Първан Симеонов: Ако "Възраждане" са втори, ще е стимул да има кабинет

Девет са партиите в играта, избирателната активност ще е ниска
Обновена: 15 окт 2024 15:57 | 15 окт 2024 15:56, Анисия Иванова
114
Първан Симеонов: Ако "Възраждане" са втори, ще е стимул да има кабинет
Снимка: БГНЕС

Ако данните са такива, каквито са сега, и в 51-ото НС влязат 7 партии, може да се мине на косъм с 2+ партии за съставянето на правителство. Ако влезе някоя от по-малките формации, може да се отиде към 3+ и дори четвърта партия за по-голяма стабилност.

При девет партии пък има по-голяма възможност за маневриране. Но това са математиките, а разликите са идеологическите съвместимости.

Това коментира политологът от "Галъп" Първан Симеонов пред NOVA по повод междинните данни от резултатите на партиите в предизборната кампания.

Още по темата

Ако "Възраждане" са втори, това ще е допълнителен стимул за съставяне на правителство, допълни политологът.

Ще се опитат да съставят правителство, защото и ГЕРБ знае, че няма на какво повече да разчита, за ПП-ДБ да не говорим, те виждат, че отдолу се появяват радикали и, ако това продължава така, в един момент ще го отнесат всички, коментира Симеонов. Според него е важно и колко монолитно ще реагира ПП-ДБ на правителство с ГЕРБ.

Девет са партиите в играта. Избирателната активност обаче остава ниска - 30-35% е заявената готовност за гласуване. Ако няма ядосване или раздразнение у избирателите, което да създаде вълна, тя ще е ниска, каза Симеонов.

Има 3,1%, които се канят да гласуват с "Не подкрепям никого".

Изключително активна е работата на терен за купуване на вот, в Северозападна България особено. Това не е ново, единственото ново би било, ако това се концентрира в една политическа сила, коментира политологът.

Има няколко големи проблема на тези избори. От една страна ще имаме мобилизация при "ДПС - Ново начало", но нямаме информация дали ще сработи мобилизация или етнизация при "Алианс за права и свободи" например. Не знаем какво ще стане и в Турция, защото там не се мерят нагласи, допълни Симеонов. От друга страна - ниската активност прави демоскопските методи не толкова ефективни.

Изследването на Галъп е проведено между 28 септември и 6 октомври 2024 г. сред 806 души по метода „лице в лице“ с таблети и е финансирано със собствени средства. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от Избори 2024
Проф. Тодор Танев: Трябва ни вяра в институциите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
И какъв стимул би било това? Едно такова порочно правителство само би изстреляло Възраждане нагоре в бъдеще, те не биха били по-доволни.
83
0
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 1 минута
До Анонимен.... Що фалира соца бре? Mpъcниk. Да пукнеш в мъки!
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 минути
Дете бях когато се возих на влак който развиваше 160 км.ч и на Кораб Комета , който за отрицателно време стигаше от южното до северното черноморие с редовни курсове.Защо да не харесвам соца ? Ако сега имаше такова или по голямо развитие , нямаше дори да си го спомняме . През 1981 година произвеждаме копютри .Капиш
81
1
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 6 минути
До Анонимен... Социализмът е едно недоносче. За 50 години 5 фалита на държавата. Клоун.
80
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
След 34 години нищоправене и лъжи , не знам кой е клоуна . Социализма е недостижим дори да го осмислите и затова го отричате и оплювате , но фактите говорят сами , хората прогледнаха .
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Над 2500 завода има направени през соца . АЕЦ, язовири ,ВЕЦ,ТЕЦ , ЖП ,Пристнища от 14 съществуващи на 61 , корабостроене с построени 1500 кораба .Авикомпания с над 50 самолета , 15 летища , 7 вътрешни линии за полети .Алоууууу , какво направихте за 34 години , че да претендирате за управление изобщо ?
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 25 минути
ППДБ и Слави са непредсказуеми, не мислете логично
77
2
 
3
 
! Отговори
Хектор преди 34 минути
Герб-Величие-Възраждане-ПП-Дпс-Дпс-Меч-Бсп (1,2,3,4,5,6,7,8)
76
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
Ако ще и пети да са Възраждане кабинет ще има
75
3
 
2
 
! Отговори
Наложителят преди 36 минути
Искам купейките тука да обещяат пред всички и да се заклеят във всичко им свято, че ако Шиши стане втора сила, ще си теглят моментално въжето или ще имигрират в Русия. Изборът оставам на вас.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 36 минути
Учи, маме, да не работиш! Ако си Копейка неграмотна, ще бачкотиш!
73
2
 
1
 
! Отговори
Гената преди 39 минути
До Имж.Андреев 70 А може би проблема в такива като теб, че го виждаш другаде. Просто твоята визия за слаба и колониална държава на запада може би не съвпада с тази на другите хора.
72
1
 
2
 
! Отговори
Л и б еРал преди 40 минути
"Абе както съм ви набрал , гледай да не реставрираш всички паметници" - не може да се реставрира това което го няма. Скоро ще катурнем Альоша по тепето и това ще е новия градски празник на Пловдив. Чакаме и готините пичове от Бургас да го направим заедно. Ще е велико.
71
0
 
2
 
! Отговори
Въгзруждение преди 41 минути
Атака пубеда С Костя и Цомчо
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
Време е да изметем колониалните дерибеи от сащ !
69
3
 
2
 
! Отговори
Имж.Андреев преди 41 минути
Ако Възраждане са втори по-добре да напуснем този кораб...Не е в тях проблемът, направили са си правилната стратегия. Проблемът е в хората, които виждат в тях решениетои бъдещето на България.
68
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
Време е за Възраждане!
67
2
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 43 минути
Каня се да им дам един възрожденски, наказателен вот заради сглобката.... И не само
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 43 минути
До Ще - Расате е най-големия русофоб до толкова че чак на мен ми идва в повече, така че май си се объркал.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 45 минути
Абе както съм ви набрал , гледай да не реставрираш всички паметници