Двама наши цигулири получават "Страдивариус" и "Гуарниери"

Светлин Русев и Лия Петрова получиха уникатите на "Аполония"
3 сеп 2024 13:40, Петър Бойчев
12
Двама наши цигулири получават  "Страдивариус" и "Гуарниери"
Снимка БГНЕС

Министърът на културата Найден Тодоров и големият български цигулар Минчо Минчев обявиха на концерт в Созопол, в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония", имената на новите притежатели на майсторските цигулки "Страдивариус"  и "Гуарниери". Това са артистите с блестяща международна кариера Светлин Русев и Лия Петрова.

Двата инструмента са закупени от българската държава преди близо 50 години и на тях доскоро свириха именитите цигулари Минчо Минчев и Стойка Миланова. След като в началото на тази година двамата изпълнители върнаха в Министерството на културата двата ценни инструмента, комисия, председателствана от професор Минчев определи на кого да бъдат поверени те за срок от 5 години. "Имената са безспорни", каза той през созополската публика.

Светлин Русев, който ще получи цигулката "Страдивариус" от 1716 г., и Лия Петрова, на която ще бъде дадена "Гуарниери дел Джезу" от 1733 г., бяха част от новосформирания Фестивален оркестър "Аполония". Той събира в ансамбъл 13 концертмайстори, български музиканти, които работят у нас и по света в престижни оркестри. Дебютният концерт на уникалната формация беше на 2 септември в Амфитеатъра на Созопол и премина при много голям успех. Оркестърът свири без диригент и се води от концертмайстора.

В тази първа изява на концертмайсторското място като „пръв сред равни“ застанаха последователно Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската държавна опера и Виенската филхармония и Светлин Русев, дългогодишен концертмайстор на Филхармонията на Френското радио, на Оркестъра на Романска Швейцария и на Филхармонията в Сеул в Южна Корея.

Найден Тодоров награди артистичния директор на фестивала "Аполония" Маргарита Димитрова с най-високото отличие на Министерството на културата - огърлие „Златен век“ по повод 40-годишнината от първото издание на Празниците на изкуствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Водещи мобилна
Северна Корея наказа олимцийците си, които се снимаха със съперниците от Юга
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Думата цигулири идва от думата цигулирам. По соц време имаше филм за някакви хлапета и там се използваше. Не си спомням името на филма.
11
2
 
8
 
! Отговори
Буревестник преди 1 седмица
Говори се че сумата,кояато е заплатила НРБ и лошият соц надвишавала 40 милиона долара..Бойко, Пеевски,Кирчо и Асенчо сега да купят на новите таланти....хахахахахаха
10
2
 
11
 
! Отговори
Поетът преди 1 седмица
Преди 40 години Людмила Живкова и министър Георги Йорданов отиват в Сащ и на търг откупуват за МИЛИОНИ ДОЛАРИ тези две уникални цигулки и едно виолончело!В ръцете на Минчо Минчев,Стойка Миланова и Венцислав Николов тези уникални струнни инструменти разнасят славата на България и българската музикална школа!Хайде сега някой политик и министър да направят същото!!!!!
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Закупени преди 50 години? От лошия социализъм? ...........
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това добре. Сега министерството да намери начин да организира възможно най-качествени записи с изпълнения както на двамата, споменати тук, така и на други. Защото общото музикално ниво силно спада поради масовото оглушаване на населението вследстве на безобразните агресивни звуци, които ни се натрапват отвсякъде. Дигитлаизацията на звука значи орязване, отстраняване на много голяма част от обертоновете, т.е. именно на спецификата на тона...
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Можеше да пуснете снимка и на Лия Петрова.
6
0
 
6
 
! Отговори
Какво означава преди 1 седмица
думата ЦИГУЛИРИ бре неграмотни имитации на писачи ?
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЦигулИри!?
4
0
 
9
 
! Отговори
@@@ преди 1 седмица
Браво и на държавата и на изпълнителите.
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Една цигулка струва 10 милион долъра в наши дни браво, че има възможност всеки, който има талант да ги ползва.
2
0
 
14
 
! Отговори
Позитивен преди 1 седмица
Браво и успех!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
цигулири?