Голям процент работещи не могат да си позволят почивка

Почивката не е лукс, а инвестиция в психично здраве
30 юли 2024 20:26, Инна Ангелова
298
Голям процент работещи не могат да си позволят почивка
Снимка: Pixabay

Анализ, изготвен от Европейския синдикален институт към Европейската конфедерация на профсъюзите показва, че около един милион българи не могат да си позволят да отидат на почивка. Данните са за 2022 година, като за миналата 2023 г. цифрите са горе-долу същите.

Броят на работниците, които не могат да си позволят едноседмичен отпуск, се е увеличил с повече от два милиона. През 2022 г. приблизително 39,7 милиона работещи (15% от всички) не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома – в собствената си страна или в чужбина – в сравнение с 37,6 милиона (14%) през 2021 г., пишат от КНСБ.

“24 часа” допълва, че най-голям ръст на бедността по отношение на почивка се отчита във Франция, където голям процент работещи са принудени да си останат по домовете, дори и ако са в отпуск.

Държавите с най-голям дял работници, които не могат да си позволят почивка, са Румъния (36%), Кипър (25%) и Гърция (25%). Ситуацията в Румъния вероятно се е подобрила оттогава насам, тъй като впоследствие правителството въведе 23% увеличение на минималната работна заплата и укрепи правомощията на работниците да водят колективни преговори за по-добри заплати, посочват от ЕКП.

След пандемията от COVID-19 и увеличението в цената на пакетите за почивка, съчетано с намаляването на реалните заплати в целия ЕС през миналата година поради инфлацията, предупреждават от конфедерацията. Изводите показват, че е необходимо ЕС и държавите членки да гарантират, че всички работници се ползват от колективното договаряне. Колективното договаряне не само осигурява по-справедливо заплащане, но и работниците, които са обхванати от него, се радват на до две седмици повече отпуск всяка година.

Генералният секретар на ЕКП Естер Линч коментира констатира в доклада: “След като са работили усилено през цялата година, работещите хора трябва да могат да си позволят почивка. Почивката не е лукс, времето, прекарано със семейството, е от ключово значение за опазване на физическото и психическото здраве на работещите, както и за осигуряване на ценен опит за децата. Нарастването на броя на семействата, които могат да си позволят почивка, е един от най-големите социални успехи на Европа през 20-ти век”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още по темата: отпускпочивкаработещи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При демокрацията е така - експлоатация на хората,роби на олигарси,войни и смърт , наркотици ,випаджии,парцалеси, футбалери и измислени певици - няма истинска музика ,няма морал ,няма спокойствие ,човешкия живот няма никаква стойност
242
4
 
13
 
! Отговори
Предпочитам преди 1 месец
Да си дам парите на гърци турци испанци отколкото на БеГе мутроморието пък нека да е по скъпо кокто твърдят въпреки че не е така!
241
3
 
15
 
! Отговори
Масово преди 1 месец
Хората в България немогат да си позволят почивка или да ходят на море особено в България.
240
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
уви и аз съм от тия дето не могат да си позволят почивка, отидох си на село био домати краставици ама тая жега - как да си почине човек ...
239
3
 
11
 
! Отговори
ВЕЛИКИЯ преди 1 месец
Ще дойде време чорбаджиите да ми работят на мен за мизерно заплащане и тогава ще им кажа само Отивам на Малдивите на почивка!Чорбички на работааа айде ОКАДАР!
238
1
 
10
 
! Отговори
Ще отвора магазин преди 1 месец
Ше продавам като Галабин
237
1
 
9
 
! Отговори
бай Дончо преди 1 месец
за това пък ония дето дремят на сините столове могат дори и екзотични почивки. Богоизбаните!
236
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За сметка на това робовладелците и най-вече жените и децата им обиколиха всичките екзотични дестинации. Майкка ми от 20+ години работи в един голям ресторант. Редовно се случва да научи внезапно, че шефката и цялата шефска рода са се изнизали я към Египет, я към тайланд и са я оставили на браздата сама с шефа Белчо да готви, организира и приготвя за сватба или др. Мероприятие. И да мие и писти до 3 ч на другата сутрин.
235
0
 
13
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
А в България през отпуската всеки гледа да направи ремонта на апартамента или друга работа която е отлагал.
234
0
 
11
 
! Отговори
Парадокс преди 1 месец
хем не е лукс хем не могат да си позволят
233
0
 
9
 
! Отговори
до 257 преди 1 месец
граматически звучи мaлoyмно, нещо като детето гладен жената и той
232
2
 
8
 
! Отговори
до 244 преди 1 месец
Като чуя някой да вика на София и винаги ме напушва на смях. От някое видинско село ли си?
231
7
 
3
 
! Отговори
до Христа преди 1 месец
Кой нормален ходи студент в София? Там ходят студенти само хора от селата.
230
3
 
5
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
двамата охлюва от Фондови и другия - омръзнахте. Като някой се е родил в София граф ли е? Познавам откровени простаци, които са потомствени софиянци.
229
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И като си роден и живееш в Яворов не пускаш казанчето ли, кво?
228
2
 
7
 
! Отговори
До 242 преди 1 месец
Фондове жилища изобщо не са в Центъра. Аз съм роден и живея в Яворов. Никога не съм чувал за фондови жилища
227
8
 
6
 
! Отговори
Христа преди 1 месец
Когат дойдох на Софиа в далечната 2012 да стана стодент на университета и почнах работа на кол център. Сега съм менижар на кол център и имам и више по икономика и магистратура по организационо управление и организирам процеси и хора на кол център. Всяка година ходя със жената и децата на почивка на Гърция по 2 седмици.
226
3
 
8
 
! Отговори
Принцът ма Бруней преди 1 месец
То богатството не е цел в живота.Номера е колко дълго ще можеш да харчиш,демек дали си здрав!Може да имаш всичките пари,нямаш ли здраве оставяш друг да ги харчи!Та все тая колко си богат!
225
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Стой си там на село в землянката.Никой в софия не знае какво е - абник,нито - ве" Ша научиш ве пуяк. А поне знаете ли, че София се пише с главна буква или това на паветатата не ви учат? А, Бако? Най обичам е такива дървени философи абни като гински брусове (или и Гинци не знаеш къде е) да ми се пишат интЕлектуалци.
224
1
 
6
 
! Отговори
Плочкаджия преди 1 месец
Аз съм по богат от програмистите правя по 12 бона на месец ;) а вие се надявате да вдигнат минималната мухахахах ама те преди това вдигат цените ;)