ЕС се озъби – и от студ, и от гняв

Според Еврокомисията България е най-засегната от кризата; правят всичко възможно, за да ни помогнат
7 яну 2009 14:35,
165
ЕС се озъби – и от студ, и от гняв
Снимка: БГНЕС

България е най-сериозно засегната от руско-украинския газов конфликт, отчете Европейската комисия.

Тя заяви, че ще направи всичко необходимо, за да помогне на България, за да се справи със ситуацията.

Конкретните варианти за това ще се търсят в края на седмицата, предаде БНР.

Комисията е в постоянен контакт със София и смята, че предприетите мерки помагат за облекчаване на положението на гражданите и за осигуряването на отопление за тях.

В петък ще бъдат обсъдени възможните форми и начини за съдействие. Тогава ще заседават енергийните експерти от групата за газова координация.

В Брюксел са готови да изпратят свои представители на входната и изходната точка на газа в Русия и Украйна, ако двете спорещи страни смятат, че това ще помогне за незабавното възстановяване на газовите доставки.

"Ако до утре доставките на газ не бъдат възобновени, то ще станем свидетели на по-сериозно вмешателство от страна на председателството на ЕС и ЕС като цяло!".

Това заяви чешкият приемиер Мирек Тополанек, като не конкретизира в какво точно ще се състои това вмешателство.

Чешкият премиер не уточни формата на реакцията на ЕС, но днес отново поиска „бързо решение“ на руско-украинския газов спор и „незабавно възстановяване“ на всички доставки за Европа.

"Настоящата газова криза е много по-сериозна от тази през 2005 и 2006 г., тя до известна степен е безпрецедентна“, каза още той. 

"Двете страни са по-агресивни, когато трябва да защитят своите интереси“, допълни Тополанек.

"Комисията е готова да разгледа въпроса за изпращането на наблюдатели в Украйна, ако това се наложи и ако страните поискат това", заяви от своя страна говорителят на Еврокомисията Феран Тараделас, предаде АФП.

Междувременно стана ясно, че в Словакия, която внася цялото й нужно количество газ от Русия, е обявено извънредно положение, съобщи британският Independent в статия, озаглавена "Нова студена война в Европа".

По-рано бе съобщено, че и в Молдова очакват настъпването на кризисно положение.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много ми е интересно на Гърция 99% откъде им идва. Да не би от Норвегия, или под морето са си изкопали канал до Иран?
23
0
 
0
 
! Отговори
jiko преди 15 години
im za vsichki chlenove na sauza, ama na nashto pravitelstvo pro-rusko ne mu za Bulgaria
22
0
 
0
 
! Отговори
Kemi Todoroff преди 15 години
Не ме гледай така, момче, не ме гледай така,че зная какво е във твойта душа и твоите мисли разчитам.Познавам я тази обида, в която изгаряш сега.Не ме гледай така, момче, не ме гледай така,че тази обида ти пречи, лицето ми виждаш ли ти -не само, не само от смях са следите под мойте очи.Не всяка усмивка е нежност, не всеки наш поглед е зов,когато те търсим, те виждаме, дори да те няма, любов.Не всяка усмивка е нежност, не всеки наш поглед е зов,когато те търсим, те виждаме, дори да те няма, любов.Не ме гледай така, момче, не ме гледай така,понякога собствена дума по-лошо от чужда болии нека те помня обиден, наместо щастлив от лъжи.Не всяка усмивка е нежност, не всеки наш поглед е зов,когато те търсим, те виждаме, дори да те няма, любов.Не всяка усмивка е нежност, не всеки наш поглед е зов,когато те търсим, те виждаме, когато те търсим, те виждаме, когато те търсим, те виждаме, дори да те няма, любов,любов, любов.
21
0
 
0
 
! Отговори
Nerealen преди 15 години
Сега е единственият ни шанс да пуснем 3 и 4 блок на АЕЦ-а. Друг такъв няма да има. Време е политиците да се размърдат и да спрат да си искат оставки и заедно да пуснат едно писъмце до ЕС, с което да ги УВЕДОМЯТ, че пускаме отново двата блока!!!!
20
0
 
