Нещата, които Доналд Тръмп трябва да знае за Адолф Хитлер

Кандидатът за президент на САЩ се възхищавал на нацистките генерали
25 окт 2024 22:24, Нели Христова
39
Нещата, които Доналд Тръмп трябва да знае за Адолф Хитлер
Снимка: БГНЕС

Доналд Тръмп едва трябва да отвори уста, за да шокира или да покаже невежеството си. Той успя да направи и двете едновременно тази седмица, когато станаха известни коментари, които той е направил за Адолф Хитлер.

Според бившия началник на кабинета на Тръмп Джон Кели, Тръмп е похвалил нацисткия лидер, казвайки, че е "направил някои добри неща". По-конкретно, той иска щабът му да прилича повече на "германските генерали през Втората световна война", защото те били "напълно лоялни" към Хитлер.

Съобщените забележки накараха Камала Харис да нарече Тръмп "фашист".

Говорител на Тръмп отрече да е направил коментарите.

Кели обаче не е първият, който прави твърдения относно предполагаемите лични забележки на Тръмп за Хитлер – макар и от решаващо значение, той е първият, който говори за това публично.

Разбира се, Тръмп не крие факта, че очаква пълна лоялност от хората около него.

Един от неговите старши съветници, Хауърд Лътник, съпредседател на неговия "преходен екип", го изложи преди две седмици.

Ако Тръмп отново стане президент, всеки, който му е служил, ще трябва да покаже "вярност и лоялност", подчерта Лутник. Генералите на Хитлер също не са имали много избор, освен да му покажат "пълна лоялност". Ако не се подчиняваха на всяка негова дума и каприз, ги разстрелваха.

Но далеч не беше предимство. Това се оказа фатален недостатък.

Ако Тръмп беше разговарял с който и да е историк относно Втората световна война, те щяха да му кажат искането на Хитлер за пълна лоялност: от неговите генерали беше една от основните причини той да ЗАГУБИ войната.

В изкривения ум на Хитлер това означаваше "пълно подчинение".

Отново и отново той отхвърля техните експертни съвети и отново и отново това води до масови германски жертви – и в крайна сметка до поражението на Хитлер.

Ако само Тръмп беше прочел неотдавнашната книга на телевизионния оператор, биограф на крал Чарлз и историк от Втората световна война Джонатан Димбълби, Endgame 1944. В разказ за поражението на Хитлер от руснаците на Източния фронт през 1944 г., Димбълби документира как в безброй случаи версията на Хитлер за "пълна лоялност" има катастрофален ефект.

Той рисува картина на човек, чиято арогантност, суета, упоритост, глупост и ексцентричност го караха да вярва, че винаги е знаел по-добре от своите генерали на земята.

Онези, които му се противопоставиха – не поради нелоялност, а чрез желание да вземат правилното военно решение – изпратиха фюрера в разярен гняв и бяха разстреляни като предатели. Онези, които не му се противопоставиха и изпълняваха заповедите му, се справиха малко по-добре: те трябваше да гледат как стотици, понякога хиляди, животи на германски войници бяха ненужно загубени.

Описвайки един от многото примери, при които Хитлер отказва да слуша своите генерали с катастрофални последици, Димбълби пише: "Последното му решение служи само за илюстрация на неговата упоритост и пълното му пренебрежение към човешкия живот. Градът трябваше да бъде удържан, дори ако това означаваше да пропилее живота на десетки хиляди верни германски войници на олтара на егото си."

Всъщност Тръмп греши: не всички генерали на Хитлер го подкрепяха робски.

Димбълби посочва, че с напредването на войната и надвисването на поражението, "Хитлер наложи своята безмилостна визия на тези нещастни генерали, които бяха загубили вяра в него".

Самият Тръмп наскоро оцеля при два покушения срещу живота му. Човек би си помислил, че е знаел, че Хитлер е оцелял при редица опити да бъде убит от нелоялни офицери от армията, най-вече от Клаус фон Щауфенберг, който през 1944 г. поставя куфарче с бомба под масата на Хитлер. Детонира го, но Хитлер е само ранен.

Фон Щауфенберг и 200 други заговорници са екзекутирани.

Подобно на фон Щауфенберг, бившият генерал от морската пехота на САЩ Кели, който отправи обвиненията срещу Тръмп, преди това е бил "напълно лоялен" към бившия си шеф.

Подобно на фон Щауфенберг, Кели изглежда почтен и достоен човек.

Ясно е, че тук е необходимо чувство за мярка.

