Сблъсъци на антиимигрантски демонстрации във Великобритания

Напрежението започна след убийството на три деца в Саутпорт
3 авг 2024 22:45, Анисия Иванова
63
Сблъсъци на антиимигрантски демонстрации във Великобритания
Снимка: БГНЕС

Сблъсъци между протестиращи и полицията избухнаха днес на демонстрации с антиимиграционни и антимюсюлмански лозунги, организирани в няколко града във Великобритания, като най-ожесточени бяха те в Ливърпул, Северозападна Англия, предаде Франс прес.

В Ливърпул демонстрантите хвърляха столове, тухли и други предмети по силите на реда, съобщи фотограф на АФП. Местни медии съобщиха за прояви на насилие в северния град Манчестър, както и в Белфаст, Северна Ирландия.

Премиерът лейбърист Киър Стармър, дошъл на власт едва преди месец, заяви, че няма оправдание за насилието и обвини за него "крайната десница", отбелязва Ройтерс.

Министър-председателят свика днес извънредна видеоконферентна среща с ключовите си министри и "потвърди, че правителството подкрепя полицията в предприемането на всички необходими действия за гарантиране на сигурност по улиците", заяви негов говорител.

Британските власти съобщиха вчера, че полицията в цялата страна се подготвя за размирици днес и утре, а охраната на джамиите ще бъде засилена поради напрежението след убийството на три деца в понеделник в град Саутпорт в Северозападна Англия.

При подновеното улично насилие в британските градове днес бяха ранени няколко полицейски служители. Полицията се опитва да се справи с продължаващи четвърти ден на безредици след убийството на три момичета в Саутпорт.

През последните дни в няколко града избухнаха вълнения със стотици участници, след като в социалните мрежи бързо се разпространи фалшива информация, че заподозреният за нападението с нож в школа по танци за деца в Саутпорт е мигрант - радикален мюсюлманин, отбелязва Ройтерс.

Полицията съобщи, че заподозреният 17-годишният Аксел Рудакубана е роден в Кардиф, Уелс, но антиимигрантските и антимюсюлмански протести продължават, прераствайки в насилие и безредици, като в североизточния град Съндърланд.

Снощи стотици участници в антиимигрантски протест в града мятаха камъни по полицаи в снаряжение за борба с безредиците близо до джамия, след което преобърнаха автомобили, запалиха кола и предизвикаха пожар до полицейски участък.

Четирима ранени полицаи бяха откарани в болница, а 12 души бяха арестувани, заяви днес пред репортери главният полицейски инспектор за района на Съндърланд Марк Хол. "Това не беше протест, а непростимо насилие и безредици", подчерта той.

Полицията в Ливърпул съобщи днес, че няколко полицаи са били ранени, докато са опитвали да овладеят "значителни безредици" в центъра на града.

Властите в източния град Хъл казаха, че четирима души са били арестувани, а трима полицаи са били ранени, докато са се справяли с протестите, при които са били замеряни с бутилки, съобщава БТА.

Според Би Би Си за този уикенд са планирани най-малко 30 демонстрации в Обединеното кралство, както и редица контрапротести на организации за борба с расизма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англия е бита карта. Закривай
54
0
 
1
 
! Отговори
До Мда 52 преди 1 месец
Спомни си филма "Тютюн" по романа на Д.Димов. Там стачкуващите работници играха хоро, докато се лееше приятният глас на народна певица, а после лошите полицаи дойдоха да ги бият. Изглежда, този откъс от филма се е запечатал в съзнанието на старите и верни партийни кадри, които са на дъното на почти всички вътрешнополитически циркове у нас в днешно време, те ги режисират. Само през 1996 г. заради глада за малко да изтърват положението, но Ванката умело попиля СДС и им спаси 4-буквията.
53
1
 
4
 
! Отговори
От Търговище преди 1 месец
В Търговище не говорят на майчин език в магазините.Нашите турци са културни и образовани,но имаме една инвазия от разградски пришълци,които вкарват ориенталски вид на града.След някоя друга година престой,бавно бавно се научават на европейска култура,но трудно.Как са расли,не знам...диви селяци-събират се на шумни групи около магазините,купуват туба бира и люпят семки,сакън да не оставят някой лев на кръчма.Нрави...
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата седмица бях по работа в Шумен и Разград - говориха ми на турски в магазините. Чувам в Хасково, Димитровград и Кърджали е същото.
51
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Де що е дясно, все е бо к лук. Без значение в Англия или България. Гледайте клипчетата, те не протестират, това са бели *** лу ци, десни, безработни, деца или тийнове, най-вероятно от семейства на помощи, които разбиват магазини и крадат. Това го имаше 2010-2011 пак.
50
2
 
