ЕС се озъби – и от студ, и от гняв

Според Еврокомисията България е най-засегната от кризата; правят всичко възможно, за да ни помогнат
7 яну 2009 14:35,
165
ЕС се озъби – и от студ, и от гняв
Снимка: БГНЕС

България е най-сериозно засегната от руско-украинския газов конфликт, отчете Европейската комисия.

Тя заяви, че ще направи всичко необходимо, за да помогне на България, за да се справи със ситуацията.

Конкретните варианти за това ще се търсят в края на седмицата, предаде БНР.

Комисията е в постоянен контакт със София и смята, че предприетите мерки помагат за облекчаване на положението на гражданите и за осигуряването на отопление за тях.

В петък ще бъдат обсъдени възможните форми и начини за съдействие. Тогава ще заседават енергийните експерти от групата за газова координация.

В Брюксел са готови да изпратят свои представители на входната и изходната точка на газа в Русия и Украйна, ако двете спорещи страни смятат, че това ще помогне за незабавното възстановяване на газовите доставки.

"Ако до утре доставките на газ не бъдат възобновени, то ще станем свидетели на по-сериозно вмешателство от страна на председателството на ЕС и ЕС като цяло!".

Това заяви чешкият приемиер Мирек Тополанек, като не конкретизира в какво точно ще се състои това вмешателство.

Чешкият премиер не уточни формата на реакцията на ЕС, но днес отново поиска „бързо решение“ на руско-украинския газов спор и „незабавно възстановяване“ на всички доставки за Европа.

"Настоящата газова криза е много по-сериозна от тази през 2005 и 2006 г., тя до известна степен е безпрецедентна“, каза още той. 

"Двете страни са по-агресивни, когато трябва да защитят своите интереси“, допълни Тополанек.

"Комисията е готова да разгледа въпроса за изпращането на наблюдатели в Украйна, ако това се наложи и ако страните поискат това", заяви от своя страна говорителят на Еврокомисията Феран Тараделас, предаде АФП.

Междувременно стана ясно, че в Словакия, която внася цялото й нужно количество газ от Русия, е обявено извънредно положение, съобщи британският Independent в статия, озаглавена "Нова студена война в Европа".

По-рано бе съобщено, че и в Молдова очакват настъпването на кризисно положение.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
То само на българите не им пука за България. Или се занимават с по-важни дела от това да спасят родината си, разграбвана повсеместно и ежечасно от...българи :)))
3
0
 
0
 
! Отговори
pa6ata преди 15 години
ЕС не може да се озъби на Русия и Украйна точно,ше ме извинявате.ЕС е една пародия.
2
0
 
0
 
! Отговори
Kemi Todoroff преди 15 години
Не ме гледай така, момче, не ме гледай така,че зная какво е във твойта душа и твоите мисли разчитам.Познавам я тази обида, в която изгаряш сега.Не ме гледай така, момче, не ме гледай така,че тази обида ти пречи, лицето ми виждаш ли ти -не само, не само от смях са следите под мойте очи.Не всяка усмивка е нежност, не всеки наш поглед е зов,когато те търсим, те виждаме, дори да те няма, любов.Не всяка усмивка е нежност, не всеки наш поглед е зов,когато те търсим, те виждаме, дори да те няма, любов.Не ме гледай така, момче, не ме гледай така,понякога собствена дума по-лошо от чужда болии нека те помня обиден, наместо щастлив от лъжи.Не всяка усмивка е нежност, не всеки наш поглед е зов,когато те търсим, те виждаме, дори да те няма, любов.Не всяка усмивка е нежност, не всеки наш поглед е зов,когато те търсим, те виждаме, когато те търсим, те виждаме, когато те търсим, те виждаме, дори да те няма, любов,любов, любов.
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДА опрделено ние сме най-засегнати. И все пак на ЕС им пука за България

Спонсорирани публикации