Лекуват във Франция облъчените в Стамболийски

Те ще бъдат транспортирани до военна болница в Париж
Обновена: 21 юни 2011 16:42 | 21 юни 2011 16:32,
26
Лекуват във Франция облъчените в Стамболийски
Снимка: архив Булфото

Четиримата облъчени с радиация при работа с промишлена инсталация в град Стамболийски ще бъдат транспортирани до френска болница, съобщават от Военномедицинската академия (ВМА).

Пострадалите, които бяха настанени за лечение във ВМА, ще бъдат транспортирани за допълнителни изследвания и лечение в специализирана болница в Париж. 

В сряда сутринта четиримата облъчени ще отпътуват за Франция заедно с медицински екип от ВМА, воден от доц. Иван Гигов.

Диагностиката и лечението им ще продължат в специализираната военна болница "Перси" в Париж, където се намира най-добрият център за лечение на лъчевата болест.

Министерството на здравеопазването ще финансира лечението в чужбина на четиримата пострадали при радиационното облъчване. Терапията на всеки един от тях струва 57 хил. евро на месец.   Решението за лечение в чужбина е взето от експертна комисия от специалисти на Френския институт за ядрена безопасност,  Националния център за радиобиология и радиационна защита към Министерството на здравеопазването и Военномедицинската академия.

По мнението на специалистите високата доза на гама-облъчване на пострадалите налага тяхното транспортиране до специализирано болнично заведение.

Още по темата

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
До KSKДа де, ама въпросната госпожа е тъща на Тодор Батков, така че сигурно ще й се размине. Точно поради това се съмнявам и че изобщо ще има наказания....
24
0
 
3
 
! Отговори
KSK преди 13 години
N.B. Продължение на предишния коментар!че прави грешка, бруталността и е натделяла и резултатите са налице. Изпече четирима човека и съсипа живота на техните семества. ИСКРЕННО СЕ НАСЯВАМ и искам да вярвам, че този път няма да и се размине и Закона ще бъде приложен в най-тежката му форма..
23
0
 
2
 
! Отговори
Yonex преди 13 години
Разбира се, че ще ги изпратят във Франция независимо колко малък е шансът да им помогнат. Държавата и институциите започват лека-полека да работят добре - праща се самолети в кризисните райони, търси се лечение в най-добрите болници. Да, скъпо е - държавата ще плати и после ще си търси парите от фирмата, която е допуснала заразяването. И фирмата като не може да плати - продават я на някой който може да изпълнява правила за безопасност и да плаща при аварии.
22
0
 
2
 
! Отговори
KSK преди 13 години
N.B. Продължение на долният коментар!която е на 79 години и без необходимият опит. Твърдението ми е лесно доказуемо и е в пълно противоречие с всичко изписано до сега в медиите по повод на нейният дългогодишен опит и т.н. Жалката истина уважаеми читатели е че същата тази г-жа Трантеева е издала НАРЕЖДАНЕ на инженерите в деня на инцидента да извадят пълната касета и сборка с източници позовавайки се на халваджиска документация и развален прибор за замер на активнастта. Въпреки техните увещания
21
0
 
5
 
! Отговори
KSK преди 13 години
Държават абсолютно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да съди фирма "Гитава" в частност г-жа Маргарита Трантеева /собственик на фирмата/. Всички специалисти, инженери и конструктори във фирмата са работили без никаква застраховка, осигурявани са на минимална заплата без да им се е плащало за втора категория труд и вредни. Никога не са имали дори най-елементарните дрехи за работа в активна среда. В деня на инцидента дозиметрист /персоната ангажирана със замерването на активността/ е била самата г-жа Трантеева,
20
1
 
0
 
! Отговори
mmm преди 13 години
ne moga da razbera kak nyakoi hora, davat mnenie po vuprosi koito izobshtno sa kompetentni. Sprete da pravite tolkova grozni komentari....
19
0
 
6
 
! Отговори
Розова пантера преди 13 години
До Даниел.Не че е зле българската медицина, а просто няма опит. Ти ако си болен от пневмония например, би ли искал да те лекува отличен лекар, който всичко знае, има сума ти дипломи, но с една малка подробност - никога през живота си не е виждал на живо болен от пневмония. Тук е същото - такова облъчване НЕ Е ИМАЛО В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ! Нашите лекари просто не са виждали на живо болен от остра лъчева болест. Така че молете за хората и дано французите успеят!
18
0
 
4
 
! Отговори
jane преди 13 години
Наистина дано хората да се оправят, лъчевата болест е отвратителна. Но съм напълно съгласна с някои от коментиралите - не е редно държавата да плаща за лечението им, а застрахователят им. Или искат да ни кажат, че хора работили с толкова опасни материали не са били застраховани срещу трудова злополука допълнително? Това на фона на десетките деца, на които отказват лечение в чужбина е някаква гавра. Значи за дечицата няма пари и тях могат да ги лекуват тук, а тези хора - не? Не е ли странно?
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Или от собственичката на фирмата. Ама едва ли тая алчна бабка ще се бръкне за каквото и да е
16
0
 
8
 
! Отговори
topor преди 13 години
Лечението трябва да се заплати от техния застраховател! Би трябвало да са застраховани яко.2. Допуснали са престъпна небрежност при работа с тия материали - защо данъкоплатците трябва да им плащат масрафа?!?! До кога с тоя комунизъм?Каква е гаранцията, че няма и други пострадали от тяхното нехайство?!?!
15
0
 
3
 
! Отговори
Апис преди 13 години
Според мен е добре, че още са живи. Дано не почне скоро да им побелява кръвта :( не знам ама цяло чудо ще е ако някой от тия оцелее.
14
0
 
7
 
! Отговори
лили преди 13 години
ДО 3 Анонимен: ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ.Чувал ли си изобщо за това? Как може да сравняваш двете заболявания?!Или си невежа или се шегуваш лошо!.....
13
0
 
7
 
! Отговори
лили преди 13 години
Това е високоспециализирана област.И най-добрата клиника.А степента на облъчването е много висока.
12
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще бъдат опитни мишленца,но дано е за тяхно добро,дано им позакрепят здравето.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ще бъдат опитни мишленца,но дано е за тяхно добро,дано им позакрепят здравето.
10
12
 
2
 
! Отговори
venco преди 13 години
само да не излесе скъпо като с офците от Либия дето ги спасиха, вместо да ги разтрелят. някой знае ли какво стана с тях? бихте ли си дали детето на тях да ви го прегледат? вече сигурно забравихте колко ни излязоха? 3$ билиона
9
3
 
7
 
! Отговори
Даниел преди 13 години
Добре българската медицина, толкова ли е зле?
8
2
 
23
 
! Отговори
кака преди 13 години
Наистина съжалявам, че хората са зле. Не ме разбирайте погрешно - защо за тях плаща здравното министерство, а за онкоболните - не (по- скоро бави средства), за трансплантации и т. н. Докога ще има по-правоимащи?!?
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия па *** от днес.бг какво изобщо съобщават колко пари струва лечението. Естествено,че държавата трябва да го поеме,ама защо трябва и реклама да си правят..Както вече казаха преди мен - човешкият живот няма цена!
6
0
 
12
 
! Отговори
. преди 13 години
Choveshkiqt jivot nqma cena