F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път

Първите изтребители от САЩ пристигат в Украйна през юли
4 юли 2024 07:10, Петър Бойчев
303
F-16 на писта тип "съветска" е като Ferrari на планински път
Снимка БГНЕС

Военно-въздушните сили на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) биха могли да вдигат едновременно във въздуха до дузина F-16, след като получат първите американски изтребители. Но реалностите на военното време и съответното обучение на украинските пилоти ще ги принудят да изпълняват бойни задачи в много по-ограничен мащаб, коментират анализатори пред изданието Kyev Post.

"Типичният оптимален размер на група F-16 е два до четири самолета, работещи заедно с опитен пилот, който е обучен и квалифициран да управлява няколко самолета като ръководител на екип. Самолетът е оперативно настроен и проектиран да оптимизира бойните способности без стриктен контрол от непосветения персонал на земята, като МиГ-29 и Су-27“, се казва в публикацията.

Според Вадим Ивченко, член на комисията по национална сигурност на Върховната рада, първите F-16 ще пристигнат в Украйна през юли: "Вярвам, че в началото те ще бъдат използвани за защита от вражески ракети и няма да действат срещу цели в Русия“, казва той.

Подчертава се, че F-16 е проектиран за оптимално представяне във въздуха, а не за излитания от летища с тревни и чакълести повърхности. Бойните самолети изискват "чисти“ писти, построени с по-високо качество от украинските летища от съветската епоха, пише Фокус.

"F-16 има отвор на двигателя, способен да засмуква земни отломки. Той е проектиран да лети от нормално чисти летища, които отговарят на стандартите на НАТО и световните като цяло. Тези ниско монтирани всмукателни отвори също водят до това, че не могат да бъдат откривани от вражески радари... МиГ-29 има защитни наземни въздухозаборници, които пренасочват източника на входящия въздух към крилата, за да се даде възможност за работа върху мръсни повърхности, характеристика, която допринася значително за голямата му радарна зона“, пише изданието.

Отбелязва се, че управлението на F-16 на летища в съветски стил е еквивалентно на шофиране на суперавтомобил Lamborghini или Ferrari по път, по-подходящ за Jeep Wrangler или Toyota Hi-Lux 4x4.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
4
 
15
 
! Отговори
Розов Русофоб преди 4 седмици
И не забравяйте да посипете листенца от рози на пистата след като старата украинска лелка я измете преди полета на ЛамборджинитУ сред самолетите Еф-16, че иначе няма да желае да излети тоя умно красив самолет. Той да не е като грубите недодялани Мигове дето излитат от всякакви писти и по всяко време... Ох, развАлнувах се, отивам да си пийна едно смути и да посетя коафьора си да ми направи нова прическа от космите на гърба.Слава... там на каквато страна беше че я забравих.Слава...
106
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пистата трябва да е с американски асфалт и райграса отстрани също. Иначе са като ферари на село
105
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 131 Всички и русия нищо не може да стори за да промени това Други въпроси
104
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе Ф-16 трябва да има подръжка от тежки изтребители като Ф-15 иначе е като едно хвърчило да не говорим,че в Украйна няма писта от ,които да излита Ф-16,е оказа се че и в България нямаме, защото на Ф-16 е с много нисък въздухозаборник и при излитане може да влезе някой камък изхвърлен от предния колесник ,който е точно пред него.Та,какъв Ф-16 сънуват и бълнуват урко-зомбитата
103
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ВКС на скраб Ф16 ще измете небето от всякакви руски щайги и блатните некадърници го знаят треперят и газ Пикат
102
3
 
24
 
! Отговори
Само питам... преди 4 седмици
А нашите Фъ-16 които платохме КЕШ прди толкова много години КОГА ли ще ни ги доставят ? КОГА ще станем страшилището за руската авиация в Черноморския регион както ни беше обещано в рекламата , когато теглихме заем от МВФ за да ги платим. И какво стана пудяволите с двамата ни пилота дето отидоха преди ТРИ ГОДИНИ да се обучават да пилотират тия най-нови антики? Научиха ли поне основен английски или още са на "Хильоу, Хал ар ю? "... Или да не питам, че ще ме обявят за русофил ?
101
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сделаното си е Дялано
100
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Въпрос - Колко % от новодоставените Еф-ки в Укропия ще извършат повече от 1 полет?
99
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ТО СИ ИМА И ПОГОВОРКА руско ли е неми го хвали тия гвоздей немогат да направят като хората
98
1
 
3
 
! Отговори
Има преди 4 седмици
До Анонимен @126 : Украинците са вкарали доста нови сили на бойното поле, но си траят и не бият тъпана, че, както са недообучени, не е сигурно, че ще има ефект. Ако се получи някакъв ефект, ще го чуем до няколко дни, като мине през правилната редакция.
97
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ф16 ще се бие в небето не на пистата и въобще какво ли не измислят руските СССР гей ове само и само да не сложат един нормален стандартен асвалт
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да се рсзберем..планински път (асфалтиран), черен или пътека? Защото ако е първто...хм.. ами че това си е направо мечта, за хората с кръв в бензина
95
4
 
22
 
! Отговори
Селяндурин преди 4 седмици
Какви са тези глезотии на пендоса ве. Техните Абрамчета не могат да вървят през калта (само по асвалт и то по магистрален), сега пък тез пенсии Фе16 не могат да ползват кукрузно поле за взлитане/кацане. И за какво е било толко много шум и воня. С тях и без тях все тая, капитуляцията е неизбежна. В Усраил дори вече няма легитимен върховен главнокомандващ.
94
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма ли нещо за контранастъплението? хохохохохо
93
1
 
21
 
! Отговори
Ф-16 е прахосмукачка преди 4 седмици
То не е случайно, че на тия самолети техническия персонал на летищата им вика Прахосмукачки
92
0
 
20
 
! Отговори
Хмм преди 4 седмици
Защо ли се сравнява този кюнец, точно с Ферари? Украинците ще вземат, каквото им се дава, защото е без пари и ще го ликвидират за две седмици. По 1-2 атентата на руска територия и ще искат още от балъците, дето са вложили толкова много в тях, че са им станали роби.
91
22
 
4
 
! Отговори
КаскетЯ преди 4 седмици
Ф-16 няма никъФ шанс срещу Су 81, който е безанаалогоФ галактическо-космически самальот който още на чертеж и мулитки ги сваля! Шъ видити вий като др0гара ВоФка заповяда се произвежда!
90
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нимой плю по F16! После че си вратиш ли думите назад, или шсъ укрииш? А?
89
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
американските оръжия са подходящи само за война срещу клошари с ***!
88
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ф-16 никога не са участвали в реален въздушен бой. Ако не се броят няколкото холивудски филма