Таймс: Зъзнеща BG иска пускането на спрян реактор

Най-бедната държава в ЕС иска това като компенсация за газовата криза, пише изданието
8 яну 2009 07:02,
97
Таймс: Зъзнеща BG иска пускането на спрян реактор
Снимка: БГНЕС

България, която най-много пострада от руско-украинската газова война, иска да пусне спрян ядрен реактор, пише британският "Таймс".

Най-бедната държава в Европейския съюз иска това като компенсация за високата цена, която плаща заради прекратените газови доставки от Русия.

Изданието отбелязва, че за да се пести електричество, в столицата София отоплението в градския транспорт е изключено, а светлините на обществените сгради, включително парламента и Народния театър, са изгасени.

"Ситуацията е абсурдна за XXI в.", коментира министърът на икономиката Петър Димитров.

"Русия и Украйна трябва да намерят бързо разрешение на проблемите помежду си, иначе икономиката на половин Европа е поставена под напрежение", допълва той.

България, за разлика от Турция и Гърция, няма алтернатива за газов доставчик освен Русия.

Два милиона от общо 7,6 млн. българи се отопляват на ТЕЦ, а ТЕЦ-овете работят именно на газ. Ето защо спирането на газовите доставки е толкова болезнено особено през зимните месеци, когато температурите в страната падат до -16 градуса по Целзий.

"Единственото разрешение за България е възстановяване на доставките. В страната влиза само един газопровод – и той идва от Украйна", заключава министър Димитров.

Президентът и правителството трескаво търсят изход от създалата се ситуация, като най-актуалното предложение е да бъде пуснат отново спреният ядрен реактор в атомната централа "Козлодуй".

България спря 4 от общо 6 реактора в централата като условие за приемането на страната в ЕС.

Сега президентът Георги Първанов иска спреният през 2006 г. трети реактор да бъде пуснат отново, защото "по-критична от сегашната ситуация не може да има".

От ЕС реагираха незабавно с изявлението, че спирането на газа за България не е основание за пускането на реактора.

Лошата новина, заключава "Таймс", е, че според синоптичните прогнози сковалият България студ ще продължи още поне седмица.

Всичко за кризата с газа

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм шоп и имам парно. Сигурно сме вързани директно към газохранилището... Обаче не бих отказал на една духалка, може и изрусена...
15
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Ей, не се свършиха ... Абе, това е АЕЦ, бе, не е обикновена духалка! За там требе акъл и гориво за милиони долари. И като свърши кризата в г*ъза ли ще си завирате излишния ток? Или само ще си го палим и гасим през месец, да си праим дискотека...
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
А ти знаеш ли въобще на кои им викат шопи номер 12?
13
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
При положение, че се знаеше че може да има криза още от 18 декември, чудно ми е защо никой не предприе никакви мерки???? Жалки сме в очите на всички държави ...
12
0
 
1
 
! Отговори
провинциалист преди 15 години
Айде шопи нали сте големи отворковци направете протест пред парламента аз ви подкрепям :)
11
0
 
1
 
! Отговори
atom преди 15 години
Разберете,че спрените реактори никога няма да бъдат пуснати! Това е част от Европейската даже световната ядрена програма.Ще се строят принципно нови реактори "Generation 4" В БГ това ще е в Белене.Тук нашите политици нищо не могат да направят.Но можеше да договорят по добри обещетения от ЕС.А за газа - това си е некадърност и политическа и икономическа, защото нещата никога не се мислят предварително ,действа се на приципа - не бе няма да се случи.Аиде сега червените другари дето са толкова гъсти с руснаците да видим как ще се оправят.
10
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
(Меките китки) Управляващите да вземат едно решение самостоятелно - ПУСКАТ РЕАКТОРА !!! ЕС не му пука за нас,а ние какво чакаме?
9
0
 
1
 
! Отговори
Gio преди 15 години
...защо тогава скапаните парламентаристи и правителството прави спънки и пречи всячески на изграждането на алтернативни енергоизточници? Отдавна бе време да се замислят за това, а не само да си пълнят мазните шкембета... В тази страна има хора, които работят по 20 часа на ден, разработвайки именно алтернативни енергоизточници - чисти и надежни като капиталовложения, но бюрократщината, изградена именно от мазниците, пречи с всички средства. Нека помислим кой работи срещу интересите на държавата в случая...
8
0
 
1
 
! Отговори
Онбашията преди 15 години
принципно от ес са прави - за пускането на реактора ще иде месец, а до тогава и газта ще е тръгнала и студа ще е минал и на мазут ще са минали сички тецове. но все пак ако аеца ще се пуска сега е момента, щото има повод, ес ще повряка малко и ще им мине.
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
мизерници! кво като ЕС не е съгласен? какво - пари ли ще ни спрат? те вече ни ги спряха. ще ни изгонят ли? - няма как! а и да ни изгонят - по-убаво.
6
0
 
1
 
! Отговори
Дедо Иван преди 15 години
лапайте европейския и оранвевия на *** на шабесите и бъдете щастливи...сливи...сливи...сливи...
5
0
 
1
 
! Отговори
поредната отвратена преди 15 години
Защо изобщо продължават да искат разрешение и да се молят за реакторите?Един път страхливците не могат ли да вземат решение въпреки волята на Великите сили? Пуска се реактора и точка. 100% има начин и вратичка в този договор. Народа е най-важен.За какво сте ги избрали не ми е ясно...Тикви. И вие и те.
4
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Таймс е сериозно издание. Виж CNN ако ще една лампа да угасне, ще дойдат да я снимат от всички страни, после ще снимат как някой се бута в тъмното, послв един как си свети с фенерче. Абе що не ми ядат хуиЯЯ.
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
"В страната влиза само един газопровод и той идва от Украйна" - eto tova e istinata
2
0
 
1
 
! Отговори
Оптимист преди 15 години
Реакторите ще ги пуснат, ама по нататък,когато съгласилитете се за спирането им върнат взетите проценти като лобисти и мекерета на чужди интереси.Забравете.
1
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Откриват пак топлата вода, ама като ни управляват политически ***-така ще е!

Спонсорирани публикации