Потрес в Германия след расисткото видео на млади богаташчета

То е заснето на скъпия остров Зюлт в Северно море
25 май 2024 18:20, Александър Попов
228
Потрес в Германия след расисткото видео на млади богаташчета
Островът е притегателен за богатите германци. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Във видео от нощен клуб на скъпия остров Зюлт в Северно море празнуващи младежи крещят дясноекстремистки и расистки лозунги, а един сякаш загатва хитлеристкия поздрав. Случаят породи скандал и потресе цяла Германия, пише "Дойче Веле".

Видеото, което предизвика истински скандал и тревожни реакции от най-високо политическо ниво, трае само 15 секунди. На него се виждат млади хора на терасата на скъпо заведение на остров Зюлт в Северна Германия. Заснето е било очевидно привечер, тъкмо се смрачава. Младите хора са облечени в скъпи дрехи, те танцуват и се провикват: „Германия за германците, чужденците вън!“. И поне един от тях изглежда, че показва хитлеристкия поздрав. Същевременно е поставил два пръста между горната устна и носа – с което явно иска да напомни за мустаците на Хитлер.

Собственикът на клуба: "Шокирани сме"

Още в четвъртък дискотеката „Пони“, в която е било заснето видеото, се дистанцира в Инстаграм от станалото. „Изключително шокирани сме“, написа собственикът Тим Бекер.

Още по темата
„При нас е добре дошъл всеки гост, независимо от неговия етнос.“ Клубът междувременно знае имената на хората, заснети във видеото, и вече е подал съдебна жалба срещу тях.

Полицейските разследвания са в пълен ход

Местната полиция проучва сведенията, свързани с видеото, което вероятно е заснето преди около седмица. Говорителят на полицията във Фленсбург Арне Хенинг каза за ДВ следното: „Обвиненията са за подбуждане на омраза и използване на символи на противоконституционни организации. Вижда се и как един човек вдига дясната си ръка (за хитлеристкия поздрав – б.ред.)“. Разследванията вече са в пълен ход.

Канцлерът Шолц: "Това е отвратително"

В петък новината стигна и до политиците в Берлин и предизвика възмущение на най-високо ниво. „Подобни лозунги са отвратителни“, каза федералният канцлер Олаф Шолц пред журналисти. „Те са абсолютно неприемливи!“.

Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Фейзър заяви: „Който крещи лозунги като „Германия за германците, чужденците вън“, е срам за Германия“. Според нея възниква въпросът „дали ние тук си имаме работа с хора, които живеят в паралелно общество с висок стандарт, които обаче потъпкват ценностите на нашия основен закон“. Генералният секретар на Партията на свободните демократи Бижан Джир-Сарай каза: „Шокиращо е да видиш подобно нещо“. Особено с оглед на актуалната дискусия за това как може по-добре да бъде защитена демокрацията в Германия.

Израз на богаташко високомерие?

Възмущението е толкова силно и поради това, че заведенията и нощните клубове на луксозния остров Зюлт в Северно море още от 1960-те години са „запазено място“ за богатите в Германия. С имоти там разполагат множество политици, водещи икономисти, телевизионни и кинозвезди. А и младите хора на видеото очевидно са от тези среди. Дали в тези прослойки няма и по-сериозен проблем с дясноекстремистки и ксенофобски нагласи?

Подобни подозрения се разкриват и в политическите коментари, свързани със случая. Карим Прийм, министърка на образованието на провинция Шлезвиг-Холщайн, в която се намира остров Зюлт, говори за „знак на богаташко високомерие“. А министърката по интеграционните въпроси Амината Туре от Зелената партия заяви пред изданията на медийната мрежа RND: „Това не е глупава младежка простъпка, а най-лошият вид нацистка гавра от страна на пълнолетни хора. Това е отвратително и гадно – редно е да се срамуват от себе си. И задължително трябва да последват наказателни мерки“.

