80 години от денят, в който Хитлер трябваше да умре

На днешния ден през 1944 година е извършена операция "Валкирия"
20 юли 2024 22:00, Красимир Ангелов
101
80 години от денят, в който Хитлер трябваше да умре
Снимка: БГНЕС

Точно преди 80 години - на 20 юли 1944, е извършен най-известният опит за ликвидирането на Адолф Хитлер.

На този ден офицери от Вермахта правят опит да го ликвидират, но Хитлер оцелява. А организаторите на покушението? Дълги години ги смятат за предатели. Днес те най-сетне са герои, пише в свой материал DW.

12:42 на 20 юли 1944 година. Бомба избухва в Конферентната зала на "Вълчата бърлога" на Хитлер, където е и самият той. Хитлер е ранен, но оцелява.

Шест години след края на Втората световна война, през лятото на 1951, демоскопският институт "Аленсбах" прави анкета. Въпросът, отправен към германците, е какво мислят за събитията от 20 юли 1944 година. Едва една трета от участниците в допитването изразяват положително мнение за организаторите на неуспешния опит за сваляне на Хитлер от власт. Още шест години по-късно германците продължават да мислят по същия начин - повечето от тях се противопоставят на решението едно училище да бъде кръстено на името на главния организатор на атентата - Клаус фон Щауфенберг.

Покушението срещу Адолф Хитлер, извършено на 20 юли 1944 година, е най-значимият опит за преврат по време на нацистката диктатура. Организаторите на атентата са от аристократичните среди, повечето от тях са високопоставени офицери от Вермахта. Висш офицер е и Клаус фон Щауфенберг, който поставя взривното устройство в главната квартира на Хитлер. При експлозията Хитлер е ранен, но оцелява.

Заговорът се проваля, а Щауфенберг е заловен и екзекутиран още на следващия ден. По-късно са убити и всички останали участници в опита за ликвидирането на Хитлер.

Думи, останали в историята

Националсоциалистите ги обявяват за държавни предатели, изменили на офицерската клетва за вярност към Хитлер. Дори и след края на Втората световна война голяма част от германците продължават да ги смятат за изменници. Първият президент на Федералната република Теодор Хойс е на съвсем друго мнение. През 1954-та, в реч по повод 10-годишнината от атентата, той се опитва да разбуди германците и да ги убеди, че съпротивата срещу Хитлер е не предателство, а заслуга.

“Речта на Теодор Хойс предизвиква обрат в нагласите на германците по този въпрос”, казва Рюдигер фон Фос в интервю за Дойче Веле. Неговият баща е бил участник в заговора срещу Хитлер, а самият той е юрист, посветил живота си на една задача - да поддържа буден спомена за германската съпротива срещу Хитлер. Издал е книга с речи, държани в Германия по повод чествания на годишнини от атентата. “Когато човек чете тези речи, получава цялостна представа за дебата около духовната и политическата същност на съпротивата, а и вижда как в съзнанието на германците значението на датата 20 юли 1944 постепенно се променя”, отбелязва Фос.

Основната заслуга за това е именно на президента Теодор Хойс - и на неговите решителни думи, благодарение на които атентатът срещу Хитлер постепенно бива осъзнат като бунт на съвестта. "Теодор Хойс беше първият, който заговори за провала на политическите елити в Германия", посочва Рюдигер фон Фос.

Убийството на тиранина е морален дълг, заявява през 1958 година и социалдемократът Карло Шмит. Негови са и тези паметни думи: "Когато няма друг път за измъкване от злото, морална повеля е да бъде убит онзи, опитал се да тласне към безчовечност цял един народ".

"Още не сме изпълнили дълга си"

Много години минават, преди заслугите на участниците в съпротивата да заемат подобаващо място в колективната памет. За това допринасят оратори като писателя Карл Цукмайер, който през 1969 година казва следното за Щауфенберг и неговите съмишленици: “Тези мъже осъзнаваха, че шансът им да успеят е нищожен, но че въпреки това са длъжни да го сторят. И те рискуваха - с надеждата, че дори и да се провали, делото им ще бъде мощен сигнал за утрешния ден”.

Днес някогашните "предатели" отдавна вече са герои. "Само че в училище все още се научава твърде малко за германската съпротива", казва Рюдигер фон Фос и добавя: "Липсата на достатъчно гражданска смелост винаги вреди на демокрацията". Или както казва Теодор Хойс през 1954 година: "Още не сме изпълнили дълга си".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми пука. Аз съм повече за комунисти, истински революционери. Те промениха света през 20 век.
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Резултатите определят оценката. Ако атентатът беше успял, щяха да са герои. Ако е неуспешен, ще си останат предатели, независимо от отношението ни към събитита.
75
2
 
1
 
! Отговори
Европеец преди 1 месец
Нашият Фюрер, Той беше спасителят на нашата нация, най-великият син на германския народ. Той премахна класовите бариери и ни донесе посланието на расатаАдолф Хитлер, нашият лидер, Адолф Хитлер, нашият герой, Адолф Хитлер беше най-великият Революционер на света
74
3
 
