Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?

Армията провежда подготовка за реални бойни действия
28 мар 2024 07:03, Елка Василева
177
Готви ли се Беларус за военна конфронтация с НАТО?
Снимка: архив, БГНЕС

Беларус се готви за възможна конфронтация с НАТО: военни тренират край границата с Литва завладяването на стратегическия проход "Сувалки". Това не е обикновено учение, а подготовка за реални бойни действия, твърди телевизия ZDF, цитирана от Дойче веле.

Във вторник беларуският президент Александър Лукашенко инспектира танковите войски по границата с Литва, където те тренират за възможна конфронтация с НАТО. „Всяка провокация трябва да бъде спряна с военни средства. На всяко нарушение на държавните граници ще отговорим с унищожение. Те разбират само езика на силата", цитира германската обществена телевизия ZDF думите на беларуския диктатор.

От разпространеното от държавната информационна агенция Белта резюме на казаното от Лукашенко става ясно, че нито той, нито неговият близък съюзник Владимир Путин биха предприели нападение срещу съседна държава. Близък до правителството канал в Телеграм обаче публикува малко по-късно видео от същата инспекция, което би трябвало да вдигне тревога от Варшава чак до Вилнюс, пише ZDF.

В него Лукашенко се запознава с целите на протичащата тренировка - включително завладяването на прохода "Сувалки" - тесен коридор по протежение на полско-литовската граница, свързващ Беларус с руския ексклав Калининград. Ако той бъде завладян трите балтийски държави - Литва, Латвия и Естония, ще се окажат откъснати от територията на НАТО.

Генерал: Частите се подготвят за „реални действия"

Във видеото се вижда как Лукашенко разговаря с един от своите генерали и го пита: „Колко километра са от нашата граница до Русия, до района на Калининград?". Генералът отговаря - 42. „Т.е. нищо", казва на свой ред Лукашенко и коментира, че в момента поведението на балтийските републики е погрешно - Беларус би трябвало да им се противопостави. А генералът се съгласява.

Лукашенко се интересува също така дали неговите войски могат да завладеят успешно и части от Полша и получава утвърдителен отговор от генерала, който хвали направените военни приготовления. „Имаме военни планове, планирали сме всички акции, войските се подготвят", казва той.

В случая военните нямат предвид планово учение, а очевидно става въпрос съвсем конкретно за подготовка за бойни действия на територията на НАТО, отбелязва ZDF, тълкувайки думите на беларуски генерал-майор Александър Науменков, че войските се "готвят за реални действия".

ZDF припомня, че през последните години Путин нееднократно е трябвало да оказва подкрепа на Лукашенко - както в политически, така и във военен план. Москва междувременно поставя на втори план автономията на Беларус, поради което Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин.

Самият той пък си има реално вярно кученце - миниатюрен шпиц, наречен Умка. Той редовно го придружава по време на обществените му изяви, както и този път на военната инспекция. ZDF разказва, че се е случвало кучето да седи до Лукашенко на масата по време на банкети, както и че при държавно посещение в Узбекистан през 2022 година е съпровождало делегацията в детска количка, тикана от охранители. „Той е част от семейството", казва пред беларуския новинарски портал „Зеркало" лекарката на Лукашенко Светлана Коношенко.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези беларуски *** наричащи се генерали нямат дори идея , какво ще им се случи ако влязат в конфликт в НАТО. Живеят си в измислен свят в който всеки ден ги лъжат , колко са силни. Истината е че НАТО е много голяма хапка за малката им селска устица на тея комунистиии. Шамара ще е здрав.
26
2
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Спокойно, Германия има воййска. Ще пуска ония с ряззаните каррабини.
25
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кремълският фашист се опитва да прецака ортака си- фашиста от Беларус и го насъсква срещу НАТО и запада. путин е точно толкова предвидим, колкото е жаден за власт и кръв! Да му мисли лукашенко. Той първи ще го отнесе!
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпроса е по скоро дали запада е готов да унищожи комфорта си, всичко което е построил след ВСВ и цялата си икономика само за да се пробва срещу Русия за да угоди на краварника... Дори и да спечелят, ще им трябват десетилетия за да се възстановят... Евентуално...
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ква конфронтация па тия плюнки ве. Тя самая могучая закъса с 30% от урките, а НАТО даже не са влизали с войска още та тия клатикурци се готвели пффф. Така е при диктаторите стегат за да не изпуснат властта ккато путинарко
22
6
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Щото пък България не се готви. Вкарваме чужди войски и техника на поразия, строим нови военни пътища и жп линии. И това ако не е подготовка за нападение, ей *** на.
21
3
 