На острова се безпокоят за имиджа си

Собственикът на нощния клуб „Пони“ Тим Бекер се опасява, че инцидентът в неговото заведение може да се отрази негативно не само на него, но и на острова като цяло. Той казва пред агенция DPA, че в бъдеще ще се изисква от гостите да съобщават за евентуални расистки прояви на охраната. „Всички са потресени от случилото се“, допълва Бекер.

Последици

Според него на петимата участници във видеото ще бъде наложена доживотна забрана за достъп не само в „Пони“. „Няма да ги допуснем повече на остров Зюлт – ще се договорим за това с нашите приятели от другите заведения.“ Случаят доведе и до трудово-правни последствия. Двама от участниците в срамните сцени междувременно са уволнени от техните работодатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още по темата: расизъмостров Зюлт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
0
 
! Отговори
хах преди 3 месеца
До Анонимен 159 Кирил и Методи не са работили СЛЕД Византия, а са работили ВЪВ Византия. Византия изчезва едва в 1453 година! Нег-рамотнико! Охрид сега в България ли се намира?
152
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин е скаран с историята, вижда себе си като император и господар на света. Нищо чудно, че поздрави севрномакедонците за 24 май, дали като българи, или византийци, не става ясно. Така един се вижда като Наполеон, в лудницата, в Карлуково. Бог ще се погрижи за тях.
151
2
 
3
 
! Отговори
пффф, неграмотник! преди 3 месеца
До До 155-хахаха Да, Хитлер е бил велик историк и археолог. ПРАВИЛ Е ЛИЧНО РАЗКОПКИ В ПЛИСКА И ПРЕСЛАВ! Има дори снимки как участва в археологическа експедиция. Голям капацитет е бил точно по българската история. Чети спомените на сътрудниците му, не бъди невежа! Хитлер е вярвал, че сме сме тюркски народ, като азерите, турците и други подобни. Чудя се как някои хора обичат да се излагат с глупостите си? Които драскат в сайта.
150
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин е скаран с историята, вижда себе си като император и господар на света. Нищо чудно, че поздрави севрномакедонците за 24 май, дали като българи, или визангийци, не става ясно. Така един се вижда като Наполеон, в лудницата, в Карлуково. Бог ще се погрижи за тях.
149
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Все повече проблеми с мигрнтие в целия ЕС. Франция и Германия са само началото. Има ги и Англия. Тома може да доведе до граждански войни и рецесия.
148
0
 
3
 
! Отговори
изобщо не греши! преди 3 месеца
До До 150-добре, че... ИЗОБЩО НЕ ГРЕШИ ТОЙ! Хитлер подписва с Полша договор за ненападение, подобно тоя със Сталин в 1936 година. Хитлер обещава още много неща и подписва всякакви договори и споразумения, които сетне изобщо не спазва. На такъв човек изобщо не може да се има доверие на обещанията му. Все едно да си сложиш главата в торбата. Чърчил е писал в мемоарите си, че на Хитлер не може да се вярва. Едно казва, сетне друго върши!
147
0
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 3 месеца
До Ако, .... 149. Може би не знаеш! Нашите политици непрекъснато са ЛЪЖЕЛИ ХИТЛЕР, че ние българите нямаме нищо общо със славяните, а СМЕ ТЮРКИ. Което се приема от Хитлер като истина. А Хитлер изпитва голям респект към турците и историята на османската империя. Неслучайно той струпва войски на турската граница в очакване турците да му позволят да мине през Турция в гръб на руснаците. Но не посяга на Турция. АКО ХИТЛЕР ЗНАЕШЕ, ЧЕ СМЕ И СЛАВЯНИ ЩЕШЕ ДА НИ ИЗТРЕБИ БЕЗ ДА МУ МИГНЕ ОКОТО!
146
0
 
1
 
! Отговори
само питам преди 3 месеца
До Анонимен 134 Ако ти хипотетично живееше в Третия райх в 1938-1945 г и кажеше публично, че Хитлер е "ляв" и нацистите са "леви", щеше да бъдеш незабавно разстрелян. Уверявам те. И с основание. Има си лаф "Език мой, враг мой". Като не знае човек какви ги говори, може да си докара бела на главата. Поне да беше вярно!
145
0
 
