Украйна се кълне: Пуснат ли газа - първо на България

"Нафтогаз" не иска никой европеец да измръзне тази зима, обяви шефът на дружество Олег Дубина
8 яну 2009 15:07,
126
Украйна се кълне: Пуснат ли газа - първо на България
Олег Дубина. Снимка: БГНЕС

"Когато пуснат газа от Русия, първите количества ще бъдат изпратени в България". Това каза директорът на "Нефтогаз" Олег Дубина в отговор на въпрос на евродепутата от АЛДЕ - ДПС Владко Панайотов в Европейския парламент.

Украинецът обясни, че технологичният срок да се възобновят доставките е 36 часа, но се надява, че експертите и от Украйна, и от Русия могат да съкратят тези часове.

Очакванията му са най-напред да се отвори транзитният пункт "Орловка", единият от шестте станции по газопреносната мрежа между Русия и Украйна.

Освен това стана ясно, че Украйна е готова да приеме експерти от Европейския съюз, които да контролират преминаването на руския газ през територията й.

"Ние сме готови да приемем всички, ако руската страна се съгласи", каза Олег Дубина, шеф на "Нафтогаз".

На въпроса скоро ли ще бъде постигнато съгласие между Русия и Украйна, Дубина отговори, че "не би искал някой европеец да измръзне тази зима".

Руското ръководство заяви, че "Газпром" ще възобнови доставките на транзитен газ, след като бъдат осигурени международни наблюдатели.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
бе момчета, аз пак ще пействам, нищо че затривате периодично :)ДатаПоступление из Российской Федерации в ГТС УкраиныОбъемы транзитав Европу и Республику МолдоваРазница между объемами поступления природного газа в ГТС Украины и его транзита в Европу и республику Молдова01.01.2009 318,2 318,4 - 0,202.01.2009 300,0 295,2 +4,803.01.2009 293,2 269,8 +23,304.01.2009 303,1 269,1 +34,005.01.2009 214,0 228,0 - 14,0оперативно06.01.2009 59,7 55,4 +4,3Всего 1488,2 1435,9 +52,2иначе казано украинците на собствения си сайт СА СИ ПРИЗНАЛИ ЧЕ СА КРАЛИ, ама за българските русофоби това не е достатъчно....а *** трие ли, трие.....
24
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
Браво, един мислещ на хоризонта !
23
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
""А къде бяха европейските наблюдатели когато Русия многократно нарушаваше договорките си с Украйна ? Европейските наблюдатели ли ще подпишат унизителните за Украйна условия за транзит на руски газ ? Европейските наблюдатели ли ще покрият загубите на Украйна вследствие на тези договори ? Значи могат да искат пазарни цени за покупка на газ, ама за транзита не дават дума да се продума."Ето това всичкото са измислици, твои си тълкувания на писания в интернет"Добрееее, явно имаме любопитни читатели. Винаги съм готов да откликна. През 2002г. Русия и Украйна сключват договор за транзит и покупка на газ. В този договор е посочено, че транзита през украинска територия ще бъде заплатен с бартер - 15% от количеството газ преминаващо през Украйна. Този договор е, забележи, до 2013. През 2004 все пак (по настояване на руснаците, които седят на кранчето и се хилят нагло) се прави анекс, с който се фиксира цена за транзит от 1.09$ за 100 кубика газ на 100км. Със съшия анекс се фиксира и цена от 50$ за 1000 кубика, на която украинците купуват газ от Русия. Тази цена е фиксирана и не зависи от пазара. Въпреки това руснаците не признават и този анекс и заявяват защото не била подписана годишната междуправителствена спогодба м/у двете страни (тук силно ти намигам с едното око. След 2005 следва анархия. Русия не признава никакви спогодби и започва да си измисля цени всяка година, като с едната ръка прави предложение, а другата държи на кранчето. Това е. Разбира се, можеш да не си толкова многословен като мен о просто да кажеш - "Ама моля ти се, недей да пишеш измислици". Напълно разбирам безсилието ти и сляпата ти вяра в майка Русия.
22
0
 
0
 
! Отговори
f преди 15 години
Не знам кой краде, кой лъже, но тия дни в съобщенията и репортажите на Евронюз постоянно се казва, че Украина спира руския газ за Европейските страни. Все пак това е телевизия на ЕС.
21
0
 
