България избира днес: Петият президент

Партийните централи преразпределят подкрепа, но избирателят решава
13 ное 2016 07:00,
259
България избира днес: Петият президент
Снимка: Reuters

Кой ще бъде петият президент на България? Това решаваме днес в балотаж на изборите за държавен глава.

За влизане на "Дондуков" 2 се състезават кандидатът на БСП Румен Радев и претендентката на ГЕРБ Цецка Цачева. От другата страна на изборната барикада са 1,6 милиона българи, които ще решат надпреварата с гласа си.

Дните между първия и втория тур на изборите минаха в прехвърляне на гласове от различни партийни централи към двамата, които стигнаха финала. Сухите цифри сочат, че разликата между Радев и Цачева в гласове е 130 000 гласа.

Кой от двамата на какви гласове може да разчита за успеха?

Още в нощта на изборите Румен Радев обяви, че няма да иска подкрепа на никоя партия за втория тур на вота, защото диалогът му е с българските граждани. И наистина, нито една партийна централа не призова публично избирателите си да гласуват за кандидата на БСП.

И все пак подкрепа за Радев и Йотова може да се очаква от силен играч като ДПС. От движението още в нощта на вота казаха, че е нужна промяна в президентството. По данни на ЦИК гласовете, дадени за подкрепения от движението кандидат, на първи тур са били 253 722.

АБВ, лява партия, потенциален партньор на БСП, макар и в доста обтегнати отношения, също не дава явна подкрепа за никой и призова привържениците си да гласуват по съвест. Гласовете, които те могат да преразпределят, са 125 489.

И другите двама големи играчи, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки, не призоваха избирателите си да гласуват за който и да е от двамата състезатели. Гласовете, които обединените патриоти могат да пренасочат, са цели 572 673. А тези на Марешки – 427 685.

От това кого предпочетат избирателите на Каракачанов и Марешки всъщност зависи резултатът от изборите. Защото дори и само част от привържениците им могат да решат битката за държавен глава.

През изминалата седмица Цецка Цачева получи шумна, но половинчата подкрепа от Реформаторския блок. Сините призоваха гласоподавателите си да дадат вот за кандидата на ГЕРБ. А те са 224 639 на първи тур. Самият кандидат на реформаторите Трайчо Трайков обаче не се включи в подкрепата.

Публичната си подкрепа за Цачева даде и ДОСТ на Лютви Местан. Това се случи и преди първия тур, но въпреки засиления вот от Турция за кандидата на ГЕРБ, тя така и не успя да се класира първа за балотажа.

Дали призивът на партийните централи означава, че поддръжниците им ще се съобразят с него, предстои да стане ясно скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А бе къде е СТРАНДЖАТА?!
18
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма работа ! Все едно ще стане по добре ГЛУПОСТИ
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма пликове този път и при пускането в урната някои бюлетини се разтварят. На поне две разтворени видях къде са сложени хиксчетата, докато пусках моята. Няма значение, де... Като се позапълни урната няма да се отварят.
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле страшна нумерология,страшна.В менделеевата(периодичната таблица).Пети е Бор(металоид)13-Алуминий.17-хлор:-)))))))Кое как се свързва:-))))Откачи ли ,народе??????
15
1
 
34
 
! Отговори
Хм... преди 7 години
Аз пък очаквам с нетърпение бисерите дето ще ръси Боко, когато подава оставка.
14
1
 
27
 
! Отговори
малкият скромен Иван преди 7 години
Трябва да се заварди правителствения терминал на летището да не се изнижат главатарите на хунтата начело с вожда си. Призовавам полотите на правителствения авиоотряд да откажат да изпълняват заповеди идващи от хунтата.
13
4
 
5
 
! Отговори
Предиктора преди 7 години
Аз па си гласувам както искам,някакви форумни папалюги с обратни наклонности във форума ще ми дават акъл.
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МРАВКАне е сигурно дали и равновесие не може да пази "народа"; повече се вижда да криволичи ту надясно, ту наляво, като пиян.
11
1
 
35
 
! Отговори
Мълния преди 7 години
Утре първото нещо което трябва да се направи след оставката на Борисов е да се провери държавния резерв-най-вероятно е окраден от мутрите и изнесен.Или в него има два лева и 50 ст.
10
6
 
0
 
! Отговори
"народът" преди 7 години
хванах златна рибка в синьото мореказа ми да искам три пъти подредпърво си поисках дървена главарибката ми каза умно я избра!народът, шом разбра за моята глава, казати ще бъдеш, ти бъди държавната глава.
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След изборите очаквам Тиквата много да се накара на Народа, да си изпусне нервите и да си признае какво е мнението му за нас!Много иска да ни тегли еднс ама заради отговорния пост не може!Злобата е изписана на лицето му, подлост, его, двуличие и лъжа!
8
0
 
13
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
И ти пишеш пост под номер 13 :)
7
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес вечерта ще има за десерт печена тиква!
6
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако спечели Радев, физиономията на Боко след изборите - безценно !!!
5
2
 
46
 
! Отговори
ВЯТЪРЪТ НА ПРОМЯНАТА преди 7 години
Хайде на генералската пържола, народе !Гласувай обезателнои следи внимателно ..Ще има ли оставка след обяда,или Тиквата отново ще избяга ? ... :)
4
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гласувайте за промяна, гласувайте за Новото време, да изчистим ***!
3
2
 
47
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Тиквата сам рече сгреших с избора си правете си сметка колко е читава стрина.
2
1
 
49
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 7 години
Дойде време разделно!!!!!Затвор за антибългарската с.***!!!Стига геноцид срещу народа!!!!Да започнем наново и ако следващите не вкарат предходните в затвора....всички на площада и до 9то коляно!!!!!Всичко в България е изгнило ,трябва да се гради наново !!!
1
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще има ли пак класации с любими песни,книги,филми,ястия:-))))За изборът на петия елемент?