ЕС е изправен пред съдбовно изпитание

Ако съюзът не се справи с кризата, ще се разпадне, заяви шефът на ЕК
Обновена: 28 сеп 2011 15:00 | 28 сеп 2011 13:42,
91
ЕС е изправен пред съдбовно изпитание
Снимка: Reuters
Европейският съюз е изправен пред най-тежкото предизвикателство от създаването си и ако не се справи, ще се разпадне. Това предрече президентът на Европейската комисия в годишната си реч пред Европейския парламент.
 
По американски образец за втора година Барозу слага диагноза на здравето на съюза и чертае пътя напред.
„Кризата е политически проблем, изпитание на волята ни да живеем заедно”, заяви председателят на Еврокомисията.
 
Според Барозу основният проблем е липсата на съгласие и доверие между страните членки как да вървят напред. Вместо решенията да се вземат от страните, това трябва да се прави на европейско ниво, заедно, защото кризата е обща, настоя той.
 
Барозу упрекна европейските лидери, които не са успели да се справят и тя се е задълбочила и се е разпростряла не само върху финансите, но върху икономиката, социалната сфера, а вече и върху доверието и съзнанието на хората.
 
„ЕС не можа да отговори на предизвикателствата на конкуренцията, някои държави харчеха повече, отколкото имаха, някои лидери се държаха безотговорно”, заяви шефът на Еврокомисията.
 
В резултат гражданите се страхуват за бъдещото си и съществува реален риск от надделяване на националното чувство над европейското, засилват се позициите на националистите, каза Барозу.
 
Отказът България да бъде приета в Шенген също намери индиректно място в годишната му реч, когато той посочи, че в резултат от кризата са ударени еврото, общият пазар и свободата на движение (Шенген).
 
Като най-важни цели за следващата година Барозу посочи връщането на стабилността и растежа на европейската икономика. „Ако не успеем да намерим цялостно разрешение на кризата, може да се стигне до разпад”, предупреди той.
 
Барозу заяви, че Брюксел е решен да задържи Гърция в еврозоната, като за това ще й предостави допълнителна помощ, за да усвои 15-те млрд. евро, които й се полагат по еврофондовете. 500 млн. ще бъдат платени, за да може тя да гарантира заемите си. Ще бъдат предложени и други механизми за подпомагане на икономиката и на банковия сектор.
 
Барозу призова страните от еврозоната да ратифицират по-бързо правилата за новия спасителен фонд, чрез който да се рекапитализират банките и да му се позволи да купува дълг на световните пазари. За да се намерят още пари за покриване на задълженията, ще се предложи издаването на европейски облигации в еврозоната, увери председателят на комисията, въпреки че Германия и Холандия се обявяват категорично срещу тях.
 
Днес Еврокомисията е приела решение да предложи въвеждане на данък върху банковите трансакции, чрез който ЕС ще събира 57 млрд. евро годишно.
 
Банките трябва да помогнат за решаването на проблемите, след като 4,3 трилиона евро държавни пари бяха налети за тяхното спасяване, каза Барозу.
 
Той предложи да се обложат и спестяванията, но без да даде повече подробности извън това, че бъдещият налог ще се разпростре и върху вложенията на неевропейски граждани в европейските банки.
 
Барозу настоя още за подобряване на конкурентоспособността на европейската икономика, чрез модернизиране, застъпване в по-голяма степен на електронната търговията, иновациите, използването на зелени технологии и на рисков капитал. Той настоя, че е нужно Европа да мобилизира инвестициите и да подкрепи дребния и средния бизнес. 
 
Брюксел обяви намерение да предложи отпускането на храни за бедните граждани през зимата, които се изчисляват на 80 млн., както и да предложи програми за стажове на млади безработни, финансирани от еврофондовете.
 
„Чувствам се наранен и обиден, когато отвън ни съветват как да се справим. Ние имаме проблеми, но не трябва да се срамуваме от това, че сме демокрации, че сме европейци”, завърши той.
 
Годишната реч на Барозу беше приета със смесени чувства от Европарламента. Някои депутати подкрепиха искането му за повече Европа, други го обвиниха в „красиви приказки” и недостатъчна решителност. Мнозина парламентаристи от Прибалтика заявиха, че се почувствали като на партиен конгрес от съветските времена, докато хората им изнемогвали в бедност у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още по темата: ЕврозонатаЖозе Барозу
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
6
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
ХахахахахахахахахахахДали не сънувам!!???!?Глас от "Работническо дело" от 1956 година!Боже, че ти си за музея на соца, бе!!!Жив КОМУНОЗАВЪР!!!!!!
68
0
 