2
 
! Отговори
28 преди 1 месец
Този, може да подпали чергата.
20
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"руски военни бази не е имало нито една. Нещо да изплюете?" Мада, за това цялата държава бяхме база на чебурашките за възпиране на Турция. Не случайно повечето и големи язовири са в южна България. Доктрината беше да се взривят стените при нападение от Турция и Гърция и да отпишем цяла южна България докато дойдели алкохолиците. Май ната им на тия колхозници от все сърце!
19
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 19 === Не четеш дрогарю, не четеш! Германия имат 200 000 професионална армия, самолети и оръжия, които не искат да дават на Украйна. Сега умуват дали да върнат пак задължителната военна служба. Мокрите ви *** не се припокриват с реалните факти
18
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-добре аграрът Лукашенко, отколкото академика Денков.
17
9
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Пyтаpaнката ще набута верния си cлyга, марионетка и ибpиkчия Лукашенко във война с НАТО, за да прецени колко са боеспособни западняците и дали има шанс да "освобождава" и други народи от "нацистите". Ако му нашокат канчето на мустакатия диктатор, както и ще стане и Пyтаpaнката ще си трае. Ще си се бие само в Украйна :)))))))))
16
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Де такъв късмет! За 24 часа Полша ще го сгъне, без дори да се напълва. Само стой и гледай.
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кво Нато,кви 5лв?В Германия има недостиг на войска,няма мераклии.
14
6
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Тоя е другия халюцинатор.Радев е светило пред тоя
13
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя аграр се е взел много на сериозно. Само Полша ще го отнесе като кьорав делфин шамадура, без даже останалото Нато да се намесва. Прилича ми на пинчер, който е вързан на каишката на Путин и лае като разпран срещу питбул.
12
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво сега? Беларус иска да нападне НАТО, за да имат горките от какво да се отбраняват. Нали са ни отбранителна организация, миличките. Все някой ги напада, а те се отбраняват ли, отбраняват. Може много да се топорчите на Русия, но по СССР имахме собствена армия и то каква! А руски военни бази не е имало нито една. Нещо да изплюете? Имахме собствена боеспособна армия и нито един руски войник на наша територия. Майната им на натото ви и без извинение.
11
5
 
11
 
! Отговори
мда преди 1 месец
до 9-катате па руснаците и солташаците са много убави, едни такива миролюбци чяк те разплакват от умиление
10
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво им става на тия диктатори, не знам. Управляват по 20-30 години, всичко са си нагласили в държавата и никой не може да ги пипне, и в един момент решават, че им е много важно да нападнат някой и да се направят на велики. И в случая се репчат на най-големия военен съюз. Все едно аз да се сбия с Кобрата, за да се ме хареса някоя мацка. Бай Лукашенко голяма мотика ще настъпи, ако реши да се прави на мъж. Особено, ако Вовата не му удари рамо.
9
9
 
26
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Беларус без Русия е нищо. А след смъртта на Лукашенко ще станат нормални европейци. А сам Беларус срещу НАТО направо е загубен.
8
27
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НАТО реално е заплаха за световния мир. Никого не оставят на спокойствие. Искат да погълнат цял свят. Бази навсякъде и диктуват условия, но все не им стига на гаднярите. Много се изкефих как за няколко часа ги изметоха от Афганистан. Сега от Ирак. Нато и позорните им мисии.