Телефоните и слънчевите очила - забранени на фестивала в Жеравна

Около 20 000 души минават през трите дни на събитието
13 авг 2021 09:35, Ния Христова
56
Телефоните и слънчевите очила - забранени на фестивала в Жеравна
Снимка: БГНЕС
Международният фестивал на фолклорната носия в Жеравна връща участници и посетители във времето на старите българи. След едногодишно прекъсване заради пандемията, уникалното за страната събитие ще се състои отново от 20 до 22 август. 
 
"Това е моята сватбена носия. Идеята за този фестивал тръгна от моята сватба с Албена Вескова. Тогава всички бяха с национални носии. Самата носия съм си я измислил аз, като шевиците са македонски. Но в Северна Македония няма синя риза, има в Аспарухово, Варна", каза организаторът на фестивала Христо Димитров в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
Той сподели, че има и хора, които спят на палатки.
 
"Има хора, които идват от Сливен, Ямбол. А някои хора спят в автомобилите си. Програмата на фестивала е богата. Има много изпълнители, оркестри, ансамбли. Постоянно се случва нещо. Фестивалът в Жеравна е потапяне в атмосфера, която ние определяме като "скок назад във времето". Там цивилизацията е забранена във всичките ѝ форми", допълни Димитров.
 
Организаторът на събитието подчерта, че е забранено използването на мобилни телефони, както и носенето на слънчеви очила, дамски чанти, детски колички.
 
"Малките деца се носят в цидилки, както е било едно време. Тази атмосфера и това изживяване е силата на фестивала. Там винаги свирят елитни оркестри, изпълнители. Ангажирали сме достатъчен брой фотографи, които са длъжни да те заснемат, когато ти пожелаеш. Когато нямаш телефон - виждаш неща, които дори не знаеш, че съществуват. На концерти на ансамбъл "Българе" забраняваме да се снима. Една от причините е, защото разсейваш публиката", посочи Димитров.
 
Той сподели още, че на входа на фестивала има както носии, така и гардероб.
 
"Но повечето хора, които идват на Жеравна, те са подготвени предварително. Има и лекомислещи, но охраната не ги допуска. Около 20 000 души минават през трите дни на фестивала. Идват и чужденци. Виждал съм хора от Перу. Ако искаш народът да има дух - трябва да ги събереш всички на едно място", категоричен е той.
 
И добави, че в събота правят огромен огън.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
10
 
! Отговори
pesho ivanov преди 3 години
Всяка година фирмата,която го организира е нова и е регистрирана около месец преди фестивала.Отварят,инкасират,закриват фирмата!Фестивал на далаверата е по добро име.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мараба хейтърчета. С разпраните дънки на Версачи ли сте днес или клошарските тениски мейд ин Чайна и вапцани с безгласни емотиконки, тип сергия? Бедни, интергирали се в калъпа на конфекцията, душици.
28
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма проблем -ще дойда в силното слънце без слънчеви очила. Те очилата не се носят за украса , а за да предпазват очите от вредните УВ лъчи. Няма да ме връщат в 19век. По тази логика никой да не ходи с кола, всички да ходят с каруците с воловете. Направо да спрат тока в района и да извадят газените лампи от едно времв, за да може обстановката да е макс близка. Криво разбрани традиции..
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най лесно се прави фестивал на българската селяния
26
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде ходом марш към ваксините! Веднага ви познавам. Не сте прочели нищо по въпроса, но веднага се набождате. Така ви казали, че е правилрно по тв-то. Бегом! Кой не се ваксинирал изпуснал златната треска в Клондайк. Леле колко *** народ се намира! Но това е надеждата.
25
2
 
5
 
! Отговори
УУУУ! преди 3 години
долу българското! Искаме едно ферари, дънките щи цепна, аз съм злодей!
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
електората на Сливчо гледам е налазил тука - мразят бг фолклор, искат си чалгата! Ало, *** той шефа ви сега е зает с друго, не може да ви пее, сега е зает да ги играе шеф на България още няколко седмици. Ша трябва да се примирите и да слишате народни песни малко!
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРЕЙ, КЪВ ХЕЙТ, ЗАМИСЛЯМ СЕ БЪЛГАРСКИ ЛИ СА ТИЯ ***? АЗ НЕ ХАРЕСВАМ ДЕТО СЕ ПРЕГЪРНА С ШКЕМБЕТО, ИНАЧЕ Е ГОЛЯМ БЪЛГАРИН! ГЛЕДАМ ТЕЛЕВИЗИЯТА МУ-ЕДИНСТВЕНАТА ПОЗИТИВНА БГ ТЕЛЕВИЗИЯ. ОСОБЕНО ФИЛОСОФСКОТО МУ ПРЕДАВАНЕ В ПЕТЪК ВЕЧЕР. ХЕЙТЪРИТЕ ДА Д У ШАТ СУПИЧКАТА! ДА СИ СЛУШАТ МАЗНАТА Ч АЛГА!
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** си мисли, че като се облече с потурите ще възвърне "България на три морета". Те родните патриоти все по средновековни карти, задържали се няколко години и по разни въшкарници от скриновете въздишат. Не ги интересува интеграция в бъдещето.
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото хич не е за подценяване как са се обличали преди 2000 години. Доста по-практично и красиво от нас. Има ли моден дизайнер тук, да обиколи историческите музеи и да въведе "нова" мода? Ще е хит.
20
1
 
2
 
! Отговори
::)))) преди 3 години
По-добре от анцуг с кантове, малко по-добре от таксиер боянчев.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз може да се нагодя с одежди от времето на цар Самуил и да кажа:"Я съм патриот, скивайте колко съм готин." Ама пък що не? Може да въведа нова модна линия.
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С държавни пари всеки знае. Да си плаща сам за дейностите да го видя! ***!
17
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неприятен селендур с мания за величие и противно излъчване!!! Пак патриотарството е взело връх. Забранено тва, забранено онова... тоя ще ми каже как да си нося детето и дали да имам телефон. Пък като толкоз държат на автентичността дали навсякъде бъка от бълхи и дървеници... Напъни зорлем на един циркаджия.
16
3
 
20
 
! Отговори
патрЕот на концесия преди 3 години
Мазен индивид е тоз. Все на спонсорства я кара. Започна с чуждестранният си зет. Та през Мин. на културата за ансамбъла му. Я на ПП ГЕРБ за да им танцува докато ББ. реже лентичките. После Цв.Цв. го уреди с концесия за 30 г. на общинският терен на фестивала. Само, че напоследък се пообърка и се хвана с Шкембе войводата. Измислен както му е измислена и синята "носия". Мазен тип е този !
15
3
 
3
 
! Отговори
Фолк патриот преди 3 години
Ша има ли бира, скара и кючек?
14
1
 
7
 
! Отговори
::)))) преди 3 години
Мария Бакалова там ли ще е?!
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време на такива събори са ходели предимно младите моми и момци и наистина е било забавно. А сега ходят само дърти пенсии, сбръчкани льоспърници и тук там някое семейство с деца и журналисите да снимаш сеира.
12
2
 
7
 
! Отговори
::)))) преди 3 години
Събират се хора от близки села и предградия и се дуят в центъра на събитията, като боянчев таксиер:)))
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ковид-фестивал ще е тази година!