0
 
! Отговори
ДАНС преди 15 години
ВАДИМ ТАЙНОТО ОРЪЖИЕ!НА СБИРКАТА В ПРЕЗИДЕНСТВОТО Е ВЗЕТО РЕШЕНИЕ ДА СЕ ИЗВАДЯТ НАЛИЧНИТЕ КОЛИЧЕСТВА ОТ БОБ!ВСЕКИ СИ СЛАГА ПО ЕДНА ТРЪБА В *** И ГАЗОВАТА КРИЗА Е РЕШЕНА!ДРУГАРЯ ПЪРВАНОВ(ГОЦЕ) И серГЕЙ ЩЕ НАПРАВЯТ ПЪРВИ ОТКРИВАНЕТО!!!МИНИСТЕРСТВОТО НА ИЗВЪНРЕДНИТЕ СИТУАЦИИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ДА НЕ СЕ ПУШАТ ЦИГАРИ ЗАРАДИ ОПАСНОСТ ОТ ВЗРИВОВЕ!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
Като малка съм живяла при баба и дядо на село и си спомням, че имахме един овен, агресивен и буен, който ни дебнеше непрекъснато и ни нападаше. Един път баба ми се прибираше с две кофи вода от кладенеца и овенът я блъсна ужасно - напшраво я повали и й изкара въздуха. Дядо ми седеше на стъпалата на чердака с камшик в ръка и гледаше замечтан планините... Баба ми, изплашена, му викна: - Скачай, Петре, че овенът ме блъсна. А той: _Чакай да те блъсне още един път и ще му покажа аз на него! А баба ми: ти луд ли си, бе!? Ако ме блъска още един път, ще умра!
18
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
И какво като на ЕС им пука за нас??? На нас самите не ни пука за нас... Навели сме глави и си мълчиме, кои друг народ би позволил това ???????
17
0
 
0
 
! Отговори
роб преди 15 години
Ха сега.Само заплахи. Нужно еса конкретни действа. Според мен за цялата бъркотия стоят украински интереси. Те искат хем да са в Европа хем да са в СИВ. . Хем душата врая ,хем..........цяла. Няма такива филми. В случая Русия не е толкова виновна.Но според мен. Трябва да се гледа реалистично.Някои страни искат само аванти,а други страдат.
16
0
 
0
 
! Отговори
Знам незнам преди 15 години
Да се скъса договора за АЕЦ БЕЛЕНА и да търим западна фирма. Може тогава ЕС да ни пусне и 2 блока. А правитеството да продължава да лиже на Путин, защото са .
15
0
 
0
 
! Отговори
nik преди 15 години
правителството незабавно трябва да направи всичко възможно да се направи поток от кораби-газовози от Русия към България !!!!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-засегнати сме, защото 99% от газа в България идва от Русия.
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А Гърция примерно има ли алтернативни източници?
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тъй като Русия вече окончателно спря газа, вече е късно за проверки кой почна пръв да се заяжда - Русия или Украйна.Тва твойто ми приличан на вица с милиционера който казал: Я слез от колата да ти вида километража с колко караш!
11
0
 
0
 
! Отговори
Bob преди 15 години
за другата Европа има и други трасета, за България е само през Украйна, за тва...
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защото нямаме алтернатични източници затова
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
да, ние - просяците на Европа, все имаме нужда от помощ. И защо ЕС не ни обясни защо ние точно сме най - засегнати? Понеже нашите политици не смеят да ни обяснат
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
emi to na si4ki im e studeno
7
0
 
0
 
! Отговори
ludiq преди 15 години
нали щели да пратят проверяващи на входа и изхода на газа в украина да го направят. имаме си договори ако Украинците откажат проверки да скъсат дипломатически отнушеня с тях и да им блокират парите в евро банките и всичко свързано с тях. А ако украина е невинна да го направят с Русия и така ще се види кои ни спря газа и тои ще си плати. в една воина ско една от 2 те страни е виновна америка по силана на член 5-ти от нато е длъжна да ни подкрепи с военна сила.
6
0
 
0
 
! Отговори
еу преди 15 години
пародия или не, ес спокойно може да се озъби на русия... виж, китай примерно е нещо друго, но русия почива на стари лаври
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и защо се радвате толкова, тая помощ пак ще влезе в нечии джоб и няма да е във вашият ;)

Спонсорирани публикации