Кои са българските политици, които стават депутати в Брюксел?

Петър Волгин и Росен Желязков с най-много преференции
Обновена: 13 юни 2024 06:49 | 12 юни 2024 22:15, Инна Ангелова
122
Кои са българските политици, които стават депутати в Брюксел?
Снимка: БГНЕС

Председателят на ДПС Джевдет Чакъров, Искра Михайлова-Копарова от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС се отказаха от място в Европейския парламент. Това бе обявено на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) тази вечер.

Джевдет Чакъров беше водач в листата на ДПС  в изборите за представители на България в Европейския парламент, а Искра Михайлова беше трета. Росен Желязков  беше водач на евролистата на ГЕРБ-СДС.

В Европейския парламент България ще има 17 мандата. С най-много евродепутати ще бъде ГЕРБ-СДС - петима, по трима ще имат ДПС, „Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), “Възраждане”, "БСП за България" - два мандата, едно място в ЕП ще имат от “Има такъв народ”, предвижда прието решение на ЦИК на днешното заседание.

На 9 юни българските граждани избираха 240 представители в 50-ото Народно събрание, както и 17 представители в Европейския парламент. Това е петият парламентарен предсрочен вот и той съвпадна с провеждането на евровота. В историята на България двата вида избори се състоят едновременно за пръв път.

След резултатите от вота за Европейски парламент стана ясно, че везните се накланят в полза на опитните политици. Журналистът Петър Волгин и бившите председатели на НС Росен Желязков и Никола Минчев са събрали най-много преференции.

Бившият председател на НС е събрал над 70 хиляди гласа. Желязков е и водач на листата на ГЕРБ-СДС за ЕП. Той обаче се отказа от мястото си и няма да е депутат в Брюксел. Така отваря път за поставения на шесто място представител на СДС – Илия Лазаров.

Другите четирима са досегашните евродепутати от ГЕРБ Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. Желязков остава депутат в националния парламент, влиза като водач в Благоевград.

Размествания има и при ДПС. Илхан Кючук ще бъде евродепутат. След отказа на Джевдет Чакъров и на досегашния евродепутат Искра Михайлова, за Брюксел заминават Танер Кабилов, син на бившия земеделски министър Нихат Кабил, и журналистката Елена Йончева, която досега бе представител на БСП в Брюксел.

Никола Минчев, Радан Кънев и Христо Петров – Ицо Хазарта ще са тримата представители на ПП-ДБ. Кънев и Петров получават мандати заради разместване в листата. Дадените за тях преференции ги изстрелват начело от съответно пето и шесто място в листата. Така отпадат поставените преди тях Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова.

“Възраждане” има три мандата. Те ще бъдат за Петър Волгин, Станислав Стоянов и Рада Лайкова. От партията вече обявиха, че имат намерение да съставят нова група в ЕП и вече водят разговори с представители на 14 държави. Волгин е шампион по преференции – над 71 хиляди.

Кристиан Вигенин ще е един от двамата евродепутати на БСП. Очаква се решението на социалистите дали в Брюксел ще отиде вторият – проф. Румен Гечев или досегашната евродепутатка Цветелина Пенкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен В политиката успяваш не с префенции и знания а с послушен ли си и пара.
35
1
 
5
 
! Отговори
до 43 преди 4 месеца
нищо не е Сменила, щото след като Завършва Бакалавър в Англия и след това Магистратура в Германия (колко от Избирателите на Разграждане - имат кинти да пратят децата си да учат в Чужбина), която е лъжа, че е Европеистика - точното име в превод е ЕвроСъюзИстика, я взимат на Стаж в ЕвроПарламента в Брюксел - като Верен Комсомолец на ЕСССР, след което и до момента - Работи за Чуждо Правителство - в Парламента на Германия - Обективно това е По-Голем Скандал и от Гражданството на кИкИ...
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Румен Гечев има по-малко преференции, а БСП щели да решават кой да отиде в ЕП??? Алоуууу, аламколоууу, тези преференции за какво се дават изобщо да се гласува, щом се притискат хора да се отказват от спечелените преференции, за да отиде някой, който не е заслужил? Гечев изобщо има ли доблест? Или ще изхвърлят спечелилата, за да отиде дъpтия фpоул, където 3 пъти фалира България? Елена Йончева също отпадна, но явно е сключила споразумение да изритат някой, за да отиде тя. Защо изобщо гласуваме?
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Компютърът е избрал Рада Лайкова, никой човек не я е избирал. Стига сте честитили на избирателите. Поне да знаем какво е избрал компютърът на ЦИК.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Цитат на Рада Тя е безработна от Пловдив и е сменила евроатлантизма с антиес идеология.
31
2
 
