Половината от българите "бутат" за около 1000 лв. заплата на месец

Немалко чужди компании проучват България за стартиране на бизнес
Обновена: 5 сеп 2024 12:41 | 5 сеп 2024 12:41, Анисия Иванова
279

Частните фирми в София дават по-високи заплати, но възнагражденията в обществения сектор се повишават доста повече, показват данните на НСИ. За година заплатите в столицата са се повишили с 16%. В същото време, най-високата заплата за  2022 г. е била 3 млн. лв. на месец, показват данни на НАП.

"Това е в частния сектор, по всяка вероятност това са единични компании, в които има много висока добавена стойност на продуктите, които се предлагат, компанията има сериозни печалби", коментира Александър Георгиев от Конфедерацията па заетостта в "България сутрин".

До 2000 лв. получават близо 2 млн. българи

"Въпросните милиони, които се плащат на месец, ги вземат около 1% от хората. Важно е да се акцентира на това, че около половината от българите "бутат" за около 1000 лв. на месец. Средният клас в страната в момента са хората, които вземат между 2000 и 3000 лв., като това са хората, заети в центровете за споделени услуги, в търговията, в по-масовите профили", уточни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.

"Традиционно през последните 5 години най-високоплатените заплати са в IT сектора. Там има най-голямо търсене, най-голяма конкуренция и най-голяма битка между работодателите за привличане на хора. След това са центровете за изнесени услуги. През последната една година имаше охлаждане и на двата сектора. От септември се очаква да тръгнат обратно в положителна посока - да се възобнови търсенето и да се коригират възнагражденията", каза още гостът.

По думите на Георгиев въвеждането на новите технологии оказва влияние, тъй като сега много позиции се изпълняват с доста по-малък брой хора.

"Младите хора следват тенденциите на пазара. Насочват се към новите професии. Искат да стават инфлуенсъри, блогъри. Това генерира отлив към традиционните сектори. От 2020 г. насам по-голямата част от работодателите се адаптираха и много хора могат да си работят от вкъщи, дистанционно", посочи той.

"Опитваме се да насочваме хората от пазара на труда в каква посока да тръгнат, за да могат да бъдат интересни за пазара. В туризма става по-трудно намирането на хора. Това е един от секторите с най-ниски възнаграждения, в конкуренция със земеделието. В София има най-висок стандарт - най-високи заплати, но и най-високи разходи. По наша преценка, ако един човек взема 3000 лв. в София, би могъл да поддържа аналогичен стандарт на живот в средно големите градове в България с около 2000 лв. В по-малките градове - с около 1500 лв. на месец", даде пример той.

Георгиев обяви, че немалко чужди компании проучват България за стартиране на бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от Страната
Митничари откриха над 21 кг канабис на Калотина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
265
0
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 дни
И после реват, че нямали пари при такива високи заплати.
264
0
 
3
 
! Отговори
Амии преди 1 седмица
Еми невъзможно! Едни светила в хотелиерството и техните драскачи бяха съобщили, че давали 4 бона заплата, а те не искали да им работят и внасяли от Бангладеш
263
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хиляда и двеста ми в заплатата в София. Всеки месец по 200 лева от служител се дават на шефа или на прекия ръководител, за да не те заплашва, че ще останеш безработен. Общо взето такава е картинката извън частния сектор.
262
7
 
1
 
! Отговори
В моята фирма няма преди 1 седмица
служител под 6500 евро месечно! Правим авионик с четири немци, един българин, двама сърби и търсим още с опит! Мисля, че заплатите в България са неоправдани във всяко отношение нагоре и надолу! 3000 лв за складажия е фантастика! Колко трябва да получава тогава един висшист инженер, физик, химик, лекар итн.?
261
1
 
13
 
! Отговори
Кокошка просо сънува преди 1 седмица
Георгиев обяви, че немалко чужди компании проучват България за стартиране на бизнес. . . . Правят дъга далече от България! Нали миналата седмица инвестициите бяха спаднали с 80% мис ирки джогнати!
260
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
заглавието трябва да се чете, като "половината Българи работят в сивия сектор на икономиката и не се осигуряват на реалните си заплати"!
259
8
 
6
 
! Отговори
Гадна преди 1 седмица
Държавичка , наследство от руски колониализъм и комунистическа "демокрация"
258
1
 
16
 
! Отговори
Hhh преди 1 седмица
Накрая половината българи ще го набутат на другата половина дет се правят на велики
257
1
 
6
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 седмица
При зеленчуците е така, сега всеки е трайно безработен без безусловен базов доход като дойде партията на безпартийните ще е друго:))))
256
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Python за AI" - Ще те разочаровам. Ако някой ползва питон за AI, значи не е много умен. Този език изобилства от готови библиотеки за страхотно много дейности, но пък е ужасно бавен. И синтаксисът му не се вписва добре за целите на невронни мрежи. Не че не става, просто е боза. Все едно да боядисваш автомобил с валяче, а не с пистолета.
255
1
 
12
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 седмица
Откота чисто 724лв МРЗ стана 1500лв. Не разбрах!!!
254
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пешооо, Пешооо... Минималната заплата била два пъти по-висока от руската. А, че цените на парното, водата и тока са осем пъти по-високи от руските няма значение викаш?
253
8
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Хамстер 251 : Между другото, изказването ти мирише на бедняшка психология - не мислиш как ти да си по-добре, а как някой друг да стане по-зле. С такова мислене ще си останеш на дъното ЦЯЛ ЖИВОТ.
252
12
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Хамстер 251 : Тази година взех един проект от индийци. Хората са се бяха хванали за главите. Сега ги работя на двойна цена да им спася магазина от индийските "добри практики".
251
7
 
12
 
! Отговори
Дкдк преди 1 седмица
Всички програмисти, девелъпъри и други психоиндивиди дгд с всичките му екстри цял живот
250
3
 
30
 
! Отговори
Български феномен преди 1 седмица
6 милиона живеем на тритория голяма колкото Белгия,Холандия и Швейцария взети заедно където живеят над 40 милиона и пак няма работа и жилища на достъпни цени за младите.
249
2
 
19
 
! Отговори
Бай Иван мазния преди 1 седмица
Собственика се назначава за управител и си плаща милиони заплата да не плаща един 5% допълнителен данък .
248
1
 
23
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 седмица
1000 лв на село са като 3000 лв в София йато махнем наема/кипотеката , транспорт ,паркиране,храна и други софийски разходи.
247
7
 
11
 
! Отговори
Хамстер преди 1 седмица
До ПрограмистКато дойдат индийските ИТ и твоята ще стане 1000 лв. В Индия се радват на 120$ месечно ИТ тата, а бизнеса в Бг. иска да вкара 800 хиляди индиеца в България. За тях 1000 лв са 5 месечни заплати в Индия, даже си плащат за да дойдат в ЕС за нелегален трафик до ЕС и САЩ плащат по 20 хиляди долара -взети на кредит от местния лихвар залога е семейството му.
246
5
 
9
 
! Отговори
Ми защо преди 1 седмица
Работят? да се взимат в раце и да заминават в западна европа да работят за пари не тука да ми се разтягат кредити дяца после реве че работи на мошениците за без пари болшинството от народа ни е какъв.Ето аз например работа в БГне хващам преди имах частен бизнес зарязах го и него работя на запад за 3 месица в годината и карам 9 месеца без да пипам нищо.