Най-много висшисти са гласували за ПП-ДБ и "Възраждане"

Предимно жени "не подкрепят никого"
Обновена: 3 апр 2023 20:18 | 3 апр 2023 13:06, Йоана Цонева
119
Най-много висшисти са гласували за ПП-ДБ и "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

17% от българите са решили за кого да гласуват в последните няколко дни преди изборите. 78% от избирателите на ГЕРБ-СДС са решили да гласуват за коалицията още преди кампанията. Една четвърт от електората на ПП-ДБ са взели решение да гласуват за тях в последните 30 дни. Сред привържениците на "Възраждане", близо една пета са решили да гласуват за тях в последните няколко дни. Това показва екзитпол на "Тренд" за парламентарните избори от 2 април 2023 г., изследването е възложено и финансирано от "Нова телевизия".

Избирателите на ПП-ДБ в най-голяма степен са предпочели да гласуват на машина (83%). БСП и ДПС са единствените две партии, при които избирателите им са предпочели хартиената бюлетина пред гласуването на машина.

Електоратите на отделните партии са сравнително балансирано разпределени по пол. Прави впечатление единствено подчертано по-женския профил на избирателя на "Левицата" - над 60% от гласувалите за коалицията са жени. Това се дължи в най-голяма степен на женско лидерско присъствие в коалицията.

62% от избирателите на БСП са хора над 60 години. Над 50% от гласувалите за "Има такъв народ" са до 40 години. Близо една трета от всички между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ. БСП е първа политическа сила сред хората над 70 години.

Сред основните формации, електоратите на ПП-ДБ и "Възраждане" са тези с най-висок образователен статус - съответно 57% и 53% от избирателите им са висшисти.

Още по темата
При почти всички основни формации, над 80% от избирателите са повторили вота си на тези избори в сравнение с проведените през октомври. Изключение правят гласувалите за "Продължаваме промяната" на изборите през миналата година, сред които 25% са променили вота си на 2 април.

Една четвърт от избирателите на ПП-ДБ живеят в столицата. Близо половината (47%) от симпатизантите на ГЕРБ са от областните градове. 77% от електората на ДПС живеят в селата.

60 на сто от всички отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого" са жени на възраст до 30 години. Отличително е по-високото образование, жители на столицата или големите областни центрове. Това са активни, млади, образовани, интелигентни хора, разочаровани от политическите партии, с ниско доверие в политическите партии, но с желание за се включат в обществените процеси. Това коментира пред БНР социологът от "Галъп интернешънъл болкан" Яница Петкова.

Партии като "Възраждане" имат преимуществено мъжки вот. При ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ има малко повече жени, отколкото мъже, но това се дължи най-вече на възрастта на респондентите, очерта друг аспект на изборните резултати Яница Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
10
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
е,а честито на гербаджии, талкова много подскачахте - ето , победихте. Аз гласувах за Възраждане и съм средниска тройкаджийка
29
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде видяхте вишисти при възраждане ?Там да даже по малко и от тези в ГЕРБ-ДПС .
28
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и Боеко се води завършил Пожарникарство в Симеоновската школа, ама не отговаря и за 1-ви клас знания
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То не се иска висше образование да разбереш колко е зле Киро, за 2 години е с по-малко одобрение и по-голямо неодобрение от Тиквун, не от кой да е!
26
3
 
6
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Кирито е Рабфак.... Ха ха ха ха ха ха Хоооооо хо ооооооооо Хааааааааааааая ха ха ха
25
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой нормален човек би гласувал за Възраждане?
24
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възрожденците са се представяли пред Тренд за висшисти, ха-ха-хааа. Кисело е гроздето.
23
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А през следващия мандат, дано Боци се дочете Винету.
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки втори е взел "висшу", така че такива измислени класации само за тези които вярват че когато гласуват за ПП стават умни и красиви.
21
2
 
15
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Кирито НЕ е висшист. Кирито е кypсист. Огромна е разликата. Ама либерастията няма мозък да я схване. По логиката на либерастията, всеки със шофьорски курс е висшист.
20
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е лъжа. Как висшисти ще гласуват за неграмотното Възраждане? Инфото от централата на Възраждане ли ви го казаха или всички анкетирани възрожденци са лъгали екзитпола, че висшисти? Нали и тук изрожденците пишат, че са с три "виши", колко му е да излъжат анкетата. Аз лично не познавам нито един възрожденец с висше, освен двама пенсионери с военно образование. Навремето са били от БКП, сега са от Възраждане.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми е притеснено само Иван Костов, да не вземе пак да се обиди на българският народ, че предният път като го направи и 20 години никакъв го нямаше. Сега да не вземе да се повтори!
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Боко са гласували такива като оня висшиста шеф на секция от Столипиново.
17
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирето има едно вишо от Канда и едно от Щатите ама нито английски нито български е успял да научи, така че не съдете тези които са гласували за него
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Близо една трета от всички между 18-29 години са гласували за коалицията ПП-ДБ".................Млади и неопитни. И аз като бях зелена глава на 18 гласувах импулсивно за НДСВ подведен от обещанията им за промяна и светло бъдеще, и едва по-късно осъзнах каква грешка съм направил. До ден днешен съжалявам за това.
15
6
 
12
 
! Отговори
Шефрет преди 1 година
След като ГЕРБ са първи отново ще гледаме Торбалан с умен полет на теле,просташки жаргон и как си драпа макарите докато говори с журналисти
14
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то толкова ни е качествено висшето образование, що гласуват к0мунистическите утайк1 от ПП и русофилите от ***
13
3
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
То в България,вече всеки е вишист, който не е искал не са му дали висше образование.В България е доказано че има неграмотни и невежи хора с дипломи за висше образование!
12
1
 
9
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Ясно колко са висшисти.
11
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пепе и дебе са предимно емигранти. Сега минаха към итн. Възраждане са главно безработни и нископлатени. БСП пенсионерите. ГЕРПи СДС са фирмажии, ИТ мвр и администрация. ДПС са съдебните и турците.