Провал на дигиталното здравеопазване и през 2023 г.

Липса на контрол, законови вратички, търговски интереси
28 дек 2023 21:00, Екип на Investor.bg
28
Провал на дигиталното здравеопазване и през 2023 г.
Снимка: БГНЕС

2023 година - поредната, белязана от войни, икономически, политически и обществени промени, върви към края си. Investor.bg събра най-значимите събития и тенденции от икономическия живот в България и по света през последната година в специалната секция „Икономиката през 2023".

Изминалата 2023 г. показа за пореден път, че пътят на трансформацията от „хартията към дигитализацията“ е доста болезнен за българското здравеопазване. Два акцента приковаха вниманието в сектора през изминалите 12 месеца – остър недостиг на лекарства в търговската мрежа и последвалото въвеждане на задължителни електронни рецепти за два вида терапии като опит за овладяване на ситуацията.

Недостигът на лекарства е общ проблем за Европейския съюз и причините за дефицита на българския пазар трябва да се анализират в цялост. Въпреки това обществото бе скандализирано от признанието на здравните власти за неработеща прозрачно система за проследяване на наличните в страната медикаменти, за липсата на контрол и порочни практики, облагодетелствали частни интереси.

Недостиг, липса на контрол, законови вратички, търговски интереси

Бяха анонсирани данни, според които около 400 лекарства липсват в аптечната мрежа, а и че голяма част от медикаментите са в складовете, а не в аптеките. Обичайно причини за недостиг може да са отпадане от регистрация поради икономически причини, производствени и други проблеми. За първи път тази година обаче здравните власти признаха за недостатъчен контрол, порочни формули за изчисление на запаси и незаконни практики, свързани с реекспорт.

Липсата на контрол беше посочена от Министерството на здравеопазването като основна причина за недостига на лекарства.

В Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) има сериозни пропуски, които компрометират данните от нея, включително и забранителният списък за износ на лекарства. Освен това търговци на едро с лекарства не са подали коректно информация в електронната система, разкри служебният здравен министър Асен Меджидиев.

В тази връзка още в началото на годината здравните власти обявиха мерки за затягане на контрола върху лекарствените наличности.

След месеци на напрежение заради недостиг на определени лекарства в търговската мрежа у нас властите обявиха мерки срещу недостига, включително и законодателни промени с цел подобряване на контрола на наличността на лекарства. Законовите промени бяха публикувани през лятото и са насочени към почти всички участници в процеса по лекарствоснабдяването.

Ситуацията обаче рязко се влоши в средата на септември, след като Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) докладва за незаконен паралелен износ на лекарства.

Докладът посочи, че нормативната уредба, свързана с износ на лекарства, е била целенасочено разработена в интерес на търговци на медикаменти за сметка на българските пациенти. Облагодетелствани са били незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на практика е улеснен износът към държави на ЕС и трети страни.

Заради начина на изчисляване на недостига голяма част от лекарствените продукти, забранени за износ до март 2022 г., са отпаднали, в резултат на което е облагодетелстван частен търговски интерес. Макар и спазен, законът е улеснил износа на лекарства от български търговци на едро към държави от ЕС и трети страни.

Дистрибуторите светкавично се разграничиха от твърденията за незаконен паралелен износ. С позиции излязоха двете големи асоциации, свързани с дистрибуцията на лекарства - Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ) и Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). Те застъпиха тезата, че формулата на СЕСПА е била променена, за да се спази законът, а работа на държавата е да спре криминалния износ на лекарства.

Макар и косвено, и дистрибуторите признаха за съществуващ нелегален износ на лекарства, подкрепяйки действията на държавата срещу нелегалния износ, констатиран в доклада на ДАНС. Организициите апелираха за криминализиране на престъпленията с лекарства.

