България с най-твърда позиция към Гърция на срещата на ЕС

Премиерът настоявал Ципрас да приеме условията на кредиторите
Обновена: 26 юни 2015 13:49 | 26 юни 2015 09:08, Бойчо Попов
125
България с най-твърда позиция към Гърция на срещата на ЕС
Снимка: Reuters, архив

Според различни дипломатични източници държавните и правителствените ръководители на Европейския съюз (ЕС) са призовали гръцкия премиер Алексис Ципрас да направи компромис в продължилия месеци наред дългови спор. Премиерите на Холандия, Финландия, Словакия и България, която дори не е член на еврозоната, са настоявали по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел в четвъртък Ципрас да приеме компромисното предложение на международните кредитори, предава Ройтерс.

Според източници на агенцията именно Марк Рюте, Юха Сипила, Роберт Фицо и Бойко Борисов са били с най-твърда позиция спрямо Атина.

Припомняме, че при пристигането си в Брюксел вчера Борисов отбеляза, че е против отлагането на решение за проблема и компромиси. „Да си направят реформите, да си спазват маастрихстките критерии, както ние върнахме дефицита под три процента, 11 млрд. лв. има вече във фискалния резерв, за да подпира валутния борд и да бъде ясно, че левът е стабилен. Ние също искаме да дадем повече заплати, пенсии - кой не иска - но спазваме финансова дисциплина", коментира министър-председателят.

Ципрас от своя страна е поискал решението в дълговия спор да бъде намерено с помощта на европейците, а не на Международния валутен фонд, предава още Ройтерс, позовавайки се на дипломатически източници. На това обаче се е възпротивил председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той е подчертал, че дискусиите за реформаторската програма трябва да се водят на техническо ниво. Затова преговорите и с трите институции били правилният начин за намиране на решение.

И федералният канцлер на Германия Ангела Меркел е заявила твърдо, че решение не може да се вземе в рамките на Европейския съвет. Редица правителствени и държавни ръководители са се присъединили към мнението ѝ.

От правителствения лагер на Германия идват умерени тонове. Противно на партийната линия, заместник-председателят на парламентарната група на SPD Аксел Шефер е поискал значително опрощаване на дълга на Гърция.

„Едно преструктуриране на дълга на Гърция не трябва да бъде табу," е заявил Шефер пред Süddeutsche Zeitung. „Само чрез изискваните бюджетни цели и икономии няма да създадем нито доверие, нито инвестиции, от които страната се нуждае от толкова отчаяно. Гърция ще види светлина в края на тунела само тогава, когато види реален шанс за това".

Досега обаче федералното правителство отказва гръцките призиви за облекчаване на дълга и настоява за концепция за работещи реформи. Тази тактика досега бе подкрепяна от коалиционния партньор SPD. Лидерът на партията Зигмар Габриел каза във вторник, че "преструктурирането на дълга не би помогнало, ако на следващия ден се поемат отново нови дългове".

Според представители на ЕС няма планове за нова среща на Върха до следващата среща на Еврогрупата в неделя. Защото държавните и правителствени ръководители имат и други теми за обсъждане – начините за задържане на Великобритания в ЕС и изостращият се проблем с бежанците.

Още за дълговата криза на Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо все с Гърция и народът и се захващате и плюете не знам????Защо не плюете Люксембург с 500 МИЛИАРДА ЕВРО дълг дето е,ами Белгия,Холандия.........те с какво са по различни,бре????Защо не затягат ТЕ коланите,да си намалят пенсии и заплати,защо не въвеждат ТЕ валутни бордове???Защо след като сме отличници според ББ имаме минимална заплата 180,а тази заплата не я вземат и да затягат колани в Люксембург!!!Защо ли????Защото така ви къпят медиите,,че дълг трябва да се плаща!!!ДА,НО ОТ КОЙ????
74
4
 
9
 
! Отговори
чобан преди 9 години
Бе е е е!
73
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората(белите)отдавна са се научили,печаташ хартийки и потребяваш световния ресурс. Г-7,седемте държави най-големи длъжници в света,е и? За нас е отреден валутен борд и подхилването на големите,какви бедни диваци сме,а Тиквара нищо не може да схване,и вади кестените на шефовете
72
9
 
18
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До 73Тиквата си е тиква, но не виждам какво общо има това с простичкия факт, че гърците трябва да плащат! Точка!Основната характеристика на кредитните пари е,че са ЧУЖДИ И ТРЯБВА ДА СЕ ВРЪЩАТ!Нека си го "мести" от единия в другия крачол Ципрас. Накрая само да не му го наместят кредиторите отзад, а после и любимият му народ
71
13
 
31
 
! Отговори
az преди 9 години
къде се обаждаме ние бе? бананова държава ще дава акъл, барабар петко с мъжете...
70
6
 
3
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Анонимен 76:Явно, описваш себе си. Само дето вероятно не си дърто, тъпо. Извънредно тъпо. Вероятно - атакистче.
69
8
 
13
 
! Отговори
ДУДИ преди 9 години
Вижте; как следва да се дьржи един дьржавник; а не да го критикувате. Жалко; че скоро американците ще му видят сметката; понеже незнае; че е трьгнал да пикае сешу вятьра; не разбира; че искат да му ограбят и разпертушинат страната му. Това е световен империализьм; а не шега работа. ВМЕСТО ДА ГО КРИТИКУВАТ по добре е да го позддравят;че байа издьржа.
68
8
 
