3 екологични ползи от преминаването към електронни ваучери

Спонсорирано съдържание | 7 авг 2024 14:00, Красимир Ангелов
3 екологични ползи от преминаването към електронни ваучери

Електронните ваучери са съвременна и често предпочитана социална придобивка за служителите.

Преминаването към електронни ваучери за храна оптимизира административните процеси на работодателите,като същевременно предоставя удобство на служителите чрез използването на пластика или виртуална карта, с която те заплащат хранителните си покупки, без да има нужда да изразходват наведнъж цялата сума. Освен тези предимства, електронните ваучери предлагат и значителни екологични ползи, които са ключов фактор в опазването на околната среда. В тази статия ще разгледаме какво представляват, какви са техните възможности за покупки, а също така и какви са основните им екологични ползи.

Какво представляват електронните ваучери?

Електронните ваучери са съвременната алтернатива на широко използваните доскоро хартиени ваучери, която предлага по-голямо удобство за всички страни, които го използват - бизнеси, служители и търговски обекти. В България, хартиените ваучери биват изцяло изместени от електронните от 1 юли 2024 година. Те се предоставят на служителите под формата на физически пластики или виртуални карти, с които те могат да плащат директно на ПОС терминалите в търговските обекти..

Електронните ваучери се зареждат ежемесечно от работодателите, като сумите до 200 лв. месечно на служител са освободени от данъци и осигуровки. Те могат да се използват в широка мрежа от търговски обекти, като с тях не може да се купуват алкохол и цигари. Средствата по картата не могат да бъдат изтеглени и прехвърляни на друга сметка. Валидността на средствата по ваучера е една година.

3 екологични ползи от електронните ваучери

Електронните ваучери предоставят три важни екологични ползи, които допринасят за устойчиво развитие и опазване на околната среда.

Намаляване на въглеродния отпечатък

Преминаването към електронни ваучери значително намалява въглеродния отпечатък, свързан с производството и разпространението на хартиени ваучери. Хартиените ваучери изискват използването на голямо количество ресурс, свързан с транспорт и производство, което води до повишено количество на въглеродни емисии във въздуха. С преминаването към дигитални ваучери и карти, процесът е до голяма степен дигитализиран и така вредните емисии се намаляват. Например, пластиката, издавана от Pluxee, е изработена от 99% рециклирана пластмаса, което също допринася значително за намаляването на въглеродния отпечатък. В допълнение фирмите могат да изберат изцяло виртуални карти за своите служители, при които има нулев отпадък.

Намаляване на количеството използвана хартия

Производството на хартия изисква изсичането на дървета, както и големи количества енергия и вода. Дигиталните ваучери позволяват тези ресурси да бъдат съхранени, като по този начин се премахва нуждата от хартия за направата на ваучери. Така, повече гори биват спасени и екологичния отпечатък на бизнесите върху природата е по-малък.

Намаляване на отпадъците

Произвеждането на хартиени ваучери е предпоставка за отпадъци не само от хартия, но и от множество други консумативи, използвани за направата им. Логистиката, свързана с разпространението на хартиени ваучери също е източник на отпадъци и изисква много ресурси за транспорт и съхранение. Електронните ваучери оставят тези проблеми в миналото, защото с тях всички процеси са дигитални.

Как може и Вие да заявите оферта за електронни ваучери за храна?

Ако сте работодател и искате да заявите оферта за електронни ваучери за храна, трябва да се свържете с лицензиран оператор, който предоставя този вид услуга. С оператор като Pluxee можете да сключите бързо и лесно договор онлайн, както и да управлявате своите поръчки и зареждания чрез удобна онлайн платформа.


Спонсорирани публикации