Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?

22 юни 2024 15:56, Александър Попов
456
Остава ли руската армия без танкове на фронта в Украйна?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според различни източници Русия е загубила повече от 2600 танка от началото на пълномащабната война срещу Украйна. В началото на войната руснаците разполагаха с около 3000. Остава ли армията им без танкове?

В социалните мрежи се тиражират видеа с успешни украински атаки срещу руски танкове - с дронове, мини и противотанкови ракети, пише "Дойче Веле". Според журналистически разследвания, използващи данни от източници със свободен достъп, от началото на войната срещу Украйна Русия е загубила повече от 2600 танка. Реалните загуби обаче може да са още по-големи. Това означава, че на руснаците трябва да са им останали едва няколкостотин танка, тъй като в началото на войната те разполагаха с около 3 000.

Русия разполага с по-малко танкове, отколкото в началото на войната

Русия разполага и с други танкове на склад, някои от които обаче са стари машини на 50 или 60 години. Сателитни снимки показват например хангари в Сибир, в които до преди две години е имало складирани стотици танкове, които обаче сега са извадени оттам. Всеки месец Русия е обновявала десетки от тях, за да ги използва на бойното поле. В резултат на преминаването към военновременна икономика Русия увеличи и производството на нови танкове в няколко завода.

Всички тези изчисления се основават на преценки, стъпващи върху събраната информация от отворени източници. Но те могат и да илюстрират нарастващите проблеми на Русия с доставките на военна техника на мястото на изгубената такава по бойните полета в Украйна.

Самата Русия е съобщавала, че разполага с 1500 новопроизведени или ремонтирани танка. Ако ги добавим към онези около 400, които са оцелели след 2 години война, излиза, че в момента Русия разполага с около 1900 танка, годни да участват в сражения. Това все още представлява внушителен брой, но машините са по-малко, отколкото в началото на пълномащабната агресията срещу Украйна. Някои анализатори смятат, че Русия всъщност произвежда много по-малко танкове, отколкото твърди.

Танковете са от решаващо значение за пробивите на фронта

Предполага се, че загубите на Москва превъзхождат производството. На тази основа наблюдатели допускат предпазливо, че ако Русия губи примерно по 60 танка на месец, след още две години запасите ѝ ще намалеят до критичните около 1000 танка, които няма вече да ѝ позволяват да завладява нови територии.

Ако сраженията се разраснат и Русия започне да губи танкове още по-бързо, отколкото сега - например заради по-добрата украинска противотанкова защита или недостатъчни нови доставки - руските запаси може да се изчерпят още по-рано.

Танковете може и да изглеждат старомодни като оръжейни системи, но те все още са от решаващо значение за осъществяването на пробиви на фронтовата линия. Ако Русия загуби твърде много танкове, тя може само да защитава съществуващата фронтова линия, но не може да се надява на нови териториални придобивки. Това би предизвикало патова ситуация на бойното поле след години на ожесточени сражения и множество жертви.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


456
Още по темата: войната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
това вероятно го твърди английското разузнаване,а те не лъжат,ама никак.Както за оня шматарок Скрипал,който руснаците не убили докато бил в зтвора,а решили в англия да го убиват,ама толкова проссти,че не се сетили с някоя тухла да го ударят,а решили да ползват бойни отровни вещества и ядрено оръжие.Абе ингилизите не лъжат бе,те просто никога не казват истината,пфуууууу,убитаци откачени
220
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Оказа се че и Сърбия продава боеприпаси на Украйна:)))
219
1
 
3
 
! Отговори
до АзъКан...71121368 преди 3 месеца
На домошарка 70 градосова ли си или на некакъв по-твърд материал /
218
8
 
11
 
! Отговори
СЕИРДЖИЯ преди 3 месеца
Братя кaпейки, дарете стария си Масквич на магучая, да възродим великата руская армия! С малко фантазия и работа с електрожена стават харошими танками за кaлxoзниками!
217
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
натам е тръгнала работата, като гледам как ги млатят с дронове, не е истина, но танка е вече една отживелица
216
3
 
5
 
! Отговори
До 227 преди 3 месеца
Как е в Анадола мачка ли ви Ердоган
215
3
 
5
 
! Отговори
До 224 преди 3 месеца
Ами само урко-зомбитата гледат нещо в, което България не участва
214
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ви кажа, че има авария в АЕЦ Козлодуй, която се крие.
213
0
 
1
 
! Отговори
„Бой се от бога, поч преди 3 месеца
Туй е казалостадо от вълци във *** кожи,камък основен за да положина лъжи святи, а ум човешкида скове навек в окови тежки!Соломон, тоя тиран развратен,отдавна в раят нейде запратен,със свойте притчи между светците,казал е глупост между глупците,и нея светът до днес повтаря -
212
0
 
1
 
! Отговори
До АзъКанъАзъ....... преди 3 месеца
Мойййй,вземаш ли си хапчетата редовно?????
211
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много фейкове се пуснаха в този сайт в последните 10 години.
210
1
 
2
 
! Отговори
До 215 преди 3 месеца
Ами ние си го мачкаме и никой не ни плаща правим го за кеф
209
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Моля не отклонявайте вниманието на щатните евроатлантици от Главното Събитие - Прайд Парада !
208
3
 
6
 
! Отговори
До 212 преди 3 месеца
Според краварите евролунатици щото те нямали снаряди и понеже те нямат значи и Русия няма.Великата логика или няма да се излагат
207
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това със свършека на танкове,ракети и самолети е ***-дойди,ама тая залъгалка с ядреният арсенал на Русия който виждаш ли бил остарял и неподдържан и нямало въобще да излети и още по малко да засегне самодоволните западните общества,граничи с абсолютна олигофрения!
206
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Остава без танкове,разбира се!Русите се бият с лопати(патроните свършиха)! после почнаха да хвърлят перални(ракетите свършиха)! сега танковете свършиха!-атакуват с тротинетки!Ама много лошо бият тея перални бе-по цели роти урковции заминават при бандера!Какво ли щеше да е,ако имаха ракети?! P.S.-По данни на британско разузнаване!АХАХАХАХАХАХА,не мога повече!!!
205
2
 
10
 
! Отговори
Абе преди 3 месеца
какво се занимавате с ОБМР. Плащат му - пише. Скучен. Сега пак ще предъвкваме, че ония с лопати и перални се бият срещу оръжие за неизвестно колко милиарди. Не си мислим, че някой ще си признае колко точно пари отидоха за държава която не е в ЕС и НАТО. А България кучета е яли и прайд да има.
204
3
 
5
 
! Отговори
До 82 ОБМР преди 3 месеца
Грух грух Уколандията ми грух грух това,че не мога да пиша правилно на български няма значение грух грух,дайте ми грух грух
203
1
 
2
 
! Отговори
статья31 преди 3 месеца
Абе може медиите и да са пламени, и пристрастни, но докато коментарите под статиите са все още разноцветни, значи не е толкова зле положението.
202
4
 
8
 
! Отговори
До 82-ОБМР преди 3 месеца
Ами аз тук виждам само украински прасета дето ринат и хвърлят по гърба си и понеже са и тъпии не се усещат ,че тия номера в България не вървят