16
 
! Отговори
РАД преди 9 години
До ДимиПарадоксът е,че гърците не приемат условията,за да не си загубят стандарта на живот. Само че,ако фалират, ще го влошат в пъти повече,отколкото,ако приемат условията.Та не знам за какво отстояване на националните интереси от говориш.А достойнството? Повече от 15 г. живяха с чужди пари и не направиха нищо, за да имат работеща икономика, а след това в продължение на няколко години се усукваха и симулираха реформи и шантажират ЕС. С цялото си "достойнство" искат опрощаване!
67
6
 
14
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Дими 70:Леко, пръдле, да не се наакаш от ентусиазъм! Нито аз, нито родителите или роднините ми са били комунисти, затова пък дядо ми е бил македонски комита - войвода, пребит до смърт от гърците след Илинденското въстание, защото много им пречел на погърчването на българите в Македония. Но, оживавя, зорлем. А такива недоразумения като тебе да дават квалификации за мен и психиката ми е направо жалко. Разбра ли, комунистче недоносено? Гърците имат дългове и трябва да си ги плащат, комуненце.
66
4
 
15
 
! Отговори
Историк преди 9 години
Дами и господа. БЪЛГАРИ!Имайки в предвид, предизвикателствата на 21 век за целоста и единството на нашия малък народ, дължа да отбележа следното:Взимайки под внимание, че след близо 26 години "демократичен" преход, над 90% от населението ни води скотски живот, напълно логично е, че произлизаме от скотите!Надявам се,че това е напълно ясно на целия народ.Въпроса е,какво сме способни да направим,като единна и неделима нация от сега нататъкза просперитета на България?!
65
9
 
6
 
! Отговори
Русофилската измет преди 9 години
е инструктирана да хвали Ципрас и да плюе ЕС.
64
0
 
1
 
! Отговори
доц. д-р боко боков преди 9 години
дими, ти нещо явно се шегуваш, че малаките били водели скотско битие. дори и да беше така, да се разпростират според макрорамката в бюджета откъм приходна и разходна част.
63
9
 
16
 
! Отговори
Дими преди 9 години
До българин : Нито си българин - нито свободен , а що се отнася до психиката ти - нямам думи !Комунист може би си бил ти или родителите ти които са те научили да нямаш собствено мнение а да слугуваш на силните на деня ! Гърците отстояват националния си интерес и той не е да плащат непосилни лихви и да живеят като скотове ! Научи какви дългове имат "големите" и какви реформи правят за да ги върнат и тогава критикувай Гърците !
62
5
 
13
 
! Отговори
доц. д-р боко боков преди 9 години
мутрата е дал мъдри съвети, защото вече е оправил *** престъпност, корупцията по етажите, социалната сфера и конкурентоспособността на националното стопанство и иска да предостави безплатно челен опит по държавно управление. пиарите на тиквата явно ги е страх да му кажат, че се превръща в обект на подбив
61
2
 
18
 
! Отговори
кк преди 9 години
Споко всичко е цирк.Ще им напечатат два вагона евра.
60
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономиката на Гърция е тотално разсипана.Затягат все по-вече обръча около Гърция,щото някои искат доста да папкат.По данни на Амер.геоложки институт в Гърция има залежи на петрол и газ за около 10 трлн.долара.Освен това кредиторите искат увеличаване на ДДС на 23% за туризма, за да затварят все повече хотели и да се изкупят на безценица от чужди фирми.
59
15
 
12
 
! Отговори
българин преди 9 години
До Дими 55:Нещо, СЪВСЕМ СА ТИ ОБЪРКАНИ понятията за достойнство. Гърците, с последните си действия, демонстрират всичко друго - хитрост, пресметливост, наглост, изнудвачество, солидарност, но НЕ И ДОСТОЙНСТВО. Какво достойнство може да има длъжнок, който е изплюскал парите и не иска да ги връща? А робска психика явно имаш ти, комунистическа. За жалост, също и още много българи. Борисов е селски тарикат. Но да драскаш, че гърците имали достойнство, просто показва, че си сбъркано комуненце.
58
14
 
9
 
! Отговори
гръцко стадо балъци преди 9 години
гърците ако имаха политици днес нямаше да просят пари..в Гърция има не политици,а народ от балъци и овце,които всеки мошенник,обещал им 300 000 безплатни жилища може да преметне:))))разбира се,че Ципрас и Варуфакис ще се правят на големите националисти и ще отхвърлят предложенията..тия не си знаят броя на сметките в Швейцария...с мн милиони на влог..не с разкопчана риза..по бански ще сана следващите преговори..с милиарди в банката тия могат да го играят от националисти до марсианци..не им дреме
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A Samoa i Vanuatu dali i te sa udarili edno ramo na lihvarite ot MVF...??A za nasia sersemin...triabva da znaes koga da si otvarias ustata i koga da mulcis...
56
4
 
10
 
! Отговори
българин преди 9 години
SPD е социалдемократическата партия на Германия. Щом са толкова загрижени за гърците, защо не вземат да съберат пари - от "социалдемократите", "социалистите", "зелените", комунистите, "левите" като Сириза в Германия и Европа, и готово - ще помогнат на гърците да си плащат вноските по дълга и всичко ще светне в Европа. Може да учредят фонд на името на видния си лидер и бивш премиер на Германия - Герхард Шрьодер, сега на ОГРОМНА заплата в Газпром. Той може да даде пример с дарение от заплатата си.