Съдбата на Кели за това, което Тръмп видя като опит за политическо убийство, беше просто да бъде ударен със залп от словесна обида от Тръмп, който го нарече "изрод, долнопробен човек". Можете да си представите, че е разпенен, докато изплюва думите.

Трудно е да се повярва, че Тръмп не знае за всички други гафове, направени от Хитлер и "напълно лоялните" му генерали: повтаря грешката на Наполеон да нахлуе в Русия; ненужно обявяване на война на САЩ след Пърл Харбър; да бъдеш измамен да мислиш, че Денят Д ще е насочен към Кале, а не към Нормандия; освобождаване на Чърчил и Великобритания от куката в Дюнкерк, за да назовем само четири.

С радост бих му изпратил копие от отличната книга на Димбълби за Втората световна война – ако смятах, че ще я прочете.

Коментарът е на Саймън Уолтърс за Independent.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Русия
Русия превръща Украйна в мишена на мащабна хибридна кампания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
35 преди 4 минути
Тръмп е бивш президент, ако не знаеш
38
0
 
0
 
! Отговори
Руси преди 17 минути
Зеленски дали знае ,а не Тръмп.
37
1
 
1
 
! Отговори
Американ преди 19 минути
Дже..нде--раcт=kите партийци се притесниха за държавните си служби :-D
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 минути
Тръмп е карикатура на политически деец.Трогедията е,че този индивид беше президент на Америка,и се пъни да го изберат пак.Много вреди може да нанесе на САЩ и демократичния свят.,особено в този решаващ за свободния свят исторически момент...
35
2
 
1
 
! Отговори
Мда преди 21 минути
Важното е че в момента Путин размазва нацистката шайка и не могат да ги спрат по поляните около Селидово ..от "Азов" днес казаха че трябва да строят отбранителни линии за Днепропетровска област и Донецка вече са я отписали
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 24 минути
Безсмислени аналогии, Тръмп е хахо, но не е нацистки фюрер! Експлоатира някакъв американски бял национализъм, но не и като идеология! Популист!
33
2
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 29 минути
Говорех за автора на статията. Очевидно страда от комплекси и обича да слуша собствения си глас.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 32 минути
Не е льольо, а демагог и популист! В САЩ, също е пълно с шовинисти, расисти националисти и имперски болни мозъци ....и те ще гласуват за Тръмп!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Спрях да чета още след първите изречения. Не ми се четат монолозите на някакъв льольо. Безинтересен ми е.
30
1
 
4
 
! Отговори
00-11 преди 39 минути
Само едно изречение може да опише Полуграмотното Саймън, той не може да направи разлика между Талант и Идеологиия!!!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
Той знае достатъчно. Поради това ще резне парите на мини фюрерчето от Киев.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 48 минути
Другари престанете да критикувате Тръмп!!! Стига сте слугували на тези,които ще унищожат света с антихумантните си подходи. Толкова ств заблудени,че не е за вярване или просто сте се продали на дявола, вие знаете за кого става дума.
27
6
 
1
 
! Отговори
Троян преди 1 час
Тоя стигна до дъното. Най големият хитлеров офицер е Клаус фон Щауфенберг.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не стигнах до края.
25
3
 
7
 
! Отговори
Хи хи до 23 без изне преди 1 час
Типичен коментар на *** балкански големия експерт по всичко от обеля, с 5 лв в джоба, в случая коментиращ милиардер и бивш ПРЕЗИДЕНТ ! Абе льольо, я се скрий бе !
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Кой за кого е, няма значение, решението е на американският народ, той ще реши по кой път ще тръгне и кой да го управлява. Добре е да се изчака резултатът и тогава да се коментира, САЩ е велика сила и е съюзник и нека си остане такъв.....:))
23
6
 
4
 
! Отговори
Без изненада преди 1 час
Оранжевият бабуин е неграмотен ( вижте му постовете в социалните мрежи) , огромно его с 0% покритие , стрх,че ако не стане президент го очакват фалит и затвор. Жалко парвеню, но най жалкото е, че не осъзнава колко е не съществен и не значим за света.
22
3
 
3
 
! Отговори
Ей преди 1 час
Много им бърка отзад, що така. А за свободната нелегална емиграция, дженда политиката и други простотии, трябва да благодарим на сегашната администрация, де активен деятел е Камалата
21
2
 
3
 
! Отговори
Васил преди 1 час
Мисирката Н. Хр. отонво намира някаква помия, с която да ни залива !? Ние не сме индианци бе, продажна кукло !!
20
3
 
5
 
! Отговори
УНИЖАВАМ русофили преди 1 час
Maма беше крyBЪ крyBъ съм и аз бе копейки вмupucaни