Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?

Армията провежда подготовка за реални бойни действия
28 мар 2024 07:03, Елка Василева
177
Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?
Снимка: архив, БГНЕС

Беларус се готви за възможна конфронтация с НАТО: военни тренират край границата с Литва завладяването на стратегическия проход "Сувалки". Това не е обикновено учение, а подготовка за реални бойни действия, твърди телевизия ZDF, цитирана от Дойче веле.

Във вторник беларуският президент Александър Лукашенко инспектира танковите войски по границата с Литва, където те тренират за възможна конфронтация с НАТО. „Всяка провокация трябва да бъде спряна с военни средства. На всяко нарушение на държавните граници ще отговорим с унищожение. Те разбират само езика на силата", цитира германската обществена телевизия ZDF думите на беларуския диктатор.

От разпространеното от държавната информационна агенция Белта резюме на казаното от Лукашенко става ясно, че нито той, нито неговият близък съюзник Владимир Путин биха предприели нападение срещу съседна държава. Близък до правителството канал в Телеграм обаче публикува малко по-късно видео от същата инспекция, което би трябвало да вдигне тревога от Варшава чак до Вилнюс, пише ZDF.

В него Лукашенко се запознава с целите на протичащата тренировка - включително завладяването на прохода "Сувалки" - тесен коридор по протежение на полско-литовската граница, свързващ Беларус с руския ексклав Калининград. Ако той бъде завладян трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, ще се окажат откъснати от територията на НАТО.

Генерал: Частите се подготвят за „реални действия"

Във видеото се вижда как Лукашенко разговаря с един от своите генерали и го пита: „Колко километра са от нашата граница до Русия, до района на Калининград?". Генералът отговаря - 42. „Т.е. нищо", казва на свой ред Лукашенко и коментира, че в момента поведението на балтийските републики е погрешно - Беларус би трябвало да им се противопостави. А генералът се съгласява.

Лукашенко се интересува също така дали неговите войски могат да завладеят успешно и части от Полша и получава утвърдителен отговор от генерала, който хвали направените военни приготовления. „Имаме военни планове, планирали сме всички акции, войските се подготвят", казва той.

В случая военните нямат предвид планово учение, а очевидно става въпрос съвсем конкретно за подготовка за бойни действия на територията на НАТО, отбелязва ZDF, тълкувайки думите на беларуски генерал-майор Александър Науменков, че войските се "готвят за реални действия".

ZDF припомня, че през последните години Путин нееднократно е трябвало да оказва подкрепа на Лукашенко - както в политически, така и във военен план. Москва междувременно поставя на втори план автономията на Беларус, поради което Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин.

Самият той пък си има реално вярно кученце - миниатюрен шпиц, наречен Умка. Той редовно го придружава по време на обществените му изяви, както и този път на военната инспекция. ZDF разказва, че се е случвало кучето да седи до Лукашенко на масата по време на банкети, както и че при държавно посещение в Узбекистан през 2022 година е съпровождало делегацията в детска количка, тикана от охранители. „Той е част от семейството", казва пред беларуския новинарски портал „Зеркало" лекарката на Лукашенко Светлана Коношенко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
9
 
4
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
В тоя район на планетата живеят сурови хора без никакво бъдеще готови да умрат за парче хляб.А на половината страни от Нато вместо оръжия да им раздадат лакове за нокти и епилатори.Хммм кой ли ще по еди в пряк сблъсък?
67
3
 
2
 
! Отговори
DW =WC преди 1 месец
Иска ви се, гнойчОВЦИ
66
3
 
6
 
! Отговори
Хитра лисица преди 1 месец
Е Лукашенко, но и той от много тънки сметки ще влезе в капана.Сега вдига пушилка за да угоди на Путин, но едва ли е чак толкова *** та да си позволи нападение над страна от НАТО.Тогава Беларус ще бъде прегазена, той няма никаква подкрепа сред населението и опозицията отдавна му точи ножа!
65
1
 
6
 
! Отговори
Червените Бригади преди 1 месец
Беларус се готви за вътрешен преврат.Вече на няколко пъти опитаха,но ги ссмачкаха.има създадено нелегално движение което може да прерасне във партизанско движение ако беларус се обърка и обяви война на НАТО.Кой е Беларус че да обявява война на НАТО? Все едно Албания да обяви война на НАТО.Нали се сещате че ако Русия тръгне срещу НАТО,това ще е световен конфликт провокиран от Русия.И защо Беларус ще напада НАТО? Ами тъпо е.
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Христо Христов - ти си ценен кадър за руската разведка, що не ходиш това да го изложиш на еленовъда и да напада НАТО и да не и бави
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"На всяко нарушение на държавните граници ще отговорим с унищожение. Те разбират само езика на силата", каза Бацко.
62
8
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Най-доброто в немската армия са униформите за бременни танкисти, които Урсулата поръча. Може би защото НЕ СА шити в германия.
61
7
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Според Вики, 200 000. Според медиите имат снаряди за 2-3 дни. Според фактите: нямат никакво свястно оръжие. От 12 нови машини Пума и 12 те се оказаха брак на първите тестове. а Леопардите в Украйна дето миночистачите чистят мини като се гръмват върху тях няма какво повече да се пише. ПП. Продадоха на Гърция 4 подводници от известната корабостроителница в Кил срещу 8 милиона подкуп и едната не може да влиза в открито море, защото е крива, а друга също с неотстраними по-малки дефекти. Факти.
60
6
 
15
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Колко много индивиди с мозъчен дефицит мечтаят да се върне рушистанското потисничество!!! Да ходят с униформи като севернокорейците, да манифестират прославяйки сатрапа от кремлин, да почиват само по социалистически плажове и за награда от Коминтерна да пътуват до москва. И най-вече да се съмняват във всеки около тях, който е потенциален КГБ-еец. Жалки копейки!
59
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя умник научи ли, че Балтийско море стана натовско езеро?
58
3
 
5
 
! Отговори
макрон ги провокира преди 1 месец
с дъртия чех . Ще влезнат в Киев . това е .
57
4
 
7
 
! Отговори
Мустакатия преди 1 месец
Със тези провокативни прояви си го простят
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бундесвера по официални данни има 500 000 личен състав. Дали е така, не знам.
55
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отан е струпал войски на западната, северната и даже южната граница на Белорусия. Западът не остави избор на Бацко и той е длъжен да се готви за военна конфронтация.
54
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Учител и на путин и на лукашенко е един единствен- Адолф Хитлер. И в двете държави- Русия и Беларус господства откровен фашизъм с всички негови прояви включително и военна агресия срещу съседни държави. Все някога ще си го получат гадовете!
53
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Беларус не е фактор, народа е готов за революция от години, една война само ще ускори процеса. Армията им е една голяма нула, НАТО ще ги изпари за секунди.
52
10
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
До колкото виждам Беларус си стой там а НАТО напредва и я заплашва.
51
7
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 25 "Не четеш дрогарю, не четеш! Германия имат 200 000 професионална армия, самолети и оръжия, които не искат да дават на Украйна." - туй в някоя книжка от 1941ва години Али го прочете? Защото anno 2024 германия няма НИЩО от това, което пишеш.
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още Полша не е загинала...!
49
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тва Беларус беше с ония тик ток нинджите дето скачаха и танцуваха с военни униформи ли бре? Малкия Дисни Ленд ли бяха тия? На Вова левото мъденце?

Спонсорирани публикации