4
 
! Отговори
само питам преди 3 месеца
До Анонимен 134 Явно си голям "разбирач". А чел ли си речите на фюрера? Някои по-важни ги има в един немско-български сайт, името на който няма да рекламирам. В тях твоят фюрер говори колко е "ляв" и колко десен. Освен забраната на левите партии, разгромява и профсъюзите. Това щото е "ляв" нали? И се пише АЙН ФЮРЕР, а не АЙНЕ Фюрер. Фюрерът е мъж, а не жена, че да бъде АЙНЕ! Това, че подписал договор със Сталин, в речта му се обяснявса защо.Временно е, за да не помага Сталин на Франция и Полша
144
4
 
2
 
! Отговори
добре, че... преди 3 месеца
Ако 3ия райх беше спечелил сега щяхме да сме всички неродени, защото още дядовците ни щяха да са минали през газовите камери... Тия я почнаха войната за "лебенсраум" т.е. за място за живеене. Това място трябваше да го освободят славяните... Така че нямаше да има "Велика България"... Само т.нар.хилядагодишен райх ... Може би щеше да има някои оцелели за роби...
143
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До питащият , за изнасилванията- знаеш, че на такива случаи не се дава гласност, но определено за това видео, ще има наказани.Също, като в оня виц- ако си мислиш, че си Наполеон ( например), ще те вкарат в лудницата, но ако си мъж, и си мислиш, че си жена-това е само твой проблем .
142
2
 
10
 
! Отговори
Хюго Бос do 100 преди 3 месеца
Това не отменя факта, че СА НАТРАПНИЦИ. Да си седят по Африка и Азия, какво се влачат тук и после хленчат от расизъм. Никой не ги иска тук и никой не иска да се предвижват свободно тук- да се предвижват свободно в ислямските си клоаки.
141
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А имаше ли потрес от изнасилванията в Кьолн?
140
1
 
8
 
! Отговори
Шишо преди 3 месеца
В ЕСССР е така. Който се осмели да каже истината бива линчуван. Напълно демократично разбира се.
139
1
 
2
 
! Отговори
Зеленоид преди 3 месеца
Странно.От къде ли са го видяли тва
138
2
 
1
 
! Отговори
140 преди 3 месеца
И знайш ли ко щеше да стане - ше се роди някое немче и майкта *** кажи - *** са казва Ханс. Ама съвртския войник ша го фане, ше и ШИБНЕ ЕДИН ШАМАР, ше и се навре в лицвто да му помирише водката от вчреа и ше каже - Няма нямааааа .. Ле се казва Ванюшкааааа АХАХАХАХАХХА И ше се хили гааадни гадноооо. А посше ще разхвърлят немците в цялатамимперия и до две поколения са помен.тва щее да стане, ако не бяха Хамерика дошли
137
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Един път яхб в едн немска кръпма и се напихме ... След половин час всичките пееха Ерика и си правиха наци поздрава.
136
0
 
15
 
! Отговори
Angel преди 3 месеца
Новата демокрация в пълна сила показва лицето си. Следва другарски съд, публично отказване от всичко казано и Белене за 5 год. Напомня ли ви нещо
135
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Ако не се бяха намесили американците в гръб, Русия заминаваше." - Ако не беше САЩ, Русия не, че щеше да загуби ... Аминпрости щеше да спре не до Берлин, а до Лисабон и днес, Германия нямаше да я има на картата, дори и СССР да се беле разпаднал ...
134
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"че в бъдеще ще се изисква от гостите да съобщават за евентуални расистки прояви на охраната. Всички са потресени от случилото се, допълва Бекер." Тоя Бекер е голяма мишкя и се прави, че не знае какво се е случило в заведението му. По-елементарно обяснение не бях чел, чисто демагогско.