Швеция вече не е "рай за имигрантите", дава им до 30 000 евро да напуснат страната

В Дания и Нидерландия също с рестриктивни политики
15 сеп 2024 07:43, Александър Попов
153
Швеция вече не е "рай за имигрантите", дава им до 30 000 евро да напуснат страната
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Швеция имаше славата на "рай за имигрантите", но настроенията сериозно се промениха. Сегашното правителството ще дава до 30 000 евро на мигрант, който доброволно напусне страната. И другаде в Европа има подобни планове.

Шведското правителство увеличава значително парите за доброволно връщане на мигранти в страните им по произход. От 2026 г. те ще получават премия до 30 000 евро, ако са готови доброволно да напуснат страната. Мярката беше обявена тази седмица от консервативното правителство на страната, което иска да намали броя на мигрантите, които влизат в страната, но и да увеличи броя на онези, които я напускат.

Сериозно увеличение на сумите

От 2026 година всеки мигрант, който доброволно реши да напусне Швеция, ще получава по 350 000 шведски крони (около 30 000 евро) от държавата. Досега тези премии бяха значително по-ниски: до 10 хиляди крони (880 евро) и 5 000 крони (440 евро) за дете, а максималната сума, която семейство можеше да получи, беше 40 хиляди крони (около 3 500 евро).

Говорителят по миграционната политика на крайнодясната партия „Шведски демократи“, която настоява за по-твърди мерки срещу бежанците, аргументира мярката по следния начин: „Ние гледаме на тази мярка като на последно средство в интеграционната политика. Ако нищо друго не работи, а тези хора не могат да си намерят работа и не се интегрират, тогава трябва да им направим предложение да се върнат у дома.“

По стъпките на Дания

Пред АРД шведската политоложка Андреа Шпехар от Университета в Гьотеборг казва по този повод: „Правителството и партията "Шведски демократи" се опитват да създадат една изключително рестриктивна система за интеграция и миграция и така тръгват по пътя на Дания“.

В Дания също се изплащат високи премии на мигрантите за доброволно напускане на страната, но ефектът от това е минимален: броят на завърналите се в родните си страни се е увеличил с едва 100-200 души годишно, посочва германското издание, цитирано от "Дойче Веле". В тази връзка то цитира шведския икономист и автор на доклад за очаквания ефект от увеличаването на премията Йоаким Руист, според когото тези пари едва ли ще насърчат значително повече хора да напуснат страната.

„Някакъв ефект ще има, но той няма да е достатъчно голям, за да го определим като значителен“, цитира думите му АРД.

Швеция вече не е "рай за имигрантите"

Руист очаква не повече от 700 души годишно да се възползват от новата премия в Швеция. Според него обаче тези пари могат да изпратят и лошо послание към останалите имигранти в Швеция: „Вие сте толкова нежелани, че ние сме готови да плащаме, за да се отървем от вас. А това със сигурност ще намали мотивацията им за интеграция", подчертава той.

В пика на бежанската криза през 2015 г. Швеция прие повече мигранти на глава от населението, отколкото която и да е друга държава в Европа. Сега посланието е следното: Швеция вече не е имиграционният рай, който беше преди. Бежанците вече не са добре дошли тук, коментира АРД.

Нидерландия също затяга миграционното законодателство

Нидерландия е избрала друг път, за да ограничи броя на търсещите убежище. Нещо повече, министърката по въпросите на миграцията Мариолейн Фабер обяви „извънредно положение“, за да ограничи броя на кандидатите за убежище, които влизат в страната. По този повод ДПА написа, че мярката цели да направи Нидерландия "възможно най-непривлекателна" за мигрантите.

Страната иска да въведе по-строг граничен контрол, да ограничи събирането на семейства, да ускори депортирането на търсещи убежище, които са извършили престъпления, както и да ограничи възможностите за обжалване на съдебни решения. Правителството възнамерява да поиска от Европейската комисия разрешение да се отклони от европейската политика в областта на убежището и миграцията.

