България избира днес: Петият президент

Партийните централи преразпределят подкрепа, но избирателят решава
13 ное 2016 07:00,
259
България избира днес: Петият президент
Снимка: Reuters

Кой ще бъде петият президент на България? Това решаваме днес в балотаж на изборите за държавен глава.

За влизане на "Дондуков" 2 се състезават кандидатът на БСП Румен Радев и претендентката на ГЕРБ Цецка Цачева. От другата страна на изборната барикада са 1,6 милиона българи, които ще решат надпреварата с гласа си.

Дните между първия и втория тур на изборите минаха в прехвърляне на гласове от различни партийни централи към двамата, които стигнаха финала. Сухите цифри сочат, че разликата между Радев и Цачева в гласове е 130 000 гласа.

Кой от двамата на какви гласове може да разчита за успеха?

Още в нощта на изборите Румен Радев обяви, че няма да иска подкрепа на никоя партия за втория тур на вота, защото диалогът му е с българските граждани. И наистина, нито една партийна централа не призова публично избирателите си да гласуват за кандидата на БСП.

И все пак подкрепа за Радев и Йотова може да се очаква от силен играч като ДПС. От движението още в нощта на вота казаха, че е нужна промяна в президентството. По данни на ЦИК гласовете, дадени за подкрепения от движението кандидат, на първи тур са били 253 722.

АБВ, лява партия, потенциален партньор на БСП, макар и в доста обтегнати отношения, също не дава явна подкрепа за никой и призова привържениците си да гласуват по съвест. Гласовете, които те могат да преразпределят, са 125 489.

И другите двама големи играчи, Красимир Каракачанов и Веселин Марешки, не призоваха избирателите си да гласуват за който и да е от двамата състезатели. Гласовете, които обединените патриоти могат да пренасочат, са цели 572 673. А тези на Марешки – 427 685.

От това кого предпочетат избирателите на Каракачанов и Марешки всъщност зависи резултатът от изборите. Защото дори и само част от привържениците им могат да решат битката за държавен глава.

През изминалата седмица Цецка Цачева получи шумна, но половинчата подкрепа от Реформаторския блок. Сините призоваха гласоподавателите си да дадат вот за кандидата на ГЕРБ. А те са 224 639 на първи тур. Самият кандидат на реформаторите Трайчо Трайков обаче не се включи в подкрепата.

Публичната си подкрепа за Цачева даде и ДОСТ на Лютви Местан. Това се случи и преди първия тур, но въпреки засиления вот от Турция за кандидата на ГЕРБ, тя така и не успя да се класира първа за балотажа.

Дали призивът на партийните централи означава, че поддръжниците им ще се съобразят с него, предстои да стане ясно скоро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оперативката е свършила, троловете на Тиквата налазиха форума!***, съжалявам ама аз гласувах и не можете да ме вербувате:))
38
8
 
3
 
! Отговори
НПН преди 7 години
Очаква се да духа силен вятър, в голяма част от страната има код "оранжево". Струва ли си да рискувате здравето си за някакви избори. Политиците 27г ви лъгаха и ще продължават. Повярвайте в себе си, там е разковничето. Промяната не идва от вън.
37
1
 
30
 
! Отговори
ОСТАВКА !!! преди 7 години
Бизнеса призовавал Боко да не подава оставка!!!Ами как няма да призовават, като Правителството ги насърчава да не дават високи доходи и те са добре като пускат трошички на Народа а те забогатяват бясно!
36
25
 
1
 
! Отговори
Български син преди 7 години
Статията трябваше да се казва: "Народът масово избира майка на нацията"
35
0
 
26
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
до 44Прав си ! Наистина главният фалшификатор на Републиката - Цв.Цв. държи нещата в свои ръце.Но ! ... Само при ниска избирателна активност и малка разлика между първия ивтория.Когато излезем всички и гласуваме за ПРОМЯНАТА, тогава дори Цецо не може да подмени вота.Видяхте и на изборите в САЩ какво стана. Бяха подготвили Хиларито за президент на световния елит, но народа гласува масово за Тръмп във важните щати и Тръмп стана президент, против всички очаквания.Така че - гласувайте !
34
0
 
26
 
! Отговори
нико преди 7 години
послушайте борисов той сам призна че е заложил на куцо магаре . и да не забрави за оставката трябва да му се напомня
33
2
 
20
 
! Отговори
Мишо Конст.- Бирата преди 7 години
С прискърбие Ви съобщавам, че при експресният Екзит ПОЛ към 08:00ч. за Грешка Цацева няма подаден НИТО ЕДИН глас /с изключение на ТУРЦИЯ/. БАЦЕ, моля те не подавай ОСТАВКА, аз за друго не ставам, освен за ФАЛШИФИКАЦИИ и БЛЮДОЛИЗАНЕ!!!
32
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито единия и нито другия нестава за президент
31
0
 
23
 
! Отговори
Бай Божко от Музея преди 7 години
От вчера след 18.00 часа Музея е изпълнен със скърбящи хора. Цяла вечер плакахме и сега не спираме да вием от мъка. Мъката ни е голяма, може да се каже , че вече загубихме *** от Банкя, а покрай него е държавната ясла. Като историк ще ви кажа, че по лошо от това е само Втората световна война. От прозореца си виждам опашка пред една избирателна секция. Догаждам се за кой ще гласуват, това няма да е Трътката от с. Драгана. Жалко за Банкянския ***.
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това че избирателят решава е мит. Реша а главният фалшификатор Цецо, помощникът му в нагласяването на резултатите псевдопрофесор Мишо Константинов и печатницата на ГЕРБ.
29
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито един от двамата не заслужава разкарването до урните. Толкова слаби кандидати на балотаж никога не сме имали.
28
0
 
26
 
! Отговори
избирател преди 7 години
Нека народа да покаже на самозабравилите се управляващи , че не могат да се гаврят постоянно с нас.
27
24
 
1
 
! Отговори
Боци преди 7 години
Успех Цецке! :)
26
0
 
25
 
! Отговори
Кметот на Симитли преди 7 години
Готов съм да приема ТИКВАТА довечера е нашата болница в гр.СИМИТЛИ!!! Имам огромен дефибрилатор и ще го разтърсвам всячески. Да дойде и Свинетка, че съм и навит като градински маркуч!!!
25
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само нещо Цвъки да не фалшифицира, много е надъхан да спечелят и са готови на всякакви шашми!
24
1
 
23
 
! Отговори
Дочо преди 7 години
Тиквата пак ще вдигне кръвно, мюфтията и патриарха готови ли са?
23
1
 
25
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
"А бе къде е СТРАНДЖАТА "На оперативка е в щаба на Герб за последни наставления от Тиквата! И може би от утре е без работа :)))
22
1
 
25
 
! Отговори
Трътлестия от Банкя преди 7 години
Реших. В 9.30 часа ще гласувам за президент, а не за президентка. Аз работих с шупли и разбрах, че това което те могат най добре да правят е да ходят на два часа до тоалетна. Наредих на все още "президента" да помоли следващия да изпише имената на служебните министри. Довечера давам оставка за де не ми се случи това което стана през февруари 2013 г.
21
0
 
30
 
! Отговори
До 27 преди 7 години
Да, егати тайния вот, пускаш бюлетината и тя са разтваря! Добре че се усетих и с нокът я минах по ръба, не че ми пука де ама все пак вота е таен уж!
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп , Радев ... усещам как света ще стане по-добър :)