ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи

Кунева пък я калесват и харесват и от ляво, и от дясно
Обновена: 12 юни 2012 14:57 | 12 юни 2012 11:45,
463
ГЕРБ сама, а не в коалиция, искат повечето българи
Българите не искат коалиции, а Борисов да управлява сам. Снимка: архив, Булфото

Над две трети от българите не са убедени в необходимостта ГЕРБ да си партнира с която и да е друга политическа формация.

Това показват резултатите от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено между 23 и 30 май 2012 година.

Една от хипотезите, които често се разглеждат във връзка с предстоящия парламентарен вот, е свързана с необходимостта от евентуални политически партньори на ГЕРБ, която запазва лидерските си позиции пред БСП и ДПС.

Макар и с невисоки дялове, като най-подходящите политически партньори на ГЕРБ са посочени "България на гражданите" и СДС от по 9%.

Едва 5% от интервюираните допускат, че е възможно бъдещо политическо партньорство между ГЕРБ и БСП.

Една четвърт от интервюираните посочват, че ДПС е най-добрият избор за политически партньор на БСП. Всеки десети участник в проучването е на мнение, че новата партия на Меглена Кунева също е възможен партньор на БСП.

Още по темата

Според симпатизантите на БСП обаче най-подходящ партньор за тях би била партията на Меглена Кунева, а не ДПС.

От данните проличава, че "България на гражданите" се възприема като еднакво възможен партньор както в лява, така и в дясна конфигурация.

Самите симпатизанти на новата партия "България на гражданите" също гледат на БСП и на ГЕРБ в равна степен като на възможни партньори.

Една трета от готовите да подкрепят партията на Меглена Кунева определят политическите си възгледи като центристки, а равни дялове (от по 13%) от симпатизиращите на тази нова формация се самоопределят като десни и леви.

За "България на гражданите" на Меглена Кунева биха гласували предимно хора на възраст между 40 и 50 години, високообразовани и заможни.

Подобен профил на подкрепа за тази нова формация я поставя в нишата на избирателите на НДСВ от 2001 и 2005 година и в тази на избирателите на ПП ГЕРБ от 2009 година.

За последните десет години в политиката Меглена Кунева запазва рейтинг на одобрение по-висок от неодобрението към работата си, отбелязват социолозите.

Данните от изследването обаче показват, че готовите да гласуват за нова политическа партия са два пъти по-малко, отколкото през април (15% : 31%).

За нова политическа формация биха гласували главно хора в активна трудова възраст, високообразовани жители на столицата и на областните градове.

Към нова партия се ориентират по-често избирателите, които определят своите политически възгледи като центристки. Делът на готовите да подкрепят нова партия към момента е два пъти по-висок сред избирателите с дясно-центристки възгледи, отколкото сред тези с ляво-центристка ориентация.

Новите партии обаче засега не успяват да привлекат интереса на политически апатичните българи. Едва 18% от негласуващите биха подкрепили нова формация.

Част от новите партии се опитват да привличат избиратели, представяйки се за „по-доброто лице” на вече познати политически идеи. По традиция българските политици смятат за по-лесно и ефективно да „изтеглят” политически активни избиратели от опонентите, вместо да включват в политическия живот хората, които трайно отказват да участват в него, коментират социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


463
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
317
8
 
0
 
! Отговори
На червените преди 12 години
Ще пишете и след изборите ,защото герб ще спечели самостоятерно мнозинство и ББ не би допуснал коалиция с никого. Така,че по-вече калций за по здрави нокти за дълго бичене по клавиатурите :)))))))))))))
316
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tezi TRQBVA DA GI NAVREM V NA KU4ETO ZADNIKA DOGODINA I DA SE SVARSHVA EDIN PAT ZA VINAGI BALGARI ZADRUJNO DA IM BIEM SHUTA A PAK POSLE KOI ZNAE MOJE I MALKO DA SA V ZATVORA VSE PAK IMAT NUJDA
315
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Искам не искам ще трябва да е ГЕРБ. Тези *** помаци говорят така, че все едно никога не са били на власт, а властта беше именно тяхна. Ето вижте: youtube/watch?v=PT7sBmAjga8
314
3
 
13
 
! Отговори
Крачунов преди 12 години
КАКЪВ ГРОБ!!! КАКВИ 5 СТОТИНКИ!!!!СЛЕД ИДВАЩАТА ГЛАДНА ЗИМА ГЕРБЕРАСТИТЕ ОТИВАТ В ИСТОРИЯТА-ПРИ ЦАРЯ!!!!
313
2
 
