5 мита за храненето, развенчани от диетолог (1 част)

На какво не трябва да вярвате
21 юли 2024 19:57, Екип на Tialoto.bg
4
5 мита за храненето, развенчани от диетолог (1 част)
Снимка: iStock

Здравословното хранене се е превърнало в предизвикателство, меко казано. Причината не е само в огромния брой възможности, които срещаме в магазина за хранителни стоки, макар че цяла пътека само с нарязан хляб не помага. Това е информационното претоварване, което идва заедно с тези възможности. На лицевата страна на почти всяка опаковка на храна се твърди, че тя има впечатляващи здравословни ползи, но етикетът с хранителните стойности отзад често показва друга картина.

Влиятелните личности в социалните мрежи, които се кълнат в различни диетични съвети всяка втора седмица, не улесняват нещата. Нито пък новинарските емисии, които съобщават за някоя непозната "суперхрана", която трябва да добавим към диетата си.

В днешно време съвети за хранене идват отвсякъде и, което е още по-лошо, информацията често си противоречи.

"Компаниите, произвеждащи храни, рядко имат предвид нашите интереси", казва Маг Аяд, диетолог, специализирал в областта на контрола на теглото в Хюстън Методист. "Това често води до маркетингови послания, които ни карат да вярваме, че има определени видове храни, които трябва да консумираме, както и такива, които не трябва да консумираме."

Биопродукти, без холестерол, каквато и да е модна диета, която е най-популярна в наши дни - лесно е да се вманиачим в мисленето, че нещо е здравословно (или нездравословно), а всъщност не е. За да отсеете кое наистина е полезно за вас, Аяд развенчава пет от погрешните схващания за храненето, които чува най-често.

Заблуда № 1: Захарта е вредна за вас
 

Захарта се ползва с лоша слава, но не всички критики са оправдани.

Нека започнем с естествените захари, които се съдържат в плодовете, млечните продукти и други подобни. Да, вярно е - можете да ядете или пиете твърде много от всичко, включително плодове и мляко. Но храните, съдържащи естествени захари, имат допълнителното предимство, че съдържат такива неща като фибри, протеини, витамини, минерали и антиоксиданти. Тези хранителни вещества са полезни за нашия организъм. Приемането на достатъчно количество от тях със сигурност не е нещо лошо, особено в света на ултрапреработените храни, в който живеем.

Цялата статия четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: митове хранене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Aas преди 1 месец
Второто му умозаключение на този "експерт" е, че видиш ли, естествените биологични продукти не са по-здравословни от промишлените. И да не забравите да си приемате дневната доза от 40 грама рафинирана захар!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гняссажии, ако вашите диетолози са прави, света би ли изглеждал както е сега? Захарта не била вредна...в същото време 70% от населението на Земята страда от модерните болетси причинени точно от рафинираните въглехидрати - диабет, високо кръвно, атеросклероза, бъбречна недостатъчност, затлъстял черен дроб, алцхаймер...всички предизвикаи от прекомерното ядене на захар и рафинирани въглехидрати. Да ти *** и гнясажийскияДиетолог.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Диетата на Тиквата суджук праз и филии свинска мас :)))
1
0
 
4
 
! Отговори
ПоздравиОтКлаус Шваб преди 1 месец
най-Добри и Полезни са Нашите Храни от Лабораторията - Ефективни и БезОпасни!

Спонсорирани публикации