За бурята в ДПС и чакат ли ни избори в началото на 2025 г.?

Коментар на Валерия Велева и доц. Милен Любенов
57
За бурята в ДПС и чакат ли ни избори в началото на 2025 г.?

Битката за ДПС между Ахмед Доган и Делян Пеевски не трябвало да се допуска.

"ВАС трябва да разреши спора, който е за абревиатурата ДПС. В тази битка няма добри и лоши, има само лоши. В ДПС се случи тотален разгром на тази партия, това е краят на прехода. Елиминирането на ДПС, зачеркването, каквото го знаем последните 35 г., като партия балансьор. Виждаме агония на партията и разпад на модела на политически зависимости под шапката на политиката", коментира Валерия Велева пред Bulgaria ON AIR.

Според нея електоратът на ДПС ще бъде разделен. А почетният председател е трябвало да поведе партията, а не да "избяга".

"Доган трябваше да излезе и да защити това което е създал. Хората около Доган казват, че ще се яви на изборите, за да поддържа ниво в електората си.  Доган загуби Кърджали, кметовете на Джебел, Кърджали и Черноочене са в лагера на Пеевски. Онзи ден е имало легитимно заседание на Областния съвет на ДПС, на което е изключен областният лидер - човек от лагера на Доган", посочи Велева.

Според политолога доц. Милен Любенов има вариант ДПС да не участва като политическа партия в правния смисъл.

"Остава да се регистрират двете коалиции - "Ново начало" и "Демокрация, права и свобода". Не изключвам тази хипотеза, която ще има преки последици за самото ДПС", заяви политологът.

Той допълни, че нито ДПС на Доган, нито ДПС на Пеевски имат 2/3 мнозинство и това блокира вземането на решения в партията в краткосрочен и средносрочен план.

"По-същественият въпрос е моделът на завладяна държава, който не е само Пеевски, това е проблем, в който са и двете ДПС-та, както и ГЕРБ. Моите очаквания са на следващите парламентарни избори да се появят нови политически субекти. Дори след вота да се сформира правителство, ще бъде нестабилно, ще има силно фрагментиран парламент, ще бъде във формат орел, рак и щука", убеден е доц. Любенов.

Валерия Велева изрази мнението си, че ще бъде много трудно на победителя в изборите да състави правителство.

И двамата не очакват повишаване на избирателната активност и прогнозираха поредните предсрочни избори да бъдат в началото на 2025 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: ДПС
Още от Политика
Екатерина Захариева ще е новият български еврокомисар
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
нрб преди 6 дни
Госпожица Велева информирайте се по добре. Има разлика между областен и общински съвет. Областният съвет изключи хората предали Доган и тръгнали след Шиши.
49
0
 
2
 
! Отговори
Бренда преди 6 дни
МНОГО ОБИЧАМ ШОУ ДА ГЛЕДАМ!ПРАСЧО СЕ Е ВЗЕЛ ЗА НОСОРОГ И БОЦКА ВЪВ ВСИЧКИ ПОСОКИ.
48
1
 
3
 
! Отговори
Фитока преди 6 дни
Смешно ми е!В ДПС не са се сблъсквали с индивид като Пеевски,който вместо по вековна тяхна традиция да уважава главата на семейството - сокола,той му казва дърт си,време е за новото начало,аз поемам..Хората около Доган са в шок,свикнали да се изпълнява всяко негово желание и вместо това арогантност.Не са подготвени за това.
47
0
 
1
 
! Отговори
Посолството : преди 6 дни
Да! След изборите в ПиндостанЯ,дYпедатите и политYтките ще получат следващите си инструкции,а бг ми$$ирките ще си получат заслужените грантове.
46
0
 
4
 
! Отговори
Чукча писател преди 6 дни
"Малария Велева" си умира да я канят по разни студия за да чуят некомпетентното и мненеие. Факт !
45
0
 
4
 
! Отговори
тома неверни преди 1 седмица
Тая мумия,като познавачка на Доги ли я канят???МноО експерти,затова ще сме и след макета и шиптъри..
44
1
 
8
 
! Отговори
От гората преди 1 седмица
Глиган събори дървото на което спеше сокол и соколът няма къде да спи.
43
2
 
3
 
! Отговори
гневен мъж преди 1 седмица
Както искате ме наречете,но вече не мога да понеса жени да се занимават с политика,с управление,да правят политически коментари.Вместо да раждат деца,извратените женски мозъци правят всичко друго,но не и това,закоето са се родили.Затова нашия християнски свят погива.Само в едно нещо са на ниво-в безогледното уруспийство и старомоминство.Това е последица от сриването на морала в нашия християнски свят.Затова ние намаляваме,и изчезваме.Това се нарича самоубийство на едно общество.
42
5
 
4
 
! Отговори
fighter преди 1 седмица
Евала на Пеевски.След 500г турско робство,сега Шиши им го връща с лихвите.Само той разби тая противокоституционна секта.
41
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Американското ДПС срещу руското ДПС. БорбЪтЪ е жестока.
40
1
 
7
 
! Отговори
ШОПАРО преди 1 седмица
ГРУХ,ГРУХ,ГРУХ - АЗ СЪМ ЕДИНСТВЕНИЯ,СКЪПОЦЕННОТО Е МОЕ,САМО МОЕ.
39
1
 
2
 
! Отговори
Фитока преди 1 седмица
А бе съвет ДПС Доган могат да са получили и от член на ЦИК,за да изтеглят жалбите си и да съберат подписка за ден на името на ДПС за самостоятелно участие.При Устав при който и двамата председатели да с представителна власт от него остава да има нещо в документите,което ги безпокои.Дали сега съдът ще приеме за учредена коалицията ДПС Доган след като Р.Йовчев е получил представителна власт за нея от ЗНС на 04.09 и или Електронното заявление макар с добавени документи по-късно?
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
поредният провал на пеевски и всичко заради това, което евентуално има в Бояна, защо толкова заложи на правителство на ГЕРБ, какво му е обещал Борисов?
37
0
 
2
 
! Отговори
Де.ба ПСето преди 1 седмица
Умре с 40 разбойници на АЛА бАЛА.
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доган в парламента, Пеевски отвън
35
0
 
5
 
! Отговори
Забранено е преди 1 седмица
Регистрацията на престъпници да се узаконяват и управляват България е в разрез с Конституцията на Република България и наказва с АК-47.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не мога да разбера защо дебелия чичак не си направи своя партия, а се вкопчи в тази на Доган. Щом се чувства толкова силен и могъщ защо краде чуждото.
33
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Шишко и Тиквата си регистрираха избирателите вече! 1200 на един адрес! Аферим, машалла!
32
0
 
7
 
! Отговори
Доган умря! Да живее преди 1 седмица
СфФфинян! НапИкания алкохолик не става и за изтривалка пред портите на сарая! Но няколко резенета се напъват да го събудят от делириума понеже се боят до смърт от гилигана.!.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мадам, припкай с баницата при Пеевски, а след два месеца при Доган, след три месеца при друг