Украински командващ: Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната

Руските войски засилват настъплението си в опит да обкръжат града
Обновена: 28 фев 2023 10:58 | 28 фев 2023 10:58, Елка Василева
550
Украински командващ: Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната
Снимка: архив, БГНЕС

Командващият украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски каза днес, че ситуацията около обсадения украински град Бахмут е „изключително напрегната“, докато обсадилите го руски войски засилват настъплението си в опит да го обкръжат, предаде Ройтерс.

Още по темата
Русия се опитва да прекъсне снабдителните линии на украинските защитници на Бахмут, станал арена на едни от най-тежките сражения във войната, и да ги принуди да се предадат или да се изтеглят. Това би дало на Русия първата й голяма победа от повече от половин година и би отворило пътя към завладяването на последните градски центрове в Донецка област, отбелязва Ройтерс.

„Независимо от значителните загуби врагът хвърли (в боя) най-подготвените щурмови части на „Вагнер“, които се опитват да пробият отбраната на нашите войски и да обкръжат града“, каза генерал Сирски, цитиран в приложението "Телеграм" на Медийния военен център (медийната онлайн платформа на украинската армия).

Украинската армия заяви по-рано, че Русия е укрепила силите си в района на Бахмут и обстрелва селища около града.

През изминалото денонощие нашите войници отблъснаха повече от 60 вражески атаки, съобщи армията рано тази сутрин за ситуацията около Бахмут и близките източноукраински райони и добави, че украинските сили се отблъснали руски атаки срещу селата Ядигне и Берхивка на северните подстъпи към Бахмут.

Украинският военен анализатор Олег Жданов каза, че руските сили са вбили клин между тези две села в желанието си да прекъснат пътя в западна посока към Часив Яр.

Южната част на Бахмут е единственият район, за който може да се каже, че е под украински контрол. Във всички останали райони ситуацията е непредсказуема, каза Жданов във видео коментар. Анализаторът подчерта, че е невъзможно да се каже къде точно минава фронтовата линия.

Украинските войници в Донецка област са залегнали в кални окопи, след като затоплянето размрази замръзналата земя. И двете страни остават на позициите си, защото, както виждате, пролетта означава кал. Затова не е възможно да се придвижиш напред, казва 59-годишният Микола, командир на украинска фронтова батарея ракетни установки, който координира огъня, като следи ситуацията на екрана на таблет.

Пролетното топене, наричано распутица, много пъти в миналото е проваляло плановете на армии да извършват нападения в цяла Украйна и в западна Русия, превръщайки пътищата в реки, а полетата – в блата.

Ройтерс видя няколко военни машини, затънали в калта. В зигзагообразен окоп 25-годишният Володимир, командир на взвод, каза, че хората му са готови да действат независимо от атмосферните условия. „Когато ни поставят цел, това означава, че тя трябва да бъде унищожена“, казва взводният командир.

„Там се водят ожесточени битки. Командването прави всичко възможно, за да спре настъплението на врага през нашата територия“, каза по украинската телевизия Сергий Черевати – говорител на украинското Източно военно командване.
(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
445
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Би било добре да си направим едно вътрешно почистване и ние.. така и така се пука вече в европа.
444
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям ***,ще оставят тоя Бахмут,за който останаха в калта хиляди вагнеровци.Ще се изтеглят 5км пред града и ще укрепат позициите си.
443
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората в България въобще не се интересуват от тази война, пъшканети на Зеленски, пъченето на Путин и евро - атлантическите простотии.Интересуваме се от това, че наши пари отиват там, без наше съгласие.Че събираме капачки за ковьози и линейки, а крадците с тях купуват агрегати. Интересуват ни цените, жалкото образование, долната корупция, гнусното здравеопазване беззаконието и т.н.А *** политици се занимават с някъква евро-атлантическа солидарност и подобни безсмислици.България ***!
442
3
 
30
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Не вярвам.Зеле каза че са минали в настъпление.Съвсем скоро се надявам укрофашагите да победят и в Киев и Лвов.Тези продажни хохли вече са втръснали на всички ни.Бай Дън защо не си ги вземе в краварника?Защо трябва ние и послушните евроГейци да плащаме за някаква си пиянска Ус.срайна?До кога ще се занимаваме с тези ,които биеха българите и ги горяха живи в Болград?Ус.срайна не е нито в ЕС ,нито в НАТО!Който иска да им помага ,нека веднага тръгне към Киев.Веднага!
441
4
 
