"Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти

ГЕРБ има преднина от 12%
19 май 2024 11:00, Нели Христова
494
 "Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти
Снимка: БГНЕС

Изследване на агенция "Медиана" регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока, се посочва в извод от проучване, направено от агенцията.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са "Възраждане" на 12 % разлика.

Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран.

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента - "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България". Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво ("Левицата" и "Солидарна България"), така и в дясно ("Синя България"), сочи още извод от проучването.

"Изследването показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията - изборите! Доминира усещането, че изборите са "залъгалка" за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес.

Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност. Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи... и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод - "от изборите нищо не зависи". На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 - 2.7 млн. избиратели.", констатират изследователите.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем, добавят от "Медиана", цитирани от БТА.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода - 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Резултатите от това изследване не са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, посочват анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приятел я *** ти пък до сащ за бензин че е по евтино )))
387
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 365,как пенсията от 280 е станала 580 лв как за 9 месеца се увеличи ,300 лв ,е голяма лъжа ))
386
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво най-после истината )но ПП няма да бъдат на четвърто място на последно ))гадове крадливи
385
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами сега се пънат да гласуват за Късия, но като го видят какво представлява и как ще има пак казарми, мобилизации, данък десятък на Раша ще го псуват после. Аз все още си мисля, че Борисов чака с големите кирливи ризи на Копейкин за тази седмица. Не е *** и няма да позволи изкукал русофил да вземе толкова гласове
384
4
 
11
 
! Отговори
Observer преди 1 месец
Статията е много добра. Голяма част от хората загубиха и последната си капка доверие към изборите, партиите и кандидатите. Все едно да отидете на пазара да си купувате кола ама всичките които се предлагат са изгнили таралясници. Е ще си хвърлите ли парите да купите нещо което не харесвате?
383
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е ТОВА АКО СТАНЕ МОЖЕ ДА ЗАКРИВАМЕ ДЪРЖАВАТА
382
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкин и да вземе властта няма да знае какво да прави с нея. Няма кадрите, няма опита, не е кадърен, специалистите му по финанси са тройкаджиите от Винса. Специалистите му по конституционно право са от свободния във Варна и са си вземали изпитите докато са дремели по катедрите. Законопроектите му са копи пейст от Вайбъра, дето му ги праща Путин.
381
4
 
6
 
! Отговори
Моля преди 1 месец
Не се пенете и изхвърляйте като ой на песок . В Булгиристан , няма значениенкои е пръв и кой е втори ....никоя партия няма сила да управлява сама ....капиш мамуни .Този който гласува за пп е съгласен да съучаства в управление с герб , герб са ясни там мисъл няма , а дпс са талибани. Разбрахте ли , че системата не работи . Пъни се , прави си клизми , прави челни стойки , ходи на ръце ...за който и да гласуваш , той не може да управлява сам !
380
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е шокиращо и толкова тъжно. Хората не си ли научиха урока от ИТН преди 2 години и Атака едно време? Или алкохолизма и тракнвилантите, които русофилите промиват с домашна пърцуца не прощават на никого
379
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно архитектите са обезпокоени за всевластието си и пак ще наливат вода в мелницата на псевдо-национализма като опита от 1990 г. с Г.Атанасов.
378
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкин и глупакът Цончо, са заминали за Русия с микробус пълен с туби бензин..В Русия няма бензин и това е благородна постъпка ..Не може да получаваш хиляди рубли от руското посолство и да лаеш от дивана ..Копейкин ,е призовал платените от руското посолство русо.сифилистици, да последват примера му ..
377
13
 
10
 
! Отговори
Копейкин преди 1 месец
Уточнение : изследването на "Медина" е проведено в Русия и е финансирано с рубли. Курса на рубла та днес е една рубла хиляда долара че и отгоре.
376
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов ще ги оправи и тях както оправи ППто
375
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медиана не беше ли собственост на шефа на връзки с обществеността на възраждане или на жената на някой член? Че се бъркам, ама предния път като излязоха на второ място в проучване (местните) се оказа, че всъщност са на 5то. И също така, никой няма интерес да прави соц проучвания за собствена сметка. Само казвам, това което всички си мислим.
374
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само да се появи някоя партия с референдум за излизане от нато, всичките тия останалите направо ще изчезнат. Няма даже в парламента да могат дс влязат.
373
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за Възраждане на България!
372
2
 
3
 
! Отговори
Костя преди 1 месец
Мен никой не ме е търсил за 20к!
371
8
 
11
 
! Отговори
Размисли преди 1 месец
Гласувайки за копейкин, гласуваме за икономическия възход на България свързан със русия......преди две години една рубла бе 35 ст. , а днес една рубла е 2 ст. Който гласува за русия стига до просия....
370
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Агенциите не са корумпирани!
369
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Копейкин и глупакът Цончо, са заминали за Русия с микробус пълен с туби бензин. В Русия няма бензин и това е добра постъпка ... Не може да получаваш хиляди рубли от руското посолство и да лаеш от дивана !! Копейкин призовава платените русо.сифилистици ,да последват примера му и масово ,да заминат с бензин ,за Русия !!!