"Ловци на вируси“ се обединяват да предотвратят нова пандемия

Те вече са открили най-различни нови заболявания
19 сеп 2024 20:16, Елка Василева
5
"Ловци на вируси“ се обединяват да предотвратят нова пандемия
Снимка: архив, БГНЕС

Лекари и изследователи от целия свят обединяват своите знания и умения, за да открият нови вирусни заплахи, някои от които са свързани с изменението на климата, с надеждата да се предотврати следваща пандемия, предаде АФП.

Тази коалиция от лекари и изследователи се е нарекла "ловци на вируси“. Те вече са открили най-различни нови заболявания - от необичайна болест, пренасяна от кърлежи в Тайланд, до изненадващата поява на инфекция, пренасяна от мушици, в Колумбия.

Проектът е финансирана от американския гигант в областта на здравеопазването и медицинското оборудване "Абът" (Abbott).

С откриването на нови заплахи проектът дава на"Абът" преднина в разработването на тестове за откриване на болести. Подкрепата на голяма индустриална група от своя страна дава на "ловци на вируси“ значителни ресурси за откриване, секвениране и борба с новите вируси.

От създаването си през 2021 г. досега коалицията "ловци на вируси“ е направила около 13 000 проби.  

Мониторингът на този вид заплахи става все по-необходим, тъй като изменението на климата разширява обхвата на инфекциозните заболявания по целия свят.

Връзката между изменението на климата и разпространението на вируси е добре установена и многостранна. По-високите температури позволяват на преносители като комарите да се заселват в нови региони, по-силните валежи създават повече места за размножаване на ларвите, а екстремните метеорологични условия принуждават хората да излизат на открито, където са по-уязвими към ухапвания.

Влиянието на човека върху планетата насърчава разпространението и еволюцията на инфекциозните болести и по други начини като например загубата на биоразнообразие, която принуждава вирусите да се развиват към нови гостоприемници. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Свободно време.
5 знака, че между вас химията е голяма
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.