Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?

22 юни 2024 15:56, Александър Попов
456
Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според различни източници Русия е загубила повече от 2600 танка от началото на пълномащабната война срещу Украйна. В началото на войната руснаците разполагаха с около 3000. Остава ли армията им без танкове?

В социалните мрежи се тиражират видеа с успешни украински атаки срещу руски танкове - с дронове, мини и противотанкови ракети, пише "Дойче Веле". Според журналистически разследвания, използващи данни от източници със свободен достъп, от началото на войната срещу Украйна Русия е загубила повече от 2600 танка. Реалните загуби обаче може да са още по-големи. Това означава, че на руснаците трябва да са им останали едва няколкостотин танка, тъй като в началото на войната те разполагаха с около 3 000.

Русия разполага с по-малко танкове, отколкото в началото на войната

Русия разполага и с други танкове на склад, някои от които обаче са стари машини на 50 или 60 години. Сателитни снимки показват например хангари в Сибир, в които до преди две години е имало складирани стотици танкове, които обаче сега са извадени оттам. Всеки месец Русия е обновявала десетки от тях, за да ги използва на бойното поле. В резултат на преминаването към военновременна икономика Русия увеличи и производството на нови танкове в няколко завода.

Всички тези изчисления се основават на преценки, стъпващи върху събраната информация от отворени източници. Но те могат и да илюстрират нарастващите проблеми на Русия с доставките на военна техника на мястото на изгубената такава по бойните полета в Украйна.

Самата Русия е съобщавала, че разполага с 1500 новопроизведени или ремонтирани танка. Ако ги добавим към онези около 400, които са оцелели след 2 години война, излиза, че в момента Русия разполага с около 1900 танка, годни да участват в сражения. Това все още представлява внушителен брой, но машините са по-малко, отколкото в началото на пълномащабната агресията срещу Украйна. Някои анализатори смятат, че Русия всъщност произвежда много по-малко танкове, отколкото твърди.

Танковете са от решаващо значение за пробивите на фронта

Предполага се, че загубите на Москва превъзхождат производството. На тази основа наблюдатели допускат предпазливо, че ако Русия губи примерно по 60 танка на месец, след още две години запасите ѝ ще намалеят до критичните около 1000 танка, които няма вече да ѝ позволяват да завладява нови територии.

Ако сраженията се разраснат и Русия започне да губи танкове още по-бързо, отколкото сега - например заради по-добрата украинска противотанкова защита или недостатъчни нови доставки - руските запаси може да се изчерпят още по-рано.

Танковете може и да изглеждат старомодни като оръжейни системи, но те все още са от решаващо значение за осъществяването на пробиви на фронтовата линия. Ако Русия загуби твърде много танкове, тя може само да защитава съществуващата фронтова линия, но не може да се надява на нови териториални придобивки. Това би предизвикало патова ситуация на бойното поле след години на ожесточени сражения и множество жертви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
5
 
18
 
! Отговори
500 милиарда помощи преди 3 месеца
Според други различни източници руската армия няма и ракети, свършили са още преди две години, нямат офицери, избити са. Нямат кораби. Нямат войници. Огромни загуби от поне два милиона войника. А малкото останали войници нямат оръжие, нямат униформи и крадат перални и микровълнови печки докато дезертират. Накратко - Руска армия НЯМА. ВЪПРОСЪТ Е - От кого вече трета година отстъпва територии и търпи загуби победоносно Виликата Украинска Армия която има подкрепата на целия Западен свят ?
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А руснаците как прегазват украинските контраофанзиви без оръжие?
59
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Според Дойче Зеле руснаците в момента са без ракети. Представям си какво ще стане ако останат и без танкове.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може и да не им трябват вече танкове. Зеленски търси 500 000 човека за армията. Нищо, че му изтече мандата и вече е служебен президент, но промени в Конституцията закони. В момента нито едно посолство в ЕС не подменя документи на мъже украинци от 18 до 60 години, за да ги принуди да се върнат в Украйна. Хора няма за фронта. Снощи на мача украинци от цял сектор разпънаха огромно украинско знаме с надпис: "ВЪРНЕТЕ НИ ИЗБОРИТЕ". Рейтингът на Зеленски пада. САЩ снощи казаха, че пренасочват ракети.
57
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така си е, половината им територия на укрите замина, защото нямат *** танкове, а само конница..
56
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема на руските танкове се оказаха точно чиповете от перални които ползват. Когато чипа превключи на "Центрофуга", купола на танка започва да се върти с 1000 оборота в минута!!
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Експерт-Както си го написал, пак на 22.06 е било някога и друг експерт като теб същото си е мислел.
54
3
 
12
 
! Отговори
Украинец преди 3 месеца
Се кара на сина си,имаш двойка по география разбирам света е голям не можеш да знаеш всичко,имаш двойка по пеене е не всеки може да пее обаче имаш двойка по история на Украйна е ме можеш ли една страница да научиш бе
53
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днешната пропаганда отдавна надмина тази от двете световни войни. Вече не се стесняват да пишат неща, които здравият разум веднага отхвърля. Но щом Главата на ЕК, Урсула фон дер Лайен може да се изцепи, че руснаците крадат чиповете на украинските перални... Вече дори не е смешно, трагично е.
52
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако се чатат такива статийки може и без патрони да са останали..Мятат по три тона бомби с прашки.
51
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами значи сега е момента Украйнската армия да поеме победоносно към Москва! Русия няма с какво да ги спре. Незнам защо отстъпват Украинците? Може би е някаква нова тактика? Засилка?
50
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изпратили Олена на разузнаване. След три дни се връща, изпокъсана, мpъсна, с рани навсякъде. Командирът пита:- Е, как е?- Другарю командир! Пехотата не може да мине, само с танкове може.- А кавалерия?- Не, само с танкове!- Защо?- Там на моста има две зли кучета!
49
25
 
7
 
! Отговори
Експерт преди 3 месеца
След падането на терористичния путлерастки режим в Русия ще има американски бази и ще е пълно с американски военнослужещи поне 100 години които да следят за мира и сигурността.
48
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 50 ти си къса клечка , като вожда си :) Ядрено оръжие има и нашия блок:) Ходи си Азия чакат те само цветя и охолен живот.
47
5
 
16
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
Остава..и без ракети и чипове и за това крадат от укрите перални, турски тостери и фритюрници правят кинжали...има ли още малоуумници дето вярват на тези писания ? Може и да са на свършване ама т-62ките..
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Руската армия без танкове може .Но без водка не може.
45
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да обобщим "информацията", която ни се подава; украинската армия, обучена по натовски стандарт и въоръжена с натовско оръжие вече 2 години не може да отблъсне руската армия, която е свършила ракетите, танковете и е въоръжена с лопати.
44
5
 
10
 
! Отговори
Джовани преди 3 месеца
Имали 3000, загубили 3153, произвели за 2год 3000, на фронт от 1280км имат 3000 , и се оказа, че другаде в Русия няма танкове. Те финландците явно вече са пред Санкт Петербург / според снимковия материал/ :)))) Не се правете на смешници алоооую
43
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така някога са си мислели франсето и на тая дата преди десетилетия мустакатият, но пак друго се е получило. Лошото е, че както винаги пак късата клечка изтеглихме...
42
12
 
8
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Може и 100 000 танка да има, важно е колко са боеспособни и екипирани за война!Ако има повече от 5-6 000 боеспособни танка ще си отрежа главата!Другите са таралясници на които се обучават и тренират малките варварчета шовинисти!Агент Заки Шоли!ЦРУ!!!