"Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти

ГЕРБ има преднина от 12%
19 май 2024 11:00, Нели Христова
494
 "Медиана": "Възраждане" са втора политическа сила, ПП стават четвърти
Снимка: БГНЕС

Изследване на агенция "Медиана" регистрира, че близо една четвърт от традиционно гласуващите избиратели все още не са решили окончателно за кого ще гласуват. Това са около 600 хиляди гласоподаватели, които може коренно да променят картината, ако се люшнат в една или друга посока, се посочва в извод от проучване, направено от агенцията.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода – 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Към момента ГЕРБ е на първа позиция на сериозна дистанция пред всички останали. Втори вече са "Възраждане" на 12 % разлика.

Очевидно ерозията в доверието към ПП-ДБ продължава и те вече са на четвърта позиция след ДПС, чийто електорат изглежда силно мобилизиран.

Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента - "Синя България", "Левицата" и "Солидарна България". Очевидно е търсенето на алтернатива на традиционните партии както в ляво ("Левицата" и "Солидарна България"), така и в дясно ("Синя България"), сочи още извод от проучването.

"Изследването показва подчертан скептицизъм и недоверие към основата на демокрацията - изборите! Доминира усещането, че изборите са "залъгалка" за избирателите, а това кой и как ще управлява се решава от други сили вън от изборния процес.

Това предопределя както търсенето на алтернативни политически формации, така и ниска избирателна активност. Избирателите са хванати в своеобразен психологически капан. Все повече от тях са убедени, че от изборите нищо не зависи... и не гласуват. В резултат, гласуват само твърдите агитки (и купените избиратели), с което потвърждават вече направения извод - "от изборите нищо не зависи". На тези избори можем да очакваме отново ниска изборна активност, като пред урните ще застанат между 2.5 - 2.7 млн. избиратели.", констатират изследователите.

Достига се до обезценяване на самите избори, до превръщането им своеобразна битка на запалянковци (а не дебат как да живеем и накъде вървим). Така европейските избори се оценяват като много важни едва от 35% от избирателите, а парламентарните от едва 52%. Целенасочено или не, обществото е накарано да забрави, че изборите в крайна сметка са много важна битка, преди всичко, за пари - за парите от нашите данъци, за това кой и как ги разпределя и как ги харчи, какво ще получим, как ще живеем, добавят от "Медиана", цитирани от БТА.

Изследването за обществени и политически нагласи е проведено в периода - 12-18 май 2024 г. с 978 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция "Медиана" и е реализирано със собствени средства.

Резултатите от това изследване не са прогноза, а отразяват моментната картина на обществено-политическите нагласи в страната три седмици преди изборите, посочват анализаторите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


494
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
11
 
3
 
! Отговори
иво преди 1 месец
Медиана умишлено ли пропускат Величие?
347
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
някой вярва ли , че ПъПъ ще влазат в парламента ?!
346
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 361 Това е преди всичко пропагандна сцена. Няма нищо общо с никаква история, но се използва от проруските другаре, за да индоктринират деца и подрастващи. Уж интерес към историята и след това се пробутват съответните исторически фалшификации подготвени от руснаците. А това, че хората ПЛАЩАТ, за да лъжат децата им се дължи на необразоваността на родителите им. Познавам няколко, които са работили или работят за това място, до един са наясно с измамите там.
345
6
 
11
 
! Отговори
1111 преди 1 месец
До 355 Анонимен...."Ако е за Пушкин, Лермонтов, Херцен, Солженицин,Висоцки....бройте ме русофил, ако е за Ленин,Сталин и Путин-бройте ме русофоб!".......Уважаеми господине , познавайки капацитета и интелектуалния багаж на електората на възраждане ( а преди това на атака ) , дълбоко се съмнявам , че тези хорица освен путин знаят или имат бегла представа кои са ленин и сталин....а останалите , понеже са непознати за тях , те просто ще бъдат посочени като врагове на русия.
344
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мале, какви пари смъкват тия в историчиския парк Неофит Рилски, 50 лева на дете е малко! Там някакви ретроспекция, юрдечки, водещите явно необразовани исторически! Наоколо скъпи хотели....Абе срамно е така да се лъже с История и да се печелят милиони от това!
343
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Варна "Какви са тия и кой им плаща?" Що за въпрос? Това са хората, които щяха да го играят "сепаратистите" като тези в Донбас. И щяха да чакат да правят "референдуми" след идването на руската армия. "Жалко", че в Украйна така жестоко се препънаха, иначе сега щяхме да си говорим за гражданска война в България с любезната подкрепа на Кремъл.
342
4
 
