Червеният картон – толкова тежко наказание ли е?

Понякога повече все пак значи повече
26 сеп 2015 20:10,
5
Червеният картон – толкова тежко наказание ли е?
Снимка: Архив Reuters

“Винаги е трудно да играеш с 11 срещу 10 при гостуване”, обяви мениджърът на Арсенал след победата над Нюкасъл в края на миналия месец. Интересно твърдение при положение, че отборът ти е имал числено превъзходство.

Но някои мениджъри и футболни специалисти стигат дори по-далеч като заявяват, че приципно срещу 10 играчи е по-трудно, независимо дали на домашен или чужд терен.

От БиБиСи търсят отговор на въпроса “Може ли подобно твърдение да отговаря на истината?”.

Основният довод е, че отбор от 10 човека се оттегля в отбрана и се фокусира изцяло върху защитата на собствената си мрежа, което прави ситуацията доста по-сложна за другия тим по отношение отбелязването на голове.

В конкретния случай след червения картон на Александър Митрович в 16-ата минута, Нюкасъл загуби, но историята помни и доста триумфи за тимове в намален състав.

Един от най-ярките примери от последните години е победата на Челси в полуфинал на Шампионската лига по правилото за голове на чужд терен, след като капитанът Джон Тери беше изгонен в 37-мата минута срещу могъщата Барселона и то на неин терен.

Подобни геройства обаче са изключение, а не правило, се твърди в изследване на Адам Грийнбърг от Университета в Нотингам.

Той проследява 1520 мача от английската Висша лига в периода 2009-2013-та година. Резултатът от проучването протвърждава най-логичния извод – средностатистически даден отбор вкарва по-малко голове и печели по-малко точки в числено намален състав.

“Разликата между отбор, когато играе с 11 в сравнение с 10 човека, е около половин точка”, посочва изследователят.

Проучването на Грийнбърг е първото по рода си, фокусирано върху Висшата лига, където за победа се дават 3 точки, а за равен – 1. Има изследвания и за други първенства, които водят до същия резултат – клишето, използвано от Арсен Венгер и много други, е напълно необосновано статистически.

Данните сочат, че домакински отбор страда много повече, ако остане с 10 души, в сравнение с преимуществото, което би имал, ако някой от гостите получи червен картон.

При 11 на 11 домакинските отбори печелят средно по 1.69 точки на мач в 4-те сезона, изследвани от Грийнбърг. Когато гостите са с 10 играчи, домакините взимат 2.05 точки на мач, тоест с 0.36 точки повече. Но при числено неравенство в полза на гостуващия тим, домакините печелят едва 0.83 точки или с 0.86 по-малко.

Според Грийнбърг причината за тази разлика е, че домакинският отбор е под по-голямо напрежение да не загуби пред собствена публика, а с по-малко играчи на терена това е по-вероятно. От друга страна гостите в общия случай са аутсайдери и затова численото превъзходство им дава увереност да се хвърлят в атака за победата.

Любопитен факт е, че позицията на отстранения играч също е от значение. За защитник загубата е около 1 точка, за нападател – 0.9. Най-добрият вариант е да бъде изгонен полузащитник, защото тогава се губят средно по едва 0.6 точки.

При всички положения следващия път, когато чуете, че по-трудно се играе срещу 10 човека, може спокойно да се усмихнете невярващо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ставри преди 8 години
Усмихнах се още от сега.
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова теШко е, да!
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А, тоя път сте си признали поне :)