Чиновниците с най-ниски заплати на протест след изборите

Те искат 30 на сто увеличение
14 окт 2024 11:02, Стела Стоянова
25
Чиновниците с най-ниски заплати на протест след изборите
Снимка БГНЕС, архив

Заетите в Изпълнителната агенция по околна среда, регионалните инспекции по околната среда и водите и в басейновите дирекции са с едни от най-ниските трудови възнаграждения в държавната администрация. Те заявиха протестна готовност за седмицата след изборите. В ход е подписка с настояване за по-високи заплати.

Вече повече от 5 години работещите в тези структури не са получавали никакво увеличение. Средната работна заплата е 1550 лева, обясни пред БНР Валентина Васильонова от Федерацията на независимите синдикати в земеделието (ФНСЗ) към КНСБ.

Отклонението от средната работна заплата за такъв тип администрация - с разрешителни и контролни функции, е с 30% по-надолу, подчерта тя и уточни, че през тази година те са получили средства по постановление за изравняване на неравенствата в държавната администрация, което обаче не е било ефективно.

"Те искат 30% увеличение на работните заплати в рамките на 2024-та и 2025-а поне 15%."

Това са хора, работещи на терен, които са непрекъснато на разположение, които дават разрешителни и следят дали бизнес операторите спазват изискванията и които отговарят за търгуването с въглеродни емисии, коментира Валентина Васильонова.

"Това не е първата подписка, с която колегите искат адекватно заплащане. Това е третата, но е първата, която ние като синдикат сме поели. Адресатите не са само министерства, но също депутати, парламентарни комисии. Няма да оставим нещата така!"

Дефицитите в държавната администрация нямат само парично изражение. Държавата като работодател не е на мястото си, заяви Васильонова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от Общество
Кримка удари полицай, опитал да предотврати сбиване
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
До Доколкото успях -А колко от тези обекти си плащат за изфабрикуваното заключение, че не замърсява? Тия са малко като сервитьорите, не високи заплати, щот получават и бакшиши.
23
2
 
0
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 13 минути
Отслабване на държавната администрация, означава Слаба държава.В държавната администрация по лесно може да те уволнят отколкото при частника. Трудно вече се намират експерти за държавна работа на хиляда и четиристотин лева.Всички упреквате държавния служител защото сте го превърнали като клише, но отидете в кухнята на чиновническата работа и ще разберете как се работи за благото на обществото.
22
0
 
2
 
! Отговори
Доколкото успях преди 18 минути
да разбера, някои от служителите в тази сфера са със заплата около 1000 лева. Задачата им е да се разходят до този или онзи обект и да установят дали там не се осъществява замърсяване на околната среда. Въпросът е, дали и след увеличаването на заплатите им няма да продължат да приемат "аргументи", поставени в плик и подадени им дискретно. И въз основа на тези "аргументи" да изфабрикуват заключение, че въпросният обект не замърсява околната среда? Не казвам, че всичките им служители са такива.
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Спрямо кого?
20
0
 
4
 
! Отговори
СИОН преди 42 минути
50% наляване на чиновниците, а останалите им се вдига заплатата, като се обвърза с постигнати резултати.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Чиновник - То, щото сега, като отидеш за някакво удостоверение, насреща ти един усмихнат, любезен и експедитивен чивновник, който за пет минути ти е дал удостоверението и нито те гледа, все едно си му изпил кафето, нито се мотка, нито си мърмори нещо нечленоразделно под носа и накрая ти каже друг ден да отидеш. Да ти е драго да му дадеш по-голяма заплата!
18
4
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 1 час
До АнонименИ на теб, като ти потрябва удостоверение за наследници или друг документ ходи гони кмета да ти го издаде! Ако има кмет, че по селата вече няма мераклии и за кметове!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Голдие 15 Ако няма народ, няма работещи, държавният чиновник "увяхва" като п...но мушкато. Вие, драги, сте ненужни в по- голямата си част. Недей забравя, че работещите ви подаряват заплатите.
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако някой чиновник не е доволен от заплатата си, може да си потърси по- добра работа в частния сектор.
15
8
 
3
 
! Отговори
Голдие преди 1 час
Така наречените от простолюдието чиновници са работещи експерти в министерства и ведомства. Заплатите им са смешно ниски. Не със 30 , а със 130 процента трябва да се увеличат. Не може една *** неграмотна чистачка ромка да взема колкото експерт в МОН , например. Между другото ако няма чиновници, няма и държава и всичките лаещи против чиновниците отивате на ***.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Гошо 13 Държавната администрация и публичният сектор са близо 1 млн. на щат. Преди около година имаше инфо(другаде), че щатът им е около 880 000. Към днешна дата вероятно са повече. За тях се отпускат пари, колкото за здравеопазване и просвета взети заедно.
13
2
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 1 час
7 млн. население, 440 000 държавни служители.Обаче 1% от държавниците ни, имат доходи по-големи от останалите 99% взети заедно.
12
4
 
15
 
! Отговори
ЗА ТИЯ ТЪРТЕИ преди 1 час
НАМАЛЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ. ПРАВЯТ ЛИ НЕЩО
11
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
А НИЕ, които ВИ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТИТЕ, искаме 50 % СЪКРАЩЕНИЯ на АДМИНИСТРАЦИЯ!!!И ДА ЗАПОМНИТЕ, ЧЕ НИЕ СМЕ ВАШИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ И НИ ДЪЛЖИТЕ УВАЖЕНИЕ И НОРМАЛНО ОТНОШЕНИЕ!!!!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Защо след? Чии ще чакат?
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
администрация и полиция са най-много в Бг на глава от населението, но нито престъпленията са по-малки, нито хората могат в рамките на година примерно да започнат строителен обект, а се чака за всяка хартия месеци
8
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
точно па чиновниците, толкова раздута администрация, а обикновения гражданин чака едно разрешително по няколко месеца... използват бг пощи, за да пращат документи, съответно писмото никога не идва, а отиваш на място да си го вземеш....
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Който не му харесва,в чужбина има мнооооого работа,ама се иска ду.е,а не цял ден кафета,Facebook и сърдити физиономии.
6
8
 
4
 
! Отговори
столичан преди 2 часа
Стачка и протести трябват. Не може при тази инфлация последните години заплатите да са замразени, а работата да се увеличава. Постоянно нови и нови евроизисквания, евродирективи, и т.н. , това увеличава и усложнява работата. Екологията е нещо коеот се следи, а не като храните, къде се правят всякакви бъркочи и се продават като салами и сирена.
5
8
 
20
 
! Отговори
Sante_dog преди 2 часа
Естественото решение на проблема е да напуснат и да си намерят високоплатена работа. Когато ръководството на тези структури види проблем, предлага по-добри условия. И аз искам по-висока заплата, ама като изляза на протест и шефа ми подава уведомлението... Изведнъж всички работещи плащаме един куп заплати на нищоправеши чиновници дето само казват - "ами така е господине. Системата не ни позволява" и това е...