Черно море, много е добре: Сервитьори и камериерки няма, хит са наргилисти и балонеси

Най-търсени са майсторите узбеки и киргизи
Обновена: 26 май 2024 09:10 | 26 май 2024 07:10, Петър Бойчев
132
 Черно море, много е добре: Сервитьори и камериерки няма, хит са наргилисти и балонеси
Снимка Пиксабей

Нови професии изникват по морето според търсенето и предлагането. В курортите вече се плаща на човек, за да ти направи коктейл от ухания за наргилето. Длъжността се води наргилист и се упражнява в баровете, където се предлага това удоволствие. Популярна е от 2-3 години, но според хора от бранша търсенето на такива профилирани “специалисти” вече отмира, пише "24 часа".

Запознати твърдят, че преди пандемията и първите години след нея, когато туристите отново се раздвижиха, един наргилист в популярно заведение в Слънчев бряг си е докарвал чисто до 3 бона и нагоре на месец в пиковия август.

Повечето собственици на наргиле барове наемат персонал за тази услуга на 4-часов работен ден срещу скромно заплащане и процент от всяка поръчка. В повечето случаи надникът варира между 30 и 40 лв., като освен твърдото в зависимост от категорията на заведението наргилистът получава и от 2 лв. до 4 лв. за всяка забъркана смес в стъклените ориенталски колби. Обикновено това се прави от един или двама души в заведение, които работят предимно след 22 ч, когато има най-много хора в този тип заведения. Някои работодатели им осигуряват и квартирите, но повечето наргилисти си ги плащат от джоба. Немалка част от тях са местни, но има и от вътрешността на страната.

За позицията на наргилист се цанят предимно млади хора от 18 г. до 25 г., с опит и умения
от баровете в големите градове. Владеенето на език е за предпочитане. Напоследък обаче съдържателите на барове са орязали “щата” заради увеличените разходи за заплати на други по-важни позиции като сервитьори, бармани и чистачи, за които все по-трудно се намират хора вече.

Затова пък наргилисти колкото щеш, въпреки многото барове по морето. Това са предимно българи, но понякога уменията си показват и узбеки и киргизи, които бизнесът по морето все повече наема през последните години, за да попълни липсата на работна ръка. Гастарбайтерите от тези държави, където пушенето на наргиле е неизменна част от културата им, обаче не се наемат за наргилисти. Хотелиери и ресторантьори ги пазят за други по-полезни длъжности като миячи, сервитьори, рецепционисти, тъй като за тези дейности от години вече няма достатъчно хора.

Най-много наргилисти има в Слънчев бряг, където е пълно с барове и такъв тип заведения. Срещат се и в Несебър, Созопол, Приморско и Лозенец, но там са малко и рядко и не са така популярни като професия, както е в най-големия ни морски курорт. Там клиентелата е предимно от западняци, склонни към този тип разпускане след вечеря, но и немалко българи си доставят това удоволствие. Зареждането на едно наргиле с ароматен тютюн варира според категорията на заведението - има за 30 лв., по-скъпите стигат и до 200. Понякога наргилистите изпълняват функцията и на викачи, за да привлекат клиенти за омайващите си ухания.

Нова професия е и т. нар. балонеса, която обаче е на ръба на закона. Практикува се по негласно споразумение със собствениците на заведения, тъй като предлагането на райски газ с балони е забранено. Обикновено за балонеси се хващат красиви момичета, които продават балоните. Те струват между 10 и 15 лв., а пълначът прибира между 50 ст. и левче на парче.

Работи се предимно пред дискотеки и клубове с жива музика, където има най-много клиенти, желаещи да си покачат адреналина с райския газ, преди да влязат и да разкършат тела. Пласиращите райския газ са млади и красиви момичета, владеещи западен език, които държат стоката си в чантичка на кръста със зараден флакон за пълнене. За добро постижение на вечер се смята, ако си докарат 150 лв.

В повечето случаи момичетата не се отчитат на собствениците на заведения, за които е достатъчно да им се осигури клиентела с приповдигнато настроение, която с щедра ръка да харчат вътре за алкохол. Комбинацията на спиртни напитки и райски газ е изключително вредна и често се е случвало млади хора да припадат на една водка.

Съдържателите на заведения не сключват договр с балонесите, а просто ги оставят да работят необезпокоявани пред локала, затваряйки си очите за предлагането на забранения райски газ. Употребяват го предимно англичани и скандинавци, но и все повече българи посягат напоследък към балоните да си “завъртят”. Младите го смятат за безвредна дрога и не се замислят какви вредни последствия има при вдишването на диазотния оксид.