14
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Ето така се протестира когато си сериозно недоволен от нещо. Не като български протест . С виещи се кръшни хора и протестиращите друсат хорцето ухилени като зелки. Погледнато от страни те все едно не протестират а са излезли да покажат удовлетворението си от нещо. Но както всичко друго в нашата страна дори един протест не може да се направи като хората. За това и никой не им обръща внимание и после се сърдят.
49
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Положението в Англия е изпуснато. Лошото, че и тук вървят лошо нещата.Аз живея в София, но в центъра избягвам да ходя заради ара.бите - много са ми неприятни. А по Витошка и НДК са плъзнали много араби - отвратително е. Граница сякаш нямаме - всеки си влиза свободно.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ВРЕМЕ Е И НИЕ ДА БИЕМ ШУТА НА АРАБСКИТЕ НАВЛЯЦИ У НАС!!!!!
47
2
 
20
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Защо НИКЪДЕ не казват, че въпросният Аксел е чернокож, с произход от Руанда? Хората във Великобритания ненапразно протестират срещу *** от цял свят, налазили страната. Всякакви араби, чернокожи, пакита...
46
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Миналата седмица пътувах за три дни до Лондон,, не видях еди англичанин.
45
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пускайте още,колонизаторите бяха,колонизирани!А викат че бой и такованье не се връщат!
44
3
 
20
 
! Отговори
наблюдател преди 1 месец
Умъртвени са чрез заколване 3 деца, други десетина са с тежки наранявания , и още 3 възрастни едва оживяват. Всичко това НЕ Е ТЕРОР. И всички които са против подобни извършители са крайно десни, нацисти, расисти и фашисти. ПИТАМА ЗАЩО?СТОП НА ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИ!!!!
43
1
 
15
 
! Отговори
Следващата стъпка е преди 1 месец
гражданска война, гледайки телевизията!
42
4
 
17
 
! Отговори
Какъв е резултатът? преди 1 месец
Редно е да не се считат за имигранти едва ЧЕТВЪРТОТО поколение потомци на онези, които са дошли отнякъде в друга държава. Доказано е чрез социологически изследвания, че трябва да минат три поколения, родени на новото място, за да бъде четвъртото поколение коренен жител на съответната страна. Извършителят на клането си е имигрант по душа и манталитет. Значи след имигрантска изцепка, коренни жители на Великобритания (демонстрантите) се бият с други коренни жители на Великобритания (полицаите).
41
21
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
1.драстичната разлика в културата се проявява по болезнен начин.2. както винаги и тук руснаците са замесени в подклаждане на протестите.спомнвн си "спонтанните" протести срещу шистовия газ в България. Накрая дори и Лукойл си призна,че са плащали на организаторите за проявите.3.ако се бе случило в България, жертвите щяха да са виновни...Както когато кметът на трън на заден ход нарани жестоко дете и мотивите на бг съдът е това записано.
40
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ни уведомиха, извършителят с какво сезанимава? Учи ли, работи ли? И в крайна сметка, наколко години е? Наистина ли е на 17 г. ?
39
0
 
19
 
! Отговори
ароматния пръч преди 1 месец
Не разбирам каква е разликата между терористичен акт и масово убийство к неясни мотиви?Дано експертите ни обяснят.
38
3
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 34 преди 1 месец
Проблемът се състои в това, че работят само част от имигрантите. Останалите открито заявяват, че са дошли за да живеят на соц.помощи. Много от тях добавят, че са дошли и "за да налагат ислям". Нужен ли е допълнителен коментар?
37
0
 
19
 
! Отговори
Как все така,бе? преди 1 месец
Как пък все това, което не е изгодно на властите все се оказва "ФАЛШИВА ИНФОРМАЦИЯ", м?
36
1
 
23
 
! Отговори
Фитока преди 1 месец
Е,след като е роден я столицата на Уелс Кардиф от мигранти от Руанда информацията,че е мигрант била фалшива,но узнавайки това хората си подновиха протестите.Защо ли?Да питат ИИ да НАМЕРИ смисъл у логика в изречението на министърката на полицията,че МОТИВИТЕ на Аксел били неясни,но не било терористичен акт,ако не изгорят бушоните му от липсата на логика.Да му кажат мотивите,че да спрат протестите!Хората не са овце и реагират като ги третират като такива.