16
 
! Отговори
Български полковник преди 1 година
Не знам как да си сменя крушката вкъщи, че ми е изгоряла, но се напъвам да обяснявам как трябва да се случват работите с външната и вътрешната политика. Защо въобще ни хранеше държавата, след като аз нищо не мога, а синовете си съм сложил на работа с връзки и ме е страх да ги пратя на война. На кое ли момче и на баща му взехме хляба от ръцете?
440
4
 
25
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Сирски като го обяви Зеления за насирски, друго ще приказва. Още по-тежко ще става - пращайте и момите на фронта
439
6
 
32
 
! Отговори
Зеленчук(ски) преди 1 година
Само да попитам , това Бахмут някъде около Москва ли е ? Нали нямаха вече оръжие руснаците , трябва укрите вече да атакуват Москва и да донесат демоукранизация.
438
0
 
36
 
! Отговори
Промит мозък преди 1 година
До 472 до 460 Сорос в Берлин заяви, че ще бъде свален индийския премиер. Е, на това се казва демокрация! Англичаните навремето свалиха най-демократично премиера на СВЕТСКИ Иран, защото се заяде за дела от приходите от добивания в Иран петрол. Резултата, власт на аятоласите. В Египет видяхме какво донесе"арабската пролет". Мюсюлмански братя. За Либия и Афганистан няма да говорим. Светската власт в Ирак бе заменена със забрадки. Опит за преврат в Турция. Саудитска Арабия и тя май се притесни.
437
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украински командващ: Ситуацията около Бахмут е изключително напрегната ... " - Ха-ха , скоро и в други градове !
436
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЬЬЬИ какви престъпления са извършили руснаците? Те ли блокираха хора в сграда и я запалиха? Те ли биеха дошлите пожарникари да не могат да помогнат на горящите хора? Те ли поставяха взривове на събрания? Те ли обстрелваха с ракети населени места с бесарабски българи? Те ли хващаха по улиците или извличаха от домовете им хора и ги малтретираха, изнасилваха, осакатяваха и убиваха ползвайки за това училища? МААЕ и"Амнести интернешънъл"показаха друга картинка. Различна от правилната пропада!
435
6
 
49
 
! Отговори
вчера Вагнеровците преди 1 година
показаха филмче с първия изгорен "Леопард" - както се казва - на слука момчета, да замирише на пърлени полски и хазарски задддници
434
4
 
40
 
! Отговори
Watch преди 1 година
защо са притеснени украинците???? нали им дават оръжие и помощи!!! нали русия е непрокопсана и абна?!!?
433
7
 
49
 
! Отговори
Събудете се преди 1 година
украйна свърши...
432
25
 
20
 
! Отговори
Идиот кръгъл преди 1 година
"Украйна е пътник......" хи хи и си пътува вече повече от година :)
431
12
 
46
 
! Отговори
Gjhggg преди 1 година
Украйна е пътник.
430
9
 
44
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Така,така-само бой по нацистките каски.
429
24
 
11
 
! Отговори
Шишо преди 1 година
Това статия за битка от Първата Световна война ли е? Окопи, 60 атаки на ден и пр? Ако това наистина е вярно означава касапница и то основно в ущърб на атакуващите войски.
428
40
 
10
 
! Отговори
до 460 преди 1 година
Да спориш или да убеждаваш фанатизиран неук или промит мозък е губене на време. Множете се и се плодете с Путин и Ким ир Сен. Бъдете щасливи, че глупостта човешка ще унищожи цивилизацията на Европа и ще се възцари Китайската или Индийската Пакистанската или Иранската демокрация, Даже и Русия ще яде големия от Сю Дзънпин. Сега най щасливи и доволни са страните ор Азиатския свят. Щото Русия и Сащ са във война. Тъ..п...ци
427
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците трябва приоритетно да унищожават натовците. Например ония 350 дето вчера ги пратиха заедно с натовското оръжие. После да идва ред и на нашенските натовски про'с'таци!
426
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва спешна мобилизация на 50000 натовски про'с'така. Да ходят да мрът за това за което гласуват!

Спонсорирани публикации