3
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Ще се справят , трябва да се справят , нали все някога трябва да има Европейски Щати , но пътя е към консолидация на управлението и намаляване на националната независимост в него , което от своя страна трябва да е придружено с уеднаквяване жизнения стандарт , което за нас си е добре , има какво да навксваме.
67
0
 
2
 
! Отговори
илия преди 12 години
То това беше ясно още 2007 година!!!
66
1
 
5
 
! Отговори
До Мамантос преди 12 години
43А бе гръцки търбух и ти ли си за разпадане на ЕС????мухахахахахаАми кой ще ви налива евромилиарди в разпраните търбуси тогава бе?!?!?
65
3
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 12 години
Ееех, тази държава колко *** продължава да ражда като теб!!!
64
2
 
4
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
Знаем, че неграмотни *** като теб никога няма да имат полза от ЕС, защото никога няма да се сблъскат от нуждата от него.ЕС не е, за да ти дава по 5хлд. Е на месец, за да обикаляш по чалгатеките.Ако Доганските и комунистическите *** не бяха откраднали повече от 50% от парите по европ. програми и ако нашата администрация я бяха квалифицирали повече...щяхме да сме усвоили повече от 10млрд. Е.В нашаа държава!!!Така че, за това не сани виновни ЕС.Млъкни селянянче и недей да коментираш
63
4
 
13
 
! Отговори
Решителни мерки преди 12 години
Никой не ни е питал искаме ли този съюз. Нито за НАТО, нито за АЕЦ-а. оправданието беше - "българският народ не е узрял". Ето няколко предимства от разпадането: 1. Можем да си въведем смъртно наказание; 2. Да си пуснем "Козлодуй"; 3. Да национализираме земята и стратегическите отрасли, като ток, вода, оръжие, газ и др.; 4. Военно положение за 10 г. и до всеки данъчен по 3-*** полицаи; 5. Разследване на всички приватизационни сделки и осъждане на всички, които са лапали от това............
62
0
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 12 години
ХахахахахахаааааЗащо не включиш и Римската империя, нали и тя е владяла тук!!!Само че....Само че всички тези империи ги няма, а България си е тук, нали!!!!!
61
3
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
Магистралите се строят 80 % с пари от ЕС!Освен в инфраструктурата пари влизат и в множество програми финансирани от ЕС екология, образование, наука, чисти технологии и т.н.!!Дали може да го разбере това твоето мозъче?!?!Съмнявам се!Защо не се изселиш в Албания например!Те никога няма да влязат в ЕС!!Макар че искат!
60
3
 
4
 
! Отговори
някой преди 12 години
Ако съюзът не се справи с кризата, ще се разпадне - чул те Господ, Барозу!
59
4
 
6
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
Такива *** като теб, които само говорят глупости по-добре да си мълчите.И каква полза сме нямали от ЕС???Че ни дадоха милиарди, за да си оправим скапаната държава???Само че Доган и комунистите ги окрадоха.И за това ли сани виновни ЕС???Ако не бяха те, ако нямахме наблюдение от тях, до сега нашите некадърни и алчни политици щяха да ни докарат до мизерия и гражданска война. Бъди сигурен.Нямали сме полза от ЕС!!! Профан!
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
KADETO BULGARIN MINE TREVA NE NIKNE PO EVROPA I NAZAD
57
0
 
8
 
! Отговори
xph преди 12 години
Хърватите не са ***, никак, за т'ва не искат тоя боклучав съюз. Където *** като гърците като я закъсат, да трябва всички да им дават пари
56
0
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 12 години
ЕЕЕЕеее тъкмо влязохме в ЕС и той па да вземе да се разпадне...
55
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по-добре да се разпадне и без това нямаме никаква полза от него.
54
2
 
13
 
! Отговори
Ми то ясно преди 12 години
Еми то беше ясно още щом ни приеха!Има ли съюз в който България да се е включила и той да не се е разпаднал?(Византия, Осмаска империя, СИВ, Източен блок ...)
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-бедната страна членка на Европейския съюз е : .....................
52
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 43:А дано - ама надали!Ще го крепят до последно, защото там е голямо папкане за тези от които зависи съществуването му.Ако все пак се разпадне днес нали знаете какво ни чака от утре. Парите вече са похарчени за магистрали каза ББ чакаме ЕС да ни ги възстановят, така че от утре ще сме по-зле от Гърция, Ирландия, Португалия взети заедно.
51
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да се разпада! Колкото по-бързо, толкова по-добре!
50
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И к,во сега да рева ли ,че ес се разпадал ,ами да се разпада не ми пука ,защото със заплата от 480 лева се мъча да издържам в момента семейството си ,след като съпругата ми я съкратиха ,така ,че ,ай сектир и на ес и на пес и на фес и на всички *** в парламента и в министерставта и навсякъде

Спонсорирани публикации