Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни

Той обясни, че за поставянето на подобни машини има лобистки интереси
22 сеп 2024 22:00, Нели Христова
20
Николай Костов: Вендинг машините за лекарства не са безопасни
Снимка: БГНЕС

"Вендинг машините за лекарства не са безопасни. Един от рисковете е дете, което има специфично заболяване, като си купи аспирин, може да стигне до летален изход". Това заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов пред NOVA.

Той обясни, че за поставянето на подобни машини има лобистки интереси и това е третият опит те да бъдат прокарани.

Самите автомати за продажба на лекарства ще съдържат около 20 медикамента. „Вероятността да намерите лекарството, което Ви трябва между тези 20 лекарства, е много малка", каза Костов.

"Най-доброто решение е да има пълноценна аптека. В малките населени места е трудно. На една аптека ѝ трябват 2135 ползватели средно. Няколко села, които са в близост, могат да пазаруват от една аптека", обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Той е категоричен, че хората не трябва да купуват лекарства през сайтове. Ако човек попадне на такъв сайт, трябва да потърси дали има регистрация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Здраве
Необичайна полза от пътешествията: Забавят стареенето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
ИлКане преди 18 минути
Защо говори подобни глупости въпросния господин? По елементарен начин може да бъде ограничен достъпа на деца до автоматите. Из цяла Европа е пълно с автомати за цигари, които можеш да ползваш само след като удостовериш възрастта си. А това става или посредством банкова карта, лична карта, шофьорска книжка итн. Било добре да имало аптеки ама нямало. Но и автоматите били вредни. Що за демагогия! Вредни са единствено за печалбите им.
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Пак се появиха желаещи да ни направляват и да се грижат за нас, като в лудница.
18
0
 
4
 
! Отговори
Бако преди 43 минути
Със сигурност са опасни и вредни за собствениците на аптеки
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
Цитат:(ой е категоричен, че хората не трябва да купуват лекарства през сайтове. Ако човек попадне на такъв сайт, трябва да потърси дали има регистрация.), е що така, значи само електронни рецепти, а през сайт не може, нали пак е електронно.:)) Е хората не пазаруваха електронно лексрства, но вече с е-рецепти ....:))
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
Не трябва да купуваме лекарства през сайтове,Не трябва да купуваме медикаменти от Турция които са на цени два-три пъти по ниски от родните,не трябва да има вендинг машини за лекарства!Абе май дойде време за Боййййй
15
3
 
1
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 46 минути
Ч..и..ф..у..т..с..к..а.. му работата.Вместо да напишат ПРОДАВАЩИ ЕЛЕКТТОННИ МАШИНИ НАПУСАЛИ "ВЕНДИНГ". ЕВРЕИ,САМОУБИЙТЕ СЕ НЕЗАБАВНО!
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 50 минути
Ей тая бяла мафия,сакън да не им бръкне някой в джобчето!Вендинг машините за лекарства били опасни-все повече се убеждавам,че без трепане на лекари,търговци на лекарства и фармацевти тоя УЖАС в които се намира нашето здравеопазване няма как да се промени!!!
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ами на аптеките не им е лесно, всичко , което продават /без лекарствата /, се продава във вериги и всевъзможни магазини и по интернет, а те ще фалират.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кварталните наркодилъри да не би да са по-безопасни...
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Аптека или автомат, все едно, във всяко населено место. Искаха всичко електронно, имат го, сега хората искат автомати за лекарства, които да ги улеснят поне за елементарни здравни нужди. И без това се оказва, че дори антибиотиците са кът.:))
10
0
 
14
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 1 час
30 август 05.00 сутринта село Синеморец!! Аптека има работи нормално ноооо в пет е затворена естествено! Болки страшни машината работеше( до аптеката) и спаси положението! За кво протестирате аптекари ??????? Да ги боли хората ли? Решението е е едно отваряте аптеки в всички населени места включително села и махали и помагате на хората! До тогава тихо! Че ставате смешни!
9
3
 
10
 
! Отговори
Дабе преди 1 час
Да го попитам тоя пъпеш ако някой си купи три опаковки Нурофен от по 60бр и ги изгълта наведнъж демек 180бр аптекарската ще и тоя *** ще влезнат ли в затвора или ще обяс яват ,че не носят отговорност след напускане на обекта .Гаден търгаш.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Реват ли, реват алчните аптекари. Сакън, да не им намалее далаверата, че веднъж разбере ли се, че слагат надценки по 100 и 200% на някои хапове в сравнение с аналогични такива, продавани на запад, все по малко балъци ще влизат при тях... Нямаха натъпкване тия
7
1
 
12
 
! Отговори
Това преди 2 часа
Абсолютно съм съгласен.Не са безопасни,може да намалят цените на лекарствата и монопола на веригите аптеки....
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Анонимна 3 Децата не обичат лекарства, не искат да ги пият. Опасен може да е и кафе автоматът, например дете с диабет да си купува чай със захар или мляко с много захар, ама никой не забранява кафе автоматите.
5
0
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 часа
КООРРРРУПЦИЯТА Е ОПАСНА ГН КОСТОВ!!!!ВЕНДИНГ МАШИНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СЕЛАТА И ПЛАНИНСКИТЕ МЕСТА
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Хората няма да дават пари за транспорт, да идват до града, да купуват лекарства от аптеката на господина от снимката. Аптекарите ще загубят от вендинга. Затова е тоя рев и се опитват да манипулират общественото мнение, че автоматите били опасни.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимна преди 2 часа
*** пример и обосновка. Защо дете със специфично заболяване да си купува аспирин и защо всички останали да се съобразяват и страдат заради него???
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Сигурно е така,но алчността на фармацевтите все някога трябва да бъде ограничена!
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Напълно са си безопасни вендинг машините. Тоя си брани печалбата от аптеките. Ще загуби клиентите от селата. Затова ни заплашва. Винаги всяват страх, когато искат да ни накарат да се откажем от нещо, което обърква сметките им.