Затягането на антиимиграционното законодателството е един от приоритетите на новото дясно правителство в Хага, в което за първи път участва дяснорадикалната Партия на свободата на десния популист Герт Вилдерс, припомня АРД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още по темата: швециямигранти
Още от Русия
Династията на Путин: Как вътрешният му кръг живее в пълно затъмнение?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Какви са тея снимки?! Във швеция няма такива влакове? Това да не е Германия, че да кара евреи към Аушвитцово?!
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Смях. Къде спахте дасега бе, папагали
96
0
 
4
 
! Отговори
Сто преди 2 дни
Шведите от село вече тичат
95
0
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 2 дни
Лесно е да се харчат пари ако ТИ не си ги изкарал със собствения си труд. Какво ги бърка тия шведски политици? Могат и по ТРИСТА хиляди евро да раздават. Или по ТРИ милиона... Колко му е ? Първо ги поканиха, което също не им е коствало никакво усилие. Сега и ги правят богати, което също не ги притеснява. НАРОДА ПЛАЩА.....
94
0
 
12
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 2 дни
Очаквам рязко повишение на интереса към миграция в Швеция. Тридесет хиляди са си Тридесет хиляди...
93
0
 
5
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 дни
Упражняваха се на *** - направиха ги оше по-нагли и богати и сега - мигранти ала бала!!! Дръжте си ги при вас новите шведи!
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Браво!
91
0
 
5
 
! Отговори
Бивш служител преди 2 дни
До европейски християниУбийците са чужди агенти или луди. Това , че имат примерно сирийски паспорт не значи, че са сирийци етнически. Политически са нещата.
90
0
 
13
 
! Отговори
Дурекс преди 2 дни
Такъв разграден двор не е било и по римско време. Плъзнаха сстари болести в София вече има холера за пръв път от 103 години насам. Дали знаят вече как да я лекуват и дали има медикаменти не се знае. Сифилиса също се върна в Бг. 10% от пробите са положителни в градовете където има работници от далечна азия. Ходят при едни и същи труженички на древната професия и пламват епидемии.
89
0
 
14
 
! Отговори
ДАНС преди 2 дни
Нашия "бизнес" пък иска да вкарва стотици хиляди индийци. Даже си плащат индийците за легалния канал към ЕС . Не че им трябват ра отници просто индийците плащат по 20 хиляди $ за канала на трафик. Иначе каква е далаверата да лети индийец до Слънчака да бачка за 1000лв. 4 месеца като само полета му е 2000$....
88
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Отиваш на екскурзия до Швеция и си тръгваш с 30х. Доста примамливо предложение.
87
1
 
10
 
! Отговори
хехехе преди 2 дни
После Тръмп бил лош? и на кфо отгоре?
86
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А ние българите колко ще платим наЦиганите да напуснат България?
85
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Сега като напусне с жената и 5-6 чавета и прибира 200к и а е 2 месеца на почивка по островите и а е обратно у Швеция за още, а хахахаха.
84
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Много умно няма що.. Че нали така ще ги стимулират още повече да ходят в Швеция. Зарадите парите. Ще отиде. Ще се мотае известно време. После си прибира 30 к евро и заминава другаде. А като свършат - айде обратно в Швеция за нови 30 к. Придвидливо ще си изгуби паспорта и ходи доказвай, че не се казва Хасан, а Мехмед. Нещо в ЕС почнаха масово да оглупяват. А обикновените шведи ще бачкат, за да плащат заради поредната дивотия на собственото им правителство.
83
3
 
18
 
! Отговори
европейски християни преди 3 дни
Никакви пари.Ние трябва да постъпваме с тях така,както те постъпват с нас,и с нашите жени,деца и родители.Ти ни убиват,и ние ще ги убиваме.Те убиват невинни наши,и ние ще убиваме техни невинни.Докато из-ро-д-ите на проумеят,че с тях ще отнасят както са си заслужили.Другага у няшя г-л-у-пост и наивност.Израел показва нагледно, как светът тябва да се отнася с тях.
82
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Отваряйте концлагерите, действа безотказно. Питайте евреите.
81
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Арабските страни вече са по-развити от Европа, мигрантите са предимно роми от балканските страни.
80
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
А тези които са отишли да работят в Швеция и не са шведи а от европейския съюз, та как ще ги насърчат да работят още, някви облекчения нещо, или нали бачкат на минимал кво на интересуват.
79
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 дни
Откъде-накъде ще им дава пари на тези навлеци! На самолета и обратно в Тарамбукистан! И това струва пари! да си знаят и повече да не идват!