2
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
И зеленото човече ще го последва скоро
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ОТ ДЕНЯТ ОТ ДЕНЯТ ОТ ДЕНЯТ ОТ ДЕНЯТ ОТ ДЕНЯТ... в тая "медия" не са просто неграмотни, а слабоумни! и Хитлер никога няма да умре, защото го носим в сърцата си.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кога е денят в който Зе трябва да умре, защото той е много по-върл диктатор от Хитлер. Хитлер вече не е актуален, да побъбрим за Зелнски.
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Какво търси Хитлер там?" - Търси Шамбала. И не е единственият търсещ.
70
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 80 Не знаех, пеме имало будистки монаси в Берлин.
69
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имах честа да видя лично Дилай лама в Женева. Заинтересуваха ме фактите около филма с Брат Пит 10 години в Тибет.Срещнах шокиращи данни от Втората световна война.Съветските войници влизайки в Берлин попадат на хиляди мъртви будистки монаси (самозапалили се).Още по надълбоко ровейки мистерията -експедиции до Тибет став по заплитаща.Свастиката пречупен кръст идва от-Тибет.Среща се навсякъде.Какво търси Хитлер там.Какви са тези монаси в Берлин.В Inexhaustible sourse of energy на Мъск ротора е сваст
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мернах в един руски форум теорията, че Сталин има еврейски корени - та кой грузинец ще си кръсти сина Йосиф. Имаще се предвид, че е от горските (планинските) евреи.
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросът е, дали и майката на Хитлер е била обект на Соломоновото желание. Още повече, че това младо момиче, което по-късно става майка на Хитлер, забременява точно в този периоа, работейки точно там.
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Соломон Майер живее във Виена в резиденцият, където се оказва майката на Хитлер. И вероятно, той е този, който би могъл да бъде тайния баща. Херман фон Ролдшмид, син на Соломон Майеров чиновник, написва книга в която твърди:"... че през 1840 година Соломон Майер е бил обхванат от неудържимо влечение към млади момичета..." Както и: "...че е имал страст към малди момичета, чиито авантюри е трябвало да бъдат потулвани от полицията."
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И така, кой от Ротшилдови е бил дядото на Хитлер? Алоиз, бащата на Хитлер, е роден през 1837 в периода, когато Соломон Майе живее сам в резиденцията във Виена. Жена му също не пребивава там. Поради несполучлив брак тя остава във Франкфурт. Синът им Анселм Соломон прекарва по-голямата част от живота си в Париж и Франкфурт, далеч от Виена и своя баща.
64
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не толкова трудно за да се тръгне по следите и да се открие това. Още по това време, във Виена се въвежда системата на задължително полицейско регистриране. И прислужници, и чиновници, биват подлагани на глоби, ако не спазват това задължение за регистрация. Канцлерът Долфус се постарава да открие регистрационната карта. Младата прислужница се оказва, че е била на работа в дома-резиденция Ротшилдови! А непознатият дядо на Хитлер всъщност се оказва, че бил някой, живял в тази къща по това време!
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Австрийският канцлер търсейки малко или повече логическа връзка, от този пъзел изяснява следното: Младо момиче, прислужница... /Майката на Хитлер/ ... идва във Виена и става домашна прислужница по домовете на богати семейства. Но тя скоро ще бъде нещастна. Бидейки съблазнена, скоро тя е бременна. Завръща се на село поради тази причина. Къде всъчщност работи и забременява като прислужница младото девойче?
62
7
 
5
 
! Отговори
Horst Wessel преди 1 месец
Хитлер е феномен. От движение с няколко десетки последователи, тръгнало от една бирария в Мюнхен, повлича цял народ след себе си. Речите му увличат. Немците са унижени в Версай, репарациите са жестоки, а народа е гладувал и мизерствал жестоко. Той им връща самочувствието и с много работа ги изправя на крака, въпреки Франция и Англия. Вместо да ги залъгва, поставя труда в култ и народа му се доверява. Неслучайно речите му в документалните не се превеждат, а коментарът е да каже колко е лош.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кьолер съхранява копия от документите на Долфус, дадени му от някой си Хайдрикх, служител от нацистките тайни служби. По-късно той пише, че информацията която имал предизвиквала шок със своето съдържание. "Вътре в Гестапо" - стр.143. - "Невероятни поразии и шок, каквито никаква подобна информация не би предизвикала"
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Информацията в книгата на Ленгер произтича от много високо равнише на офицер от Гестапо, Хансюрген Кьолер. Тази информация е публикувана през 1940г. под заглавието "Инсайд Гестапо" /Вътре в Гестапо/ В тази информация се съдържат изследвания върху Хитлеровото родословно дърво, направени от австрийския канцлер Долфус.
59
5
 
5
 
! Отговори
Ветеран преди 1 месец
За съжаление Хитлер не умря в рози ден и погуби още 15 милиона славяни. Много мразеше славяните и ги считаше за нещо нисшо.
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ленгал в своята книга пише: "Бащата на Адолф, Алоис Хитлер бе незаконен син на Мария-Ана Шикългрубер. Допуска се, че бащата му е бил Йохан Георг Хидлер. Много хора се съмняват, че Йохан Георг Хидлер е бил баща на Алис, но еди австрийски документ се появява и го доказва, че Мария Ана Шикълбургер е живяла във Виена по времето когато е била бременна. Тя е работила като слугиня в дома на барон Ротшилд. Когато семейството разкрило нейната бременнос, тя е изпратена у дома си, където се ражда Алоис."