7
 
! Отговори
mohnke vs avatar преди 12 години
Аватара - или си мазохист, или си *** като повечето бг ***!!! Ами тя най-голямата група на БКП в сегашния парламент е тази на герб - 53 "гербаджии" са бивши членове на БКП!!! Та- за какви комунисти говорим??? Пък ако случайно стане така, че чифутското прислужниче мъдянков стане премиер- е тогава със сигурност ще има гражданска война!!! То и сега не е далеч този момент! Колкото до НЦИОМ - това са платени проучвания! Дай им 200 бона и си Номер 1! И по вестниците ще те пишат даже:)))))
312
1
 
5
 
! Отговори
ДО АВАТАР преди 12 години
В написаното от теб има донякъде ирония но не съм съгласна с червените ***.Ако си слушал снощи по-новините статистиката за демографското състояние на Българския народ в момента, ще разбереш кои са *** дето на докараха на 10 място в света по раждаемост и на 290 по смъртност,и че от 9 милиона сме останали 6 мил.-това и на най неграмотния човек трябва да му светне червената лампичка.
311
2
 
8
 
! Отговори
За Аватар преди 12 години
Не съм казал да върнем БСП, никога повече БСП, казвам че ГЕРБ са същите и по зле. Сега са на власт чуждите монополи и така отново се източва България. Б.Б. явно е доста *** понеже БСП крадяха за тях си а Борисов урежда други да крадът :) Трябва всяко едно нещо от жизнена необходимост да е държавно, за да има контрол на цената и качеството и да няма злоупотреба с цените.Не си на страната на народа с твойте изказвания само това ти казвам!
310
4
 
4
 
! Отговори
не вярваме преди 12 години
Поименно да се изброят тия "повечето българи"!
309
1
 
9
 
! Отговори
РазБойко преди 12 години
РазБойко е най-чистия и честен премиер от времето на Хан Аспарух досега ..... тра ла лаПредупреждавам:::: Гласуването и надолу и нагоре е ЗА РазБойко
308
0
 
2
 
! Отговори
D преди 12 години
До 392 (аз)Така като гледам ти си от най-неанонимните :D
307
14
 
5
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 12 години
АМИ ТАКА Е ,ЗАЩОТО ВСЕ ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ РАЗБРАХА И ЗНАЯТ ЧЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ СА ПРЕСТЪПНИЦИ И МАФИОТИ СЪЗДАДЕНИ ДА ОБСЛУЖВАТ МАФИОТСКАТА ПАРТИЯ БСП.А ВТОРИЯ МАНДАТ НА БОРИСОВ Е НА 1000% СИГУРЕН....ДА СЕ СТЯГА.
306
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Повечето българи искат оставка и съд за герб!
305
3
 
1
 
! Отговори
aibou do avatar преди 12 години
Тоя само коментира коментарите....... ами човек без мнение.
304
2
 
2
 
! Отговори
аз преди 12 години
Явно анонимността ти дава криле. Надявам се да си толкова смел и на живо.Обикновено мишоци като теб са най-добре - цял живот с мазните на някой и то станало време за пенсийка. Относно кошницата а и не само е жалко, че се отнасяш така, явно нямаш роднини и приятели на които да не им стигат парите за сметки и храна. Завиждам ти... Ще дойде деня и аз и ти ще се гледаме очи в очи... и дано си по-силния тогава ... вярвай ми ... и се моли...
303
11
 
4
 
! Отговори
гербист-партиот преди 12 години
Всички ние искаме ГЕРБ да ни управлява самостоятелно, да няма коалици и да се знае какво правим.Вся власт советом.
302
5
 
7
 
! Отговори
аз преди 12 години
а защо не кажеш с колко поскъпнаха стоките в кошницата ....... промит мозък сладък.
301
7
 
9
 
! Отговори
Поздравче преди 12 години
Герберите колкото и да са омайни ..... вяхнат. Този направо се вмириса и пак не искате да го изхвърлите.
300
1
 
11
 
! Отговори
За Аватара преди 12 години
Аватарченце сладко май си на заплатка тук а. Скрий си синята мутра и се моли децата ти да не се срамуват от теб след време.
299
4
 
18
 
! Отговори
Бобито преди 12 години
Бойко не заслужава втори мандат,напълни парламента с кратунковци,които на две магарета не могат да разделят сеното....
298
5
 
9
 
! Отговори
aibou преди 12 години
В тези проучвания АТАКА въобще я няма.Лично аз ще гласувам за тях,всички мой приятели ще гласуват за тях..... не познавам човек който ще даде вот за ГЕРБ а навсякъде се тръби,че Бойко щял да спечели убедително,къде си правят анкетите,сигурно в парламента........

Спонсорирани публикации