този наратив прекрасно ги устройва защото все гледат да докопат скатани местенца и там търсят равенство-нещо я в борд на директорите, я в администрацията зад компютърче. Не знам защо не искат равенство в строителството, да навиват арматура цял ден? Там е много неравно, 100% мъже
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До 1:Те са цяла мрежа.Сега американците са ги подхванали и ФБР разбива мрежата им.Някои от жертвите им от тормоза са развили свръх способности,за да се защитят и оцелеят.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Кой достави малолетните момчета на партито, след като Пи Диди е в панделата?