Българин виновен за опит за внос на кокаин за 200 млн. паунда на Острова

Той е действал в престъпна група заедно с четирима албанци
14 окт 2024 08:53, Елка Василева
16
Българин виновен за опит за внос на кокаин за 200 млн. паунда на Острова
Снимка: архив, БГНЕС

Престъпна група, съставена от един българин и четирима албанци, беше призната за виновна от британски съд за опит да внесе кокаин от Латинска Америка на стойност около 200 млн. паунда в Обединеното кралство, съобщи Би Би Си.

Смята се, че доставката е една от най-значителните, откривани във Великобритания.

Българският гражданин Петко Жутев и албанците Гергий Дико и Бруно Куци се признаха за виновни за участие в трафика, а още двама албанци, Ерик Муци и Олси Ебея, бяха признати за виновни от съда в Лондон. Присъдите се очакват на 11 ноември.

За операцията трафикантите използвали фирма за внос на плодове от чужбина, която била утвърдена на пазара, но през декември 2020 г. сменила собствеността си, а за неин директор бил назначен Жутев. Според полицията това е пример за това как престъпни елементи овладяват легитимни компании за импорт и експорт, които е по-малко вероятно да предизвикат подозрения.

През февруари 2021 г. Жутев се подписал за очаквана пратка банани от Колумбия в склада на компанията в Северен Лондон. Междувременно 41 палети с банани пристигнали в пристанището Портсмут с товарен кораб и с камиони били транспортирани до британската столица.

Членовете на престъпната група обаче не знаели, че действителното съдържание на пратката вече е известно на правоохранителните служби, които разполагали с разузнавателна информация.

В контейнерите с банани имало над 2330 блокчета кокаин, всяко от които с тегло около 1 кг и на стойност от 30 хиляди паунда. Още при пристигането на пратката полицията заменила кокаина с истински банани, а в някои от сандъците били поставени подслушвателни устройства. Двама полицаи под прикритие, които се представяли за шофьори на камиони, доставили товара от Портсмут до склада в Лондон. Там те били посрещнати от Жутев, Дико и Куци. След като Жутев се подписал за получаването на стоката, полицаи от специалните части нахлули в склада и задържали заподозрените. При ареста в склада бил открит и зареден револвер.

В доклад на ООН от миналата година се казва, че глобалното производство на кокаин е достигнало рекордни равнища, а албаноезични групи осъществяват разпространение на наркотика в много части на Европа, особено в Обединеното кралство и Нидерландия.
(БТА)

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Свободно време.
Христофор Колумб е бил сефарадски евреин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 минути
Брендо ко ще каже по въпроса :))
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
БАЦЕ ИЗГОРЕ ОКОНЧАТЕЛНО
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 46 минути
За Володя Зеленоноздрения ли че отиде това съга ?
10
0
 
2
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 47 минути
Става ясно, защо българските политици така истерично подкрепят Албания за член на ЕС. РСМ е отказала да участва в наркоканали и това доведе до конфликт с определени български политици известни като мутри.
9
0
 
2
 
! Отговори
ЗА 1 преди 49 минути
До Анонимен..ТОВА НЕ ТИ Е БЪЛГАРСКИЯ СЪД ***.
8
1
 
3
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 49 минути
След като имат пари да купят известна компания за внос на плодове и зеленчуци значи не им е за първи път захлебили са .
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 51 минути
ПАК НЯКОЙ ГЕРБОВЕЦ НА БОЙКО
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"а албаноезични групи осъществяват разпространение на наркотика в много части на Европа, особено в Обединеното кралство и Нидерландия." И българоговорящите и българо говорящитеее хахахахах
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Балгарин юнак ще да е.
4
1
 
0
 
! Отговори
СалмонЕЛКАта, баце преди 1 час
И за глобалното затопляне е виновен българин!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Жутев да не би да е от безправните българомакедонци, та се е заиграл с толкова албанци? 2330 х 30 000 са "само" 70 милиона. 200 милиона може би на малки дози. Извадили са повечето "стока" поради риска да доставят и да се загуби я там я по пътя. На входните точки имат складове за отговорно пазене. За тези пари и танк може да ги чака на другия край
2
1
 
1
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 часа
Куци -Муци и Жоро-Боро!
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Да ви имам доказателствата! Полицията подменила кокаина с истински банани и арестували "заподозрените". Това минава ли в съда? Щото всяка престъпна група ченгета може да твърди, че във вашата пратка е имало кокаин, е сега вече няма, щото сложили истински банани. Намерили зареден револвер, все пак. Четете ли какво пишете, или само ни проверяте дали внимаваме?