Показа се лицето на бог Хермес, открит в Хераклея Синтика

Екипът на проф. Вагалински успя да премести без поражения статуята
Обновена: 12 юли 2024 16:57 | 12 юли 2024 16:05, Петър Бойчев
88
Показа се лицето на бог Хермес, открит в Хераклея Синтика
Снимка Archaeologia Bulgarica

Археолозите от екипа н проф. Людмил Вагалински успяха днес да преместят без поражения откритата уникална статуя в антични град Хераклея Синтика край Петрич.

Тя бе извадена на 3 юли в Големия канал, но досега лицевата й част беше плътно опряна в стената и лицето не се виждаше. Предположенията бяха, че е на бог Хермес и е от 2-ри век.

Сега статуята "показа" лицето си изцяло, макар и замалко - преди да я опаковат, заради пренасянето в музея на Петрич.

Много сме щастливи, че успяхме да я извадим и да запазим цяла, каза проф. Вагалински. Той каза, че статуята е с един спукан глезен и след като са я видели в лицето, вече са категорични, че не става дума за бог Хермес, а най-вероятно е героизиран владетел. На кого са чертите ще покаже следващият етап от работата по статуята, която днес ще бъде закарана в специален сандък в музея на Петрич. Статуята е на 2000 години и тежи около 1 тон. Предполага се и че статуята е по-ранна.

Днес – 12 юли, бяха открити и ажурни накити при разкриването на детски гроб в близост до мястото, където археолозите извадиха пръстена с двуглавия орел.

Предполага се, че статуята е била погребана в края на четвърти век. Вагалински смята, че е била поставена в канализацията няколко години след 380 г. сл. Хр., годината, в която император Теодосий I обявява християнството за официална религия на Римската империя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: статуялицетохермес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това не е бог а бесовски идол! Изгорете/натрошете го за да не получите осъждение от истинния Бог!
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не може ли да се махнат коментарите на негрaмотния дето спами постоянно, че тук е нямало римляни. Някой пак е прекалил с конспирациите от ю туба.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 55 - Това е нещо съвсем друго.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 45 Аз продължавам да твърдя, че много глупости и фантазии, са насадени наред с фанариотството и че римляни, не са се заселвали в миналото на Балканите изобщо и това е неоспорим факт! Да приемем, че Византия е съществувала, но това е друга култура и език, писменост, която е по-скоро европейско-азиатска!
56
0
 
3
 
! Отговори
Лека жена преди 1 месец
И не само лицето му се вижда на снимката. :) Новината, че we bag Hermes се оказа фалшива ли? Какво разочарование. Хермес менте.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 45-продълж.Точно във "Влашко", са били българи, българско население и болярите им са били български боляри, един от българките боляри(Владислав Цепеш) създава и град Букурещ, който днес е столица на Румъния, грамотата за създаването на града, също е на български език, докато към края 18 век, са асимилирани насила, защото чужденци заемат престола на новообразуваната държава Румъния и провеждат насилствена асимилация.
54
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма Римска Империя! Има Българска Империя - преименувана на Римска Империя! Първият Рим е на Балканите и преместен на местото на днешния Рим! Учете Фактическата История! Всички така наречени Римски Императори са от Балканите и Българската Панония! Богатството тогава не е било там където е днешния Рим а по Балканите. Там тогава е била една Чалгарница. Ние Българите сме слагали в дървени бъчви месо, залято с мед, за да не се разваля и сме го изпращали в днешния Рим за радост на Чалгата.
53
7
 
2
 
! Отговори
Еней преди 1 месец
Римляни не са идвали тук! Траки са ходили в Рим и са се връщали! Преторианската гвардия на Рим е набиране предимно от днешна западна България!
52
3
 
2
 
! Отговори
До 45-продълж. преди 1 месец
...възниква специфична етническа група - цинцари. Благодарение на това, че в продължение на повече от 1 500 години тези хора са сключвали бракове само помежду си, тази общност оцелява чак до 20-и век и е била назовавана "синята кръв на Балканите". При първото преброяване на населението след Освобождението, в България са регистрирани малко овече от 700 цинцари. Не ги бъркай с власите, които са потомци на пастирско племе от околностите на Милано, преселено тук пак по времето на римското нашествие.
51
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Римляни не са идвали на Балканския полуостров в миналото, няма и факти, които да доказват такова заселване на римляни някога през миналите векове! Първото появяване на италианци е по време на фанариотството, а самата Италия е образувана като държава през 18 век. Имало е контакти с България, понякога и търговия с феодалните владения на територията на днешна Италия, като например Дубровнишката грамота и други факти, доказват това, но не и заселвания на римляни!
50
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са покръстени чак през 865 г от Михаил-Борис. При това насилствено. Преди това са били езичници.
49
1
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 1 месец
Да, в миналото Рим не е бил много голям град - имал е само около 1 милион души население. Римски военни крепости у нас колкото щеш. Разделянето на Римската империя на Източна и Западна си го учил в основното училище и тукашната, Източната просъществува чак до 15-и век. Днес я наричат Византия, но това име е въведено чак през 17-и век чрез научната книжнина. И най-важното -благодарение на римското присъствие и слеването на римската върхушка с местната аристокрация възниква специфична етническа
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че сте намерили тази статуя на Хераклес! Но има едно Но! Да не стане така, че да дойде някой Грчки търговец и да я купи, щото била Грчка?
47
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредното менте. Вече никой не обръща внимание на "откритията" ви.
46
3
 
3
 
! Отговори
Не съм археолог, преди 1 месец
Но ви гарантирам, че ако прочетете внимателно коментарите, част от тях ще ви дадат представа за взаимоотношенията в научните институти на БАН. Не само при историците е така, а и в останалите институти. След като не сме специалисти, не можем да разберем дали този проф. Вагалински е толкова кадърен или са прави противниците му. Едно обаче се знае - сред днешните археолози няма професор, който да не е роднина на някой шеф от сферата на бълг.нАука от близкото минало. И са във вечна война помежду си.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ПичДокажи, че е имало Римска империя и да, никога римляни, не са и стъпвали даже на Балканския полуостров и ще бъде така, докато не докажеш с реални факти, че е идвали и усядали такива тук някога, аз не знам да е имало римляни, даже знам, че Рим не е бил голям град в миналото.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече не сте и смешни. Тръгнали сте с чужда пита помен да правите. Асъл като македонците. Кой ли не се упражнява вече върху гръцката история...
43
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е гръцки бог, не български. Българите са били езичници, яли са сурово конско месо и са се кланяли на Тангра
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ейййй, надминахте и македонците, бе.
41
2
 
9
 
! Отговори
Пич преди 1 месец
"нищо , че никога римляни не са и стъпвали на Балканския полуостров" - Уаууууу! Моля всички да спрат да правят каквото правят, имаме гений във форума!!!

Спонсорирани публикации