Професията балонеса е популярна сред най-оборотните нощни заведения по Черноморието, но най-често се среща в Слънчев бряг. Мълвата носи, че наскоро дискотека в Китен е обявила свободно място за такава позиция.

Миналата година след серия инциденти с чужденци и българи по морските курорти парламентът забрани продажбата на райския газ в заведения, като определи глоби от 500 до 12 хил. лв. за повторно нарушение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До IQ 3.14 като си омъкнал първото ти попаднало изображение, сложи барем "снимката е илюстративна", да имаш мегдан да се оправдаеш че е от свободен ресурс ако ти подпрат керестика на дифтунгата.
81
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
пепи, и да тръкаш и да не тръкаш не сте си платили на пиксабей за слинката. виж, докато списваш на ежедневен език, да пуснеш един сърч у гугауа, кво се случва при нарушаване на авторски права. що началниците ти ше плащат на американците, и може да изкараш за пенция
80
0
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 3 месеца
петара, като мой турецкий брат говори на близкий до мои работници язик. е, ние улуки шатаем, но няма смисъл да се абстрахира челавек. да здравствует
79
0
 
1
 
! Отговори
Кеворк Пешпиян преди 3 месеца
шоГ и ожас!/снимки/ поредното творческо заглавие от доайена на двайсе и петте редакции
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Затваряй бетономориете! Мутрите и старите комунисти сами да стоят, сами да си работят!
77
0
 
12
 
! Отговори
Sunnylife.au преди 3 месеца
На мода са ориенталщината ,чалгата просъотията , некачественото обслужване , алчноста , лошото качество на храната и тсссиганията , тази година ще има остров Родос и още веднъж-*** пъти в северна Гърция наблизо някъде и никакво чалгоморие.
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всякакви отре пки там, но за сметка на това, не ти плащат нищо, най-много да шибнеш некоя от персонала, това е наградата :)))
75
2
 
2
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Хайде на морето!
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
4ри часа работа на курорт 20 евроВода 1,5л 5лв
73
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бях на морето и платих за хотел и за шезлонг. Излегнах се на пасъка, а там шезлонг до шезлонга, гвоздеи, стъкла, мръсотия. Дупдупдупето така ми се надупчи от тия гвоздей и щипещи дупдупдупето мръсотии, че на следващия ден си тръгнах и си казах: Повече кракът ми тук няма да стъпи на този бряг застроен с хотел до хотел - собственици на комунбашибозукбизнасмени!
72
0
 
8
 
! Отговори
Каква е тази духачка преди 3 месеца
на снимката? Каква е тарифата - нищо не сте написали!
71
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То ко да бачкаш там мен, хем ти плащат жълти стотинки, хем си изложен на всякакви пияни и надрусани чужденци, хем нищо не печелиш от това :)))
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така е! Ехххх какви незапомнени времена бяха по времето на социализма на Бай Тошо, по хотелите в София, по хотелите на всички градове, дупдупдупетата бяха безплатни. Сега за дупдупдупе по хотелите се плаща и то в пари с незнайни висоти!
69
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Целия този упадък и разврат дойде благодарение на западно-европейските yнтeрмeнши, които всяко лято наводняват крайбрежието ни.
68
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изпуснаха питомното, сега ще търсят дивото :))) Непалците нема ли да дойдат да запълват дупките... :)))
67
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нормално. Така е в пропадналата държава, където материала си иска Тиквата и Пра сето.
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Една млада красавица си търси работа на морето и я питат: - Каква ти е първата работа? И тя отговаря: ДупДупДупето! Собственика на хотела с радост я шляпва по дупдупдупето и и казва: Ето такава сервитьорка ми трябва за показ на плажуващите да им показва - как нергилето се пуши с дупдупдупето!
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не съм ходил на Черноморието от около 10г и нямам намерение. Като гледам познати и приятели също.
64
3
 
28
 
! Отговори
онио преди 3 месеца
Расте достойно общество от наргилисти и балонеси. Жалка съдба я чака нашата страна, но поне края е близо!
63
0
 
25
 
! Отговори
Хмм преди 3 месеца
Само един въпрос.... наргилист на 18 години с ОПИТ?!?! Нещо нЕма как да се получи освен ако не е проидоха от 14 годишен