Хипотезите: Цачева губи, Борисов подава оставка, и?

Предсрочни избори, но не сега, най-добре било през април
407
Хипотезите: Цачева губи, Борисов подава оставка, и?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов се зарече, че ако неговия състезател в битката за "Дондуков" 2 Цецка Цачева загуби, ще подаде оставка и ГЕРБ няма да участва в управлението по никакъв начин.

Още по темата

Такава стъпка обаче би довело до политическа криза, предупредиха анализаторите.

Според проф. Михаил Константинов е ясно, че ще има предсрочни парламентарни избори, независимо от изхода на балотажа.

Той прогнозира, че в зависимост от това кой ще спечели на изборите има два сценария за развитие на политическата ситуация в България.

"При единия сценарий вариантите за политическо развитие са поне 4-5, но е възможно дори правителство на националното единство с ясна програма по месеци, програма, с която и хората да са съгласни, за да не се правят едно-две служебни правителства", коментира той пред "24 часа".

При това положение проф. Константинов смята, че най-добре би било предсрочните избори да са през април следващата година.

"Има бюджет да се приема сега. Тази година проектобюджетът е с 3 милиарда лева по-висок. Но имаме да се готвим и за председателство на Европейския съюз. Това се случва веднъж на 15 години, не можем да си позволим да се провалим", предупреди той.

Президентът Росен Плевнелиев също намекна, че е рано да се говори за служебно правителство, което да готви предсрочния вот.

След като пусна бюлетина за предпочитания от него кандидат на балотажа, държавният глава призова политиците към отговорност, защото сега най-важното за страната е да има сигурност.

Заради това той увери, че ще търси изход от ситуацията заедно с изпълнителната власт, със законодателната и с новоизбрания президент.

"Ако се стигне до политическа криза, до оставка, това не означава парламентарна криза, защото конституцията задължава президентът да намери начин политическата криза да не се превърне в парламентарна и трябва да се тръгне да се търси начин за намиране на устойчива формула, защо не в рамките на настоящото Народното събрание", коментира Плевнелиев.

Според него е рано да се говори за служебно правителството, защото според конституционните разпоредби първо трябва да се търси вариант за съставяне на ново правителство в рамките на настоящия парламент.

В случай, че Бойко Борисов реши да подаде оставка след балотажа на президентския вот, най-вероятно Конституционният съд ще трябва да се произнесе по процедурата за назначаване на служебно правителство от Росен Плевнелиев.

Причината е, че в Конституцията има неяснота докъде се разпростират правата на стария президент и къде са на новия по съставянето на служебни правителства и насрочването на предсрочни избори, вече обясни бившият конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Емилия Друмева.

Мандатът на сегашния държавен глава изтича след по-малко от 3 месеца - на 22 януари 2017 г. и затова Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание, въпреки че има право да назначи служебен кабинет при неуспешна парламентарна рулетка след евентуална оставка на премиера Борисов.

При оставащи по-малко от 3 месеца от мандата си президентът не може да разпусне Народното събрание, гласи чл. 99, ал 7 от Конституцията. Може обаче да назначи служебно правителство. Това е разяснено и в решение на Конституционния съд от 1992 г. То е взето по искане на 51 депутати, след като падна правителството на Филип Димитров след неуспешен вот на доверие.

Решението разглежда правомощията на президента, парламента и служебния кабинет при невъзможност да бъде съставено редовно правителство. Съставеното в последните три месеца от мандата на държавния глава служебно правителство работи по подготовката на нови избори, но без да е разпуснат парламентът, предвижда решението на КС.

За разлика от другите служебни кабинети този ще подлежи на парламентарен контрол, но пък не може да му се иска вот на недоверие. В същото време обаче избори не могат да се проведат без да е прекратен мандатът на действащото Народно събрание, което би могъл да направи новоизбраният президент.

В Конституцията и решението на КС от 1992 г. обаче няма яснота какво се случва със служебното правителство, назначено от стария президент при встъпването в длъжност на новия.

В решението от 1992 г. е предвидено правото на президента да променя структурата и състава на служебния кабинет по всяко време от неговото съществуване. Не е изяснено обаче дали това право се прехвърля на следващия президент и дали той може да назначи следващо служебно правителство с указа си за разпускане на Народното събрание.

Съществува както тезата, че новият президент ще трябва да направи нови избори със завареното служебно правителство, така и че би могъл да си назначи свой кабинет, който всъщност да проведе предсрочните избори.

"Тези въпроси трябва да бъдат изчистени с тълкувателно решение на Конституционния съд", обясни проф. Друмева.

