Виа Трансилваника в топ 100 за най-красиви места

Класацията е на списание Time
26 юли 2024 18:17, Инна Ангелова
0
Виа Трансилваника в топ 100 за най-красиви места
Снимка: Via Transilvanica, Facebook

Популярното списание Time е включило маршрута Виа Трансилваника в Румъния в списък на 100-те най-красиви туристически дестинации в света. Изборът e направен след номинации, изготвени от международната мрежа от кореспонденти и сътрудници на изданието. В номинациите са още включени туристически обиколки, хотели, круизи, ресторанти, атракции, музеи, паркове и много други.

В статията на списанието акцент има върху природата на Румъния.

“Активните пътешественици, любопитни да открият девствените гори на Румъния и нейния бавен екотуризъм, трябва да насочат поглед към новата туристическа пътека Виа Трансилваника, която пресича страната диагонално от манастира Путна в Буковина до Дробета-Турну Северин на брега на река Дунав”, отбелязва изданието, цитира БТА.

Виа Трансилваника е наричана още “обединяваща пътека” и е открита през октомври 2022 година. Тя е подходяща за пешеходен туризъм, колоездене и конна езда с дължина 1400 км е основана от румънска неправителствена организация, за да съживи повече от 400 общности и над 100 села, маргинализирани от обезлюдяването и икономическите трудности.

По правило Виа Трансилваника трябва да се извърви пеша, с велосипед или на кон, но в никакъв случай с автомобил или друго превозно средство. Над 10 000 доброволци участват в полагането на маркировка и организирането на маршрута. Той е разделен на седем ключови региона, всеки от които има уникална кухня и култура. Пресичането на един регион изисква между 6 и 15 дни ходене пеша, но ако не разполагате с толкова време, може да се качите на колело и да изминете разстоянието значително по-бързо.

Целта е да бъдат привличани посетители и ентусиасти от цял свят, така че действително да бъде вдъхнат нов живот на селските райони чрез екотуризма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари