МВР за ало-измамите: Заговорят ли за пари, затворете телефона

Те най-често се извършват от територията на друга държава
14 окт 2024 10:54, Стела Стоянова
8
МВР за ало-измамите: Заговорят ли за пари, затворете телефона
Снимка iStock

Телефонните измами никога не са спирали, просто бяха по-малко в предишните години, заяви пред БНТ Златка Падинкова, началник сектор "Измами" в ГДНП.

"Причините за това са редицата акции с румънските колеги, при които бяха задържани основни фигури, извършители, на телефонни измами, но те в момента вече са извън затвора и съответно възобновяват своята дейност и по този начин се опитват да наваксат изгубените "средства", докато са били зад решетките. Това са престъпления, при които без никаква инвестиция се генерират много печалби", обясни Падинкова.

Тя посочи, че телефонните измами в България през последните години се извършват от територията на друга държава. Схемата се реализира чрез предплатени симкарти на случаен принцип. Златка Падинкова уточни, че всичко при телефонните измами е на случаен принцип.

"В масовия случай жертвата сама споделя цялата информация, която е необходима на телефонния измамник, за да реализира успешно престъпните си намерения", допълни тя.

По думите ѝ при телефонните измами основните жертви са възрастни хора, а децата са инцидентни случаи.

"Основният белег за всеки е в момента, в който започнат да говорят за пари. Тогава просто затворете телефона. Това е най-сигурният начин да спрете телефонната измама", каза още Падинкова.

Тя уточни, че телефонните измамници са много адаптивни и много бързо се адаптират за това какъв тип е жертвата, лесна ли е за манипулиране и адаптират сценария съобразно това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: МВРтелефонни измами
Още от Общество
Кримка удари полицай, опитал да предотврати сбиване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Ноухау преди 4 минути
До Анонимен 2 - Вече веднъж споделих личния си опит. Когато прилагат метода плач по телефона и питат "Позна ли ме?", аз отговарям "Познах те. За какво плачеш, за х*й, за бой или за пандиз?" После затварям телефона.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Не винаги е на случаен принцип.
5
0
 
2
 
! Отговори
Т преди 37 минути
Тия измамници играят заедно с операторите. На мен как от години насам не са ми звъняли отникъде - нито за промоции, нито за измами. Просто преди години на няколко пъти ме случиха насред зверски псувни по кръстовищата, а после видях, че съм метнал телефона отворен на седалката и отсреща са чували всичко. Явно слагат някъде в базите си данни отметка, че по-добре на този да не се звъни.
4
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 1 час
Защото триете за това ще има и телефонни измамници.
3
0
 
6
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ... преди 2 часа
Е как така всичко при телефонните измами е на случаен принцип, а основните жертви са възрастни хора?
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Аз ги псувам на майка кат каруцар.
1
2
 
13
 
! Отговори
Марин преди 2 часа
А срещу корумпираните полицаи как да подхождаме ?