4
 
! Отговори
до 40 преди 4 месеца
значи, щом е и от Пловдив, каквото коментар 17, каза че най-вероятно е дъщерята на ТъмноЧервеният с Куфарчета Пари от Партията-Майка и човек на Гергов - Стефан Лайков е истина. 100% и Масон от Ложата на Гергов - ами Честито Още веднъж на Избиратели на Разграждане!
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Йончева пишеше срещу корупцията на Лойко сега са коалиция с ДПС. Лойко я съди в съда. И ГЕРБ и ДПС имат проблеми с Магницки но в ЕП пък нямат проблеми.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Рада Лайкова е родена в град Пловдив. Завършва първата си магистърска степен по Европеистика в Хумболтовия университет в град Берлин, Германия. Навлиза още повече в правото с втората си магистърска степен по Европейско бизнес право в Европейския университет Виадрина в град Франкфурт, Германия.
28
1
 
4
 
! Отговори
Цитат на Рада преди 4 месеца
Лайкова от Дипломната й Работа по ЕвроСъюзтика: "трябва да оформиме правилата за сведващата фаза на Глобализацията" - Честитя на Избирателите на Разграждане - няма по-излъгани от тях!
27
2
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 месеца
ДПС спечели изборите в някои общини, а и в цялата страна и заслужено са втори. Като не гласувате така ще бъде.
26
0
 
2
 
! Отговори
до 34 преди 4 месеца
и аз го видях - много е По Фройд дори - Американският Флаг с Пилона си в Дуупката на Чашата на ЕС - явно Девойчето подсъзнателно мечтая САЩ още да Таковат Мааамата на цяла Европа чрез Проекта си ЕС! Копейката - не знаем Купен ли е или Наистина е толкова - Наивен?!
25
2
 
5
 
! Отговори
Костя Костя преди 4 месеца
на тая Лайкова - знаете ли на Дипломната й работа на Корицата, каква е Картинката дето е сложила - Синя Часа със Звездичките на ЕС и в Часаша - Американско Знаме! това е Патриота, АнтиГлобалист, дето Костя лансира - човек не живял от 10тилетия в България, завършил в Чужбина, Открит Глобалист и Продажник - до Номинацията си от Костя!
24
1
 
3
 
! Отговори
Все пак преди 4 месеца
След 9ти юни най массовият вот на НЕДОВЕРИЕ към политици със 72%, ПРОТИВ, нито един свестен политик няма морално право да си напъва в Европарламент, нито пък в Народното събрание. Който отива там е коррупционер, измамник или натегач. Народа очаква истинските представители.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гледам хората се чудят коя е Рада Лайкова. Никой не знае точно, но сме я "избрали" за евродепутат. Какви избори, какво чудо!! Вотът преминал честно и прозрачно.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Не разбирам, Опозиция на запада и евроатлантизма са и ще видим какво ще направат.
21
6
 
4
 
! Отговори
Не разбирам, преди 4 месеца
Каква работа имат в Европарламента поддръжници на Путин и войната му и членове на откровени анти-европейски партии? Като Възраждане. Те отиват в Брюксел и Европа им плаща депутатски заплати, те си живеят живота, а като дойдат в БГ разказват колко било зле членството ни в ЕС и как съюзът щял да се разпада....потресаващо лицемерие!
20
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Все повече се налага мнението, че Фир Болг от Староирландските саги не са Българите а Волките от Апенинския полуостров. Упоменатото заробване на този народ от Гърците, не трябва да се разглежда като заробване на Автохтонните Българи от страна на Новодошлите Гърци на Балканите, а е действие развило се на Италианския ботуш - както знаете Гръцките колонисти заселват Сицилия и Неапол а тия на север от тях Волги постепенно изпадат в икономическа и финансова задлъжнялост - достигащ до робство!
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искахте преференции и скоро и чалга танциорки ще се състезават кой повече глас има.
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Важно: Никога не душете котки у вас на килима или мокета. Нас.рат се жестоко, после кой ще бърше! Личен опит от миналата седмица.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Значи от 100г. насам световната историография и археология (а от последното десетилетие и Генетиката), са недвусмислени по въпроса, че ние сме Индоевропейската прародина, а някой "държавни глави" не поемат и не поемат! Между другото ако сте гледали наскоро излъчената по кабела "Червената Соня", то защо Древноарйската Жрица - пазителка на Камъка се казваше ВАРНА? Защо тези неща са толкова понятни и общоприети за другите а неясни и недопустими за нас?!