Целият анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: здравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
пострадал преди 4 месеца
Дано проклятие да стигне тези, които са наредили и спрели производството на Българските лекарства от миналото. Няма аналгин-хинин срещу грип, амидофен срещу температура, меливенон срещу артрит. Всичко това за да забогатяват от внос на нищо не струващи вносни лекарства, които даже не лекуват, камо ли да излекуват.Трижди се моля, заради страданието на Българите, да се задавите от печалбите си. До дупка да сте нещакстни.
19
0
 
1
 
! Отговори
Нелегален износ ??? преди 4 месеца
В съвременна европейска държава имало нелегален износ на лекарства ??? Значи нито е съвременна, нито е европейска , нито е държава.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То реалното здравеопазване е провал, камо ли дигиталното....
17
1
 
7
 
! Отговори
ОСТАВКА! преди 4 месеца
На некомпетентното и корумпирано правителство!
16
1
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Провалът е на демократичното ЕС здравеопазване.
15
0
 
8
 
! Отговори
ДВМ преди 4 месеца
престанете да триете коментари бе !!!!!
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Коза ностра" от италиански се превежда като "Наше дело" - излиза, че нашите управници, които са се правели толкова години, че не виждат какво става и са печелели незаконно от мръсните далавери в здравеопазването, както и мафията в самото здравеопазване, вероятно грижливо наглеждани, управлявани и закриляни от политици на високи постове спокойно могат да се нарекат българската "Коза ностра"? Пример - какво стана след незаконните трансплантации в правителствена болница? Нищо, потули се всичко.
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дигиталното здравеопазване се оказва, че нарочно е създадено като инструмент за безнаказано вършене на икономически и здравни престъпления, довели до мъчителни проблеми за хиляди пациенти и евентуално смърт на някои от тях. Защо създалите това "електронно здравеопазване" по тоя начин не са в затвора? Защо незаконните износители никой не закача от поне 10 - 15 години и никой от тях не е в затвора? Кризите с липса на лекарства са постоянни, защото мафията има държава в България.
12
0
 
3
 
! Отговори
Много краднат преди 4 месеца
Дъртите комунисти така е
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо да се занимават с износителите и да си контролират пробитата система, те превърнаха живота на пациентите в ад. И когато лекарствата не достигат, само луд човек може да ограничава достъпа на пациентите до лекарства, уж за тяхно добро, без да се занимава с тези, които реализират паралелни схеми за незаконен износ и реално предизвикват дългогодишните кризи с достъпа до лекарства. И за да пречат на пациентите да се лекуват разработиха сакат софтуер за е-рецепти. И няма наказани - това е мафия
10
0
 
9
 
! Отговори
Чак пък провал преди 4 месеца
По скоро катастрофа
9
1
 
6
 
! Отговори
Чао преди 4 месеца
Терминал 2
8
0
 
14
 
! Отговори
Дигиталното преди 4 месеца
А реалното здравеопазване, цъфти и върже! Всички траурни агенции празнуват професионалния ден на здравния работник!
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Защо пак взривиха медиите с 8 % увеличение на пикливите за квалифицирани хора учителски заплати? Защо не се пише за 3 пъти по -високите заплати в съдебната система?
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако спре интернета какво ще стане?В България има райони,в които няма интернет,а като падне малко сняг спира тока и интетнета за над 24 часа.Вие въобще на кой свят живеете,че искате тук да въвеждате дигитално здравеопазване и дигитални пари?!
5
0
 
7
 
! Отговори
ф преди 4 месеца
До Доктор Сър ПичукПрав ще се окаже проф. Илиев /ако не греша/. В интервю пред списание "Младеж", някои може и да си спомнят от времето на соца. "Робот лекар не става". Това казва в професорът.
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То в България има ли нещо дигитално, което да не се е провалило?
3
3
 
23
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 4 месеца
Дигиталното здравеопазване е абсолютно ненужно и пречи на лекарите да работят с пациенти като им запълва времето със все повече ненужни не-медицински дейности. Попълване на стотици ненужни формуляри за всичко и сега дори сме на път да въведем абсолютно излишното електронно здравно досие като за капак. То нарушава правата на пациентите без съмнение и е излишна бюрократщина за лекарите. Всичко става все по-лошо всяка година и не само тук а и в цяла Европа не само тук.
2
3
 
20
 
! Отговори
Всичко преди 4 месеца
Дигитално ни заробва
1
9
 
9
 
! Отговори
ползвал преди 4 месеца
Добре си работи, проблемни са индиянците

Спонсорирани публикации