0
 
! Отговори
noname преди 15 години
Ами вие щом сте по-компетентни намерете друг доставчик на газ та да не сме зависими от Русия, така и 1/4 от Европа няма да е зависима. Осведомявайте се преди да хвърляте вина който и да било в България.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЕ искаме червени синдикални лидери . Не на др.Тренчев и Желязко Христов...Колко платиха руснаците на Тренчев ...От: АнонименКолко Ви платиха руснаците др. Тренчев и Ж.Христов ?! Защо протестирате пред Украинското, а не пред Руското посолство ?Защото левите червени комунисти са Ви хванали за топките и не можете да мръднете. Вие вече не сте нашите лидери на ОПОЗИЦИЯТА, а сте червени " руски " ***...
19
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 15 години
в долния пост филтрите са отрязали трите дубълвета, я да видим така ще останат ли :)http naftogaz.com
18
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 15 години
До номер 2: Не разбрах какви са ви доводите да твърдите , че Украйна краде газа? Не разбрах , защо цената на газа за Украйна ще стане пазарна, а примерно за Беларус -друга? Икономиката /доколкото си въобразяваме , че е съществувала/ на всички страни . окопирани от СССР отодавна е рухнала. Това се отнася включително и за Русия .
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"А къде бяха европейските наблюдатели когато Русия многократно нарушаваше договорките си с Украйна ? Европейските наблюдатели ли ще подпишат унизителните за Украйна условия за транзит на руски газ ? Европейските наблюдатели ли ще покрият загубите на Украйна вследствие на тези договори ? Значи могат да искат пазарни цени за покупка на газ, ама за транзита не дават дума да се продума."Ето това всичкото са измислици, твои си тълкувания на писания в интернет
16
0
 
0
 
! Отговори
Vofka преди 15 години
А пред руско да излезеш, стиска ли ти и нещо да им кажеш, все пак те спряха газта за България и много ясно че разбираха какво правят
15
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Спиро, недей да пишеш измислици! С нищо не си по-добър от комунистически мекерета като куку"Хайде ще загубя малко време и ще попитам - кое е измислица ? Със същия успех аз ще напиша по твой адрес, че си хомосексуалист. Нали ме разбра правилно ?
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
НЕчестни сини очи...
13
0
 
0
 
! Отговори
Експерт преди 15 години
Предлагам просто утре да излезнем пред Украинското посолство в София и да им спрем достъпа както навътре, така и навън, така или иначе компенсации няма да получим , та поне светът да разбере най накрая, че няма БЪЛГАРИНА да седи със скръстени ръце повече!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Спиро, недей да пишеш измислици! С нищо не си по-добър от комунистически мекерета като куку
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
добре де транспортните разходи и без това се поемат от получателя или влизат в цената, така че колкото иска да си вдига Украйна транзита ще плаща купувача, и защо просто не доставят на руската граница и купувача да се спасяваспоред мен върха на наглостта е че не искали един европеец да измързне - значи те ще се смилят над европейците, от тях зависим
10
0
 
0
 
! Отговори
merkator преди 15 години
Политици, които обвързват държавата си с Русия и я правят зависима на 100% от "братушките", трябва да бъдат съдени за геноцид над собствения си народ!
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
VREME E ! ! ! KOMUNISTITE OBRATNO V SIBIR ! ! !
8
0
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
А къде бяха европейските наблюдатели когато Русия многократно нарушаваше договорките си с Украйна ? Европейските наблюдатели ли ще подпишат унизителните за Украйна условия за транзит на руски газ ? Европейските наблюдатели ли ще покрият загубите на Украйна вследствие на тези договори ? Значи могат да искат пазарни цени за покупка на газ, ама за транзита не дават дума да се продума. Ето това е класическо изиване на ръце от страна на другарите от Русия. И не напразно избраха най-студените дни за да спрат доставките на газ. Само едно е по-гадно и долно от комуниста - това е комуниста-кагебист.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Като истинска медийна и публична знаменитост Юлиан Вучков заема важно място в развитието на човешката мисъл. Ето какво казва той по отношение на някои от наболелите проблеми в обществото: "...Културният феномен "анцуг" е резултат на продължителни и упорити разработки на кибертрон и извънземните през последните години. Не можем да не отбележим, че това е може би най-великото изобретение на човечеството за всички времена..."- Професора говори по наболелия проблем за анцуга като социално явление
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Он не только дубина, да еще и мудак из сарая.

Спонсорирани публикации