6
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
До ВарнаРуски пари, естествено в една чисто масоно-милиционерска партия;))) Зад нея стоят масони-милиционери, това се виьда съвсем ясно, но иначе партията е работена в Сенките;))) и изведнъж изскочиха тия Марков и онзи другият милиционер и почнаха. Освен руските пари огромна въпросителна е, вероятността да са толерирани от ДАНС;))) защото, ако има такава въоръжена формация, тя е незаконна! И тогава говорим не за избори, а за въоръжен милиционерски пуч!;)))
341
0
 
4
 
! Отговори
Ровенето в преди 1 месец
главите на чалга-българите започна, врачките отново са на ход за трупане на пари от "нетрудови" хора като повлияват решаващо на опростаченото стадо да си "подпише" самостоятелно "актът" "бракуван хомосапиенс" !
340
5
 
10
 
! Отговори
Варна преди 1 месец
Величие, Знам че това е партията спечелила във Ветрино, държат парка в Неофит Рилски, там е бая пара, отде не се знае! Шефа е Михайлов, имат явно пропутинистки клипове в Тик Ток, държали СОД и паравоенна група от 100 души с обучения за стрелба! Какви са тия и кой им плаща?
339
1
 
2
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Много точен анализ, но с известни тенденциозни грешки;))) Не, негласуващите не търсят нови лица, нито спасител, те работят за ройването на Системата! Така се определя една ясна фронтова линия и се очертава една група скрити системари - неактивно гласуващите;))) Това е групата, която не гласува, защото няма за кой, а не, защото е прозряла прогнилостта на Системата и че тя трябва да си отиде, заедно с хората, които я изповядат!
338
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако е за Пушкин, Лермонтов, Херцен, Солженицин,Висоцки....бройте ме русофил, ако е за Ленин,Сталин и Путин-бройте ме русофоб!
337
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нарочно ли се избягва Величие и не се говори за нея? Пълно медийно затъмнение , но ще има изненада, защото ще имат повече гласове от Славчо !
336
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямам други възражение против Възраждане, но близките отношения с Ивелин Михайлов за мен са голям минус на цялата партия.
335
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най после да кажат истината,и трите телевизия казват 18 %лъжат ,а истината да е не и четвърто място а а пето място ,за ПП крадците и мушениците
334
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вueнето на пп тролея е музика за моите уши!!!Давай Фют
333
4
 
3
 
! Отговори
До Стилян преди 1 месец
Когато в една кккочина сложиш 2 прасета(русофили и американофили) винаги едното подяжда другото и затлъстяване повече.... Накрая и двете ги правят на Коледа..... Съдба..
332
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Винаги русофилите са разделяли народа ни! Политическите русофили де, не хората дето четат Пушкин!
331
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Точен Ако го познаваше лично, щеше да знаеш, че тоя е хроничен измамник И лъжец. За последното даже не ти е нужно да го познаваш лично, има дотатъчно доказателства. Следователно, или не го познаваш лично, или си поредния на хранилка при Възраждане. Съдейки по това че пренебрегваш дори доказаното за него, е второто.
330
6
 
4
 
! Отговори
До 340 преди 1 месец
Радев е президент, защото Кирил и Асен гласуваха за Радев и Путин... В замяна имаше ала бала за ОП с машините на Мадуро на Путин...
329
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да не съществуват, бе Стиляне? Възраждане се обявява за точно това. Защо кълвете на евтина пропаганда от техните противници?