То било наложително дори и да не се стигне до оставка на кабинета, за да запълни правен вакуум. Досега до оставка на кабинета при изтичащ мандат на президента се е стигало само веднъж за 26 г. Това става на 10 януари 1997 г., когато правителството на Жан Виденов е подало оставка. 12 дни по-късно изтича мандатът на президента Желю Желев и в длъжност встъпва Петър Стоянов. Тогава обаче Желев решава да не връчи проучвателен мандат на БСП за нов опит за съставяне на кабинет и да изчака рокадата в президентството. Служебен кабинет прави Стоянов, който назначи правителството на Стефан Софиянски и разпуска парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
15
 
! Отговори
Комунист преди 7 години
На бунт братя българи! Да свалим престъпната клика на ГЕРБ от власт която пие кръвта на българския народ, Излизайте на улицата както 2012 когато пометохме ГЕРБ и сега ще го пометем, и може пак Орешарски да си сложим за премиер.
68
3
 
13
 
! Отговори
1 преди 7 години
Няма логика тука да си премиер и да искаш да подадеш оставка ако и президенството не е твое. Това би било дело на държавен предател които иска да хвърли държавата в хаус.
67
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко ще спечеки! Защо ли?Защото народа неще червени ***!
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разликата е вече достатъчно голяма и е време Цвъки да се намеси с чувалите!
65
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб печелили 12 път подред. Но на тринайстия се оакаха! Пък и на 13-ти, бюлетина 13. Фатално за герб! Няма да липсвате на никого! Този вот не е за Радев, а против Герб. Щом и гербери гласуват за него!
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 68 Муахаахахах е това си беше бунт и той успя, защото заради кръвтта на 2-*** 3-*** младежи както казваш, а те бяха десетки, Тиквата си подаде оставката. С мирен протест и без кръв нямаше как да си я подаде. Чаткаш ли ка.вал?
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 68хапчетата!
62
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 49Да бе това беше голям бунт господин умник. Да видим колко е твоята памет. Да имаше кръв ... 2-3ма с разбити муцуни от полицайте ... кръв. Я виж в Сирия, Ирак, Либия, френската революция, севера срещу юга в Америка, и тн и тн. Това е бунт, интересно ми е хората участвали в оня бунт, как биха описали това зловещо събитие през 2012 за оставката на Боко... как ли биха го описали, ... тази чудовищност и реки от кръв и мъртъвци. Да, това тогава беше бунт, признавам пред твое величие.
61
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като подаде Бойко оставка заемите автоматично се анулират и милиардите се раздават на народа за коледа всеки получава по 4 хил лева.
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се връща Цетка в парламента че като гледам каква анархия е станало там
59
0
 
8
 
! Отговори
ист преди 7 години
до анонимен 36Прокуратурата разследва вече когото трябва за Белене. Още 10 другари си чакат реда.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 39 Я си пусни събитията на Орлов мост 2012-та и виж как полицията бие разбунтувалите се хора и ги гони по улиците и ми ела пак да ми плямпаш дали правя разлика между бунт и протест, Пинко!
57
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСпоред мен е по-добре да върнем срарите червени другари, те да ни крадат, така е много по-добре, а не да ни крадата комунистите от ГЕРБ. Като подаде Бойко оставката довечера, ще си върнем червените другари те да крадат, по-добре те да ни крадат.
56
3
 
9
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Че по-голяма криза от сега има ли ? С 16 милярда и аз мога да урпавлявам.
55
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЕ СЪМ ПОЛИТИЧЕСКИ АНГАЖИРАН И НЕ ПОДКРЕПЯМ НИКОЯ КАНДИДАТУРА, НО ЗА 27 ГОДИНИ ПРЕХОД РАЗБРАХ ЕДНО: ОТ ДВЕ ЗЛИНИ ВИНАГИ С ЕИЗБИРА ПО МАЛКАТА! РАДЕВ-МОЖЕ ДА Е ДОБЪР ПИЛОТ, НО РАЗСЪЖЕДНИЯТА МУ НЕ СА НЕГОВИ, А ВТЪЛПЕНИ ОТ БСП! А БСП Е КОМУНИЗЪМ! 2 МНЕНИЯ НЯМА!!!! 2. ЦАЧЕВА - МОЖЕ ДА НЕ Е ФОТОМОДЕЛ /ТО ПЪК РАДЕВ ХИЧ С ТОВА ШКЕМБЕ, НЕ ЗНАМ КАК ВЛИЗА В КОКПИТА!/, НО Е ЮРИСТ, ИМА ОПИТ, НЕ Е ГЛУПАВА И НЕ Е НУЖНО ДА СЛУША ЧУЖДО МНЕНИЕ! И НЕ ЕКОМУНИСТ! ПОСЛЕДНОТО Е МНОГО ВАЖНО, ЗАЩОТО ЯВНО ТОЙ СЕ ЗАВРЪЩА
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вотът е срещу политиката на ГЕРБ,безхаберното им управление,наглото крадене,сикаджийството в държавата!Учудвам се,че има още заблудени гербери които си мислят че Цачева е губещия кандидат и можело друг да спечели!Не,не може вече-да се сменят всички,да идват други,ако не работят бой по главите,трети и т.н....Докато на народа не му дойде акъла!
53
9
 
1
 
! Отговори
Стари шлагери преди 7 години
На 100% бойкото ще подаде оставка ако загуби цацката! А после народа пак ще реве бойко не си отивай! Песен!Бойко ти не си отивай тьдьдьдь!
52
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 49 преди 7 години
Най-червените болшевики са тези от тиквения герб! Пожарникарят-агент Буда е член на БКП и е бил генсек на СИК, Цецо Пудела е член на БКП и е работил в 7-мо Управление на ДС, убавата Цецка е член на БКП, даже е била член на окръжен и на квадратен комитет, Цацата е бил член на БКП, Близашки е бил член на БКП, Плевелът е бил член на БКП.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Герб печелили 12 пъти подред... Обаче винаги има първи път да загубят. И този път е днес! А след това забрава....
50
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП+ДПС+Пеевски, а честито!Усещам, че на новите парламентарни ГЕРБ пак ще са първи.