Работодателите се чудят как да направят продуктивни служителите след 50, 60 и 70 г.

Вносът на кадри от чужбина е неизбежен
30 сеп 2024 23:45, Нели Христова
33
Работодателите се чудят как да направят продуктивни служителите след 50, 60 и 70 г.

Геополитическите процеси в последните години доведоха до сериозно преосмисляне на част от бизнеса на начините за привличане и задържане на кадри. Същите тези процеси, наред с икономическите неизвестни, доведоха до отваряне на сериозен глад за кадри в определени направления и накараха работодателите да бъдат по-гъвкави.

"Вносът на кадри от чужбина, колкото и да ни изглежда леко смешен и екзотичен, е неизбежен и това е мнението на всеки голям бизнес в България. Това е чисто демографски процес - населението на Европа е остаряващо и ние много скоро няма да имаме достатъчно младо население, за да захраним тази индустрия, която искаме да расте. Това е вярно и за България, където темповете на изчесване на популацията са доста по-големи", заяви мениджърът в голяма HR компания Димо Попов по време на "Бъдещето: Работодатели и кариера" - мултиплатформен проект на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той обясни, че най-голямото предизвикателство за всеки работодател в България, и по принцип в Европа, е как да се направят продуктивни служителите след 50, 60 и 70 г.

"Имаме една система на социално осигуряване, която трябва да може да издържи тази тежест на остаряващото население. Имаме паралелен недостиг на работна ръка и на квалификация, която може да бъде борена чрез автоматизация и чрез внос на работна ръка от трети държави. Трябва да предлагаме атрактивни заплати, което доскоро не беше така. Виждаме пик на внос на персонал, особено през този летен сезон, в който вече сме достатъчно атрактивни", посочи Попов.

По думите му имаме нужда от целенасочена държавна политика, която от една страна да свърже образование и бизнес.

"Това, от което все повече има нужда е партньорство на университети с фирми, включително и гимназии. На колкото по-ниска възраст слезе работният пазар, толкова по-добре за всички. В момента сме неконкурентоспособни и действията на текущото и предишните ни правителства в увеличаване на данъците на големите корпорации, в увеличаване на минимална заплата и осигурителен праг не действат в посока да ни направят по-интересна държава за инвестиции. За мен Шенген беше по-скоро маркетинг. За момента то създаде по-скоро административни пречки за бизнеса", подчерта мениджърът в HR компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Общество
Проф. Миглена Темелкова: Търсят се кадри, които знаят езици
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
1
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 минути
Чудят се как? С достойни възнаграждения бе алчни к.пелета
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Оскотял,измършавял индивид на предпенсионна възраст с два три зъба в устата,пита се,как да направим от него продуктивен служител!
30
0
 
4
 
! Отговори
от Вирджиния преди 31 минути
Аз съм нигерийски принц на 98 години. Владея 15 езика говоримо и писмено. Имам 197 милиарда долара. Но искам да работя до 175 години . Заплащане не искам. Работя за удоволствие. Търся интелигентни работодатели с интересни предложения за работа.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 33 минути
Скоро и след смъртта ще се чудят как да ги направят продуктивни.
28
0
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 36 минути
Да се получат от жителите на квартал Обеля 2 блок 237 вход В, които успешно обучават девойките и " хубавците " от съседните училища в полова продуктивност , а от там нататък и в трудова продуктивност на околовръстното шосе ...
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
Ами например да плащат повече как звучи?
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
И пенсионерите и чужденците се търсят по една единствена причина- на работодателите не им се дават заплати.Също така как може толкова нагло да обясняват че щели да вкарват работници от чужбина да подбиват българските заплати?Глави са се търкаляли за такива тарикатщини.Като искат да плащат узбекистански заплати да си местят бизнеса в узбекистан.
25
0
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 1 час
До Анонимен 20: A какво дават насреща, като "не искат да са роби за 5000 лева!" ?
24
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 1 час
Увеличаването на минималната заплата ще доведе до увеличаване на всички останали и съответно на цените. При ниското качество и производителност на труда в Бг това ще срине икономиката. Освен това в Бг има силна възрастова дискриминация и държавата гледа на другата страна по въпроса.
23
0
 
7
 
! Отговори
И какво произвежда преди 1 час
. . . мениджърът в голяма HR компания Димо Попов. . . . Каква е принадената стойност на продукта или местят въздух от едно место на друго?
22
1
 
5
 
! Отговори
Кръчматъ преди 1 час
Ами за слжители на 70+ задължително - неограничен и безплатен брой Памперси!!!! Присъствие на кардио, невролог и ортопед, плюс кислородна маска! -)))))) А, да не забравите и контакт с моргата и траурните агенции!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Шиши се оказа най големият"работодател"във България,масово се говори за жени от порядъка на 500 лева за пуснат глас за него!
20
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
просто младите не са балъци като родителите си и не искат да са роби за 5000 лева!
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Da butat bg vlakove i bg pravitelstva ;)
18
0
 
9
 
! Отговори
kreti преди 2 часа
То хранителните продукти станали колкото в Германия , трябва заплата да ми е поне 7000лв нето за да се върна в България, да има медицинско обслужване и Метро в Пловдив и Варна. както и лекари в селото в кото бих отишъл да живея пимерно в Смолянско или Кърджалийско. Уникална природа!
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Da idat v starcheskite domove togava da pitat starite hora.
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Много лесно - да ги правят киборги с импланти и чипове. Може да им дават и от секретната формула на Капитан Америка. Сигурен съм, че нашите американски приятели ще ударят едно рамо
15
6
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 2 часа
Просто като са ви ниски заплатите напускайте, махайте се, не се грижете за работодателите, защо още не сте напуснали, а треперите за работата?
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Da pitat pravistite i zabolekarite za produktivnost.
13
0
 
14
 
! Отговори
Teхасo преди 2 часа
Няма мераклии вече за АНГАPИЯ.. Старите